Αφρική

Αμερικανός ειδικός: "Η Ελλάδα προσεγγίζει επίσημα τον Χαφτάρ" - Νέα τουρκικά φορτία όπλων σε Μισράτα & Τρίπολη

Η Ελλάδα φέρεται να έχει ανοίξει παρτίδες και να προσεγγίζει δυναμικά πλέον τον Λίβυο στρατηγό Χαφτάρ και τις δυνάμεις του, υλοποιώντας το αυτονόητο σε μια  τεράστια διαμάχη σε αυτήν την χώρα, η οποία είναι χωρισμένη στα “δύο” από το 2011, ενώ οι Τούρκοι διακαώς θέλουν να την ελέγξουν, κάνοντας τα πάντα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.

Σύμφωνα με τον Walid Phares, Αμερικανό δημοσιογράφο του Fox News, εμπειρογνώμονα εθνικής ασφάλειας & Εξωτερικής Πολιτικής, γραμματέα της Διατλαντικής Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σύμβουλο και συγγραφέα, ουσιαστικά η Αθήνα “ξύπνησε” απότομα και τώρα “ τρέχει” να καλύψει το χαμένο έδαφος στην γειτονική Λιβύη.

https://twitter.com/WalidPhares/status/1203901821175189506

“Πηγές μου, αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα διερευνά τη δυνατότητα να καθιερώσει επίσημες επαφές με το Λιβυκό Κοινοβούλιο και το Εθνικό Στρατό του LNA στη Βεγγάζη, ανταποκρινόμενοι στην κίνηση της Τουρκίας που θέλει να χωρίσει τα διεθνή ύδατα με το GNA στην Τρίπολη”, γράφει ο ίδιος στον λογαριασμό του σε κοινωνικό μέσο ενημέρωσης.

Χθες σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο και ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, ο αρχηγός του Λιβυκού στόλου (Χαφτάρ) ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουϊ, εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ Σάραζ για τα θαλάσσια σύνορα.

Χαρακτηριστικά έγραψε ο ίδιος σε άπταιστα ελληνικά: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Οι Τούρκοι όμως ετοιμάζονται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να “αποβιβαστούν” στο λιβυκό έδαφος, διότι αλλιώς δεν τον σώζουν τον “φίλο τους” τον Σαράζ σε καμία περίπτωση, χάνοντας έτσι και το νόμιμο δικαίωμα που νομίζουν ότι απορρέει από μια απίθανη νομικά συμφωνία που υπογράφθηκε την 27 Νοεμβρίου 2019 στην Άγκυρα μεταξύ ενός κυβερνήτη μιας πόλης και των περιχώρων της στην Λιβύη και του Τούρκου προέδρου.

https://twitter.com/Eljarh/status/1203400733091127298

 

Άλλες πηγές τώρα, αραβικές αυτήν την φορά, αποκαλύπτουν ότι οι Τούρκοι και τα όπλα τους έχουν αρχίσει να φτάνουν στην αεροπορική βάση της Μισράτα στην Τρίπολη της Λιβύης.

Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος εμπλοκής των Τούρκων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δημοσιογράφοι και αμυντικοί αναλυτές που ξοδεύουν τον μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους σε Τρίπολη και Μιστράτα αναφέρουν ότι LNA με την υποστήριξη Ρώσων πάνοπλων μισθοφόρων είναι έτοιμη να αλώσουν την Τρίπολη πρωτεύουσα της Λιβύης.

Χθες σύμφωνα με άρθρο μας αναφέραμε ότι, νέες ευχάριστες ειδήσεις έχουμε για την Ελλάδα, μετά την ολοκληρωτική περικύκλωση της Τρίπολης της Λιβύης, απο τις δυνάμεις του Χαφτάρ με την πιθανή συνδρομή και γαλλικών αεροσκαφών που “οργώνουν” την περιοχή εδώ και δύο ημέρες.

“Ο επικεφαλής της μη εκλεγμένης, κυβέρνησης της μουσουλμανικής αδελφότητας του GNA βρίσκεται στο Λονδίνο για να συμβουλευτεί τον “εργοδότη του”, καθώς οι πολιτοφυλακές του καταρρέουν στην Τρίπολη. Ο εθνικός στρατός της Λιβύης εξακολουθεί να προελαύνει και σκοτώνει τζιχαντιστές, ενώ η Τρίπολη περικυκλώνεται αναφέρει πληροφορία από τις δυνάμεις του Χαφτάρ.

Για τρεις διαδοχικές ημέρες γαλλικά αεροσκάφη πετούν κοντά στην Λιβύη με αποστολές την Πέμπτη, την Παρασκευή και χθες τη νύχτα παρατηρώντας τα πάντα στην Τρίπολη.

Οι εξελίξεις όπως περιγράφονται όμως, από εδώ και στο εξής θα είναι καταιγιστικές για Α.Μεσόγειο, Τουρκία, Ελλάδα, Λιβύη, Αίγυπτο, ενώ ΝΑΤΟ και ΕΕ παρακολουθούν από μακρυά την κατάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ