Εθνικά θέματα

Αρχηγός του λιβυκού στόλου που μιλά ελληνικά: "Όταν απελευθερωθεί η Τρίπολη θα πετάξουμε το μνημόνιο στην τουαλέτα" - Δείτε ποιος είναι

«Όταν απελευθερωθεί η Τρίπολη θα πετάξουμε το μνημόνιο στην τουαλέτα» τόνισε ο Φαράζ Αλ Μαχτάουι

Ανεβαίνουν οι τόνοι στο εσωτερικό της Λιβύης μετά την υπογραφή μνημονίου ανάμεσα στην Τρίπολη και την Τουρκία, καθώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων του Στρατηγού Χαφτάρ, εμφανίζονται αποφασισμένα να μην προχωρήσει η συμφωνία.

Ενδεικτικό είναι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Λιβύης Φαράζ Αλ Μαχτάουι, σε συνέντευξή που παραχώρησε αποκλειστικά στο Open TV προειδοποιεί την Τουρκία αλλά και τον Επικεφαλής της φιλοτουρκικής κυβέρνησης λέγοντας πως «όταν απελευθερωθεί η Τρίπολη θα πετάξουν το μνημόνιο στην τουαλέτα».

«Εγώ έγραψα την αλήθεια. Τι θα γίνει. Η αλήθεια που θα γίνει. Σε λίγες μέρες αυτή τη συμφωνία που έκαναν οι Τούρκοι με τον Σάρατζ, θα την σκίσουμε εμείς. Να μην ανησυχείτε. Αυτή η συμφωνία σε λίγες ημέρες θα είναι στην τουαλέτα». Όπως τόνισε: «Η Τουρκία ξέρει ότι ο Σάρατζ, έχει λίγες ημέρες εδώ στη Λιβύη. Θα φύγει ο Σάρατζ. Θα τον διώξουμε εμείς». Στέλνοντας ακόμη ένα βροντερό μήνυμα, με το ύφος ενός αξιωματικού βγαλμένου από το φυτώριο των ηγετών της παγκόσμιας ναυτοσύνης, είπε ότι «Δεν φοβάμαι τους Τούρκους. Μόνο τον Θεό».

Η πατρίδα του Ελ Μαχντάουι Φάρατζ σπαράσσεται από τον εμφύλιο. Αυτές τις ημέρες δίνονται καθοριστικές μάχες για την απελευθέρωση της Τρίπολης, εξέλιξη που θα ακυρώσει και τη συμφωνία του Χαφτάρ - Ερντογάν.

Μιλώντας για τα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα, ο Λίβυος Ναύαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Δεκαοχτώ χρονών μπήκα στην Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Πέντε χρόνια μου έδειξαν κάτι, το στρατιωτικό ήθος. Σπούδασα σαν Έλληνας και έχω πάρα πολλούς φίλους από τη ΣΝΔ. Τους συμμαθητές μου δεν τους ξεχνάω. Μέναμε στην Σχολή σαν αδέρφια». Όπως υποστήριξε, μετά την απομάκρυνση του Σάρατζ θα αναπτυχθούν ξανά οι σχέσεις Ελλάδας Λιβύης.

https://youtu.be/P3JdVPJxnik

Ποιος είναι ο αρχηγός του λιβυκού στόλου που μιλά ελληνικά

Ο αρχηγός του λιβυκού στόλου, ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουϊ, ο οποίος ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλιφά Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, έχει προκαλέσει μεγάλη εντύπωση καθώς κάνει αναρτήσεις στο facebook στην ελληνική γλώσσα ενώ σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Apha μίλησε ελληνικά.

Ήταν στις 7 Δεκεμβρίου που σε ανάρτησή του στα social media δεσμεύτηκε να απελευθερώσουν οι λιβυκές δυνάμεις την πρωτεύουσα Τρίπολη και να καταστρέψουν το τουρκικό όνειρο. Με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ Σάρατζμ για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο αρχηγός του λιβυκού στόλου ανήκει στις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο οποίος ελέγχει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της Λιβύης.

Επί καθεστώτος Μουαμάρ Καντάφι, σπούδασε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων την τετραετία 1974 – 1978. Επέστρεψε ακολούθως στη Λιβύη με λαμπρή καριέρα στο Πολεμικό Ναυτικό.

Γι' αυτό άλλωστε γνωρίζει καλά την ελληνική γλώσσα καθώς έχει ελληνική στρατιωτική εκπαίδευση. Ήταν συμμαθητής με τον πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, αντιναύαρχο ε.α. Αθανάσιο Παναγόπουλο.


Αυτή η φωτογραφία είναι από το πρώτο έτος στην Ακαδημία του Ναυτικού το 1974

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ