Ελληνοτουρκικά

Παραλύει η Άγκυρα με τις επαφές Αθήνας-Βεγγάζης - Τσαβούσογλου: "Παράνομη η επικοινωνία της Ελλάδας με τον Χαφτάρ"

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται η Άγκυρα, από τις κινήσεις προσέγγισης της ελληνικής διπλωματίας με την κυβέρνηση της Βεγγάζης της Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ. Απτόητη η Τουρκία, συνεχίζει να προκαλεί την Αθήνα, υπερασπιζόμενη το... δίκαιο της συμφωνίας της με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες.

Όπως αποκάλυψε νωρίτερα το Πενταπόσταγμα, αμερικανός ειδικός εκτιμά πως η Ελλάδα προσεγγίζει επίσημα πλέον την κυβέρνηση του ισχυρού στρατάρχη της ανατολικής Λιβύης, υλοποιώντας το αυτονόητο για την "αναχαίτιση" των παράνομων τουρκικών σχεδιασμών.

Την «σκυτάλη» των προκλήσεων πήρε τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τον Αφγανό ομόλογό του, στην Τουρκία, και σχολιάζοντας τις ελληνικές κινήσεις, είπε ότι «αυτά που κάνει η Ελλάδα δεν είναι νόμιμα. Για παράδειγμα, το να συναντιέσαι με τον Χαφτάρ δεν είναι νόμιμο».

Στη συνέχεια τόνισε ότι οι συμφωνίες με τη Λιβύη συνάδουν με το διεθνές δίκαιο. «Χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι, με το να στείλουμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, στις περιοχές όπου η "ΤΔΒΚ" έχει επίσης εκδώσει άδειες έξω από την υφαλοκρηπίδα μας» υπογράμμισε, ενώ συμπλήρωσε σε σχεδόν πανηγυρικό τόνο: «Δεν περίμεναν μία τέτοια κίνηση από την Τουρκία, οι ισορροπίες άλλαξαν, υπάρχει ένας ευρύτερος πανικός».

«Η μόνη νόμιμη κυβέρνηση είναι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του Σαράτζ στην Τρίπολη. Αν η Ελλάδα θέλει να κάνει κάτι μαζί τους, μπορεί κάλλιστα να πάει στην Τρίπολη» επέμεινε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Αμερικανός ειδικός ανέφερε στο twitter τα εξής: "Πηγές μου, αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα διερευνά τη δυνατότητα να καθιερώσει επίσημες επαφές με το Λιβυκό Κοινοβούλιο και το Εθνικό Στρατό του LNA στη Βεγγάζη, ανταποκρινόμενοι στην κίνηση της Τουρκίας που θέλει να χωρίσει τα διεθνή ύδατα με το GNA στην Τρίπολη".

Χθες σύμφωνα με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, ο αρχηγός του Λιβυκού στόλου (Χαφτάρ) ναύαρχος Φάρατζ ελ Μαχντάουϊ, εξέφρασε έντονα την αντίθεσή του στη συμφωνία που υπέγραψε ο Ερντογάν με τον Φάγεζ αλ Σάραζ για τα θαλάσσια σύνορα.

Χαρακτηριστικά έγραψε ο ίδιος σε άπταιστα ελληνικά: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο».

Πάντως οι Τούρκοι, σε αυτό το κλίμα έντασης που επικρατεί, δεν δίστασαν να προκαλέσουν και στο Αιγαίο με νέες παραβιάσεις από οπλισμένα μαχητικά. Ειδικότερα, 10 F-16, 1 CN-235 και δύο ελικόπτερα, προχώρησαν σε 34 παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου, δέκα παραβάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, ενώ σημειώθηκαν και πέντε εικονικές αερομαχίες. Τέσσερα αεροσκάφη ήταν οπλισμένα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...