Εθνικά θέματα

Ομόφωνη αναγνώριση από τους Εργατικούς της Δυτικής Αυστραλίας των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων


Ένα ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζονται οι Γενοκτονίες των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων υιοθετήθηκε χθες ομόφωνα από τους Εργατικούς της Δυτικής Αυστραλίας, οι οποίοι αποτελούν το πολιτειακό τμήμα του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Από το Περθ, όπου πραγματοποιείται το πολιτειακό συνέδριο του 2019, το μήνυμα που στάλθηκε είναι ότι τόσο η Πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας όσο και το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο θα πρέπει ν’ ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και να προχωρήσουν στην αναγνώριση των εγκλημάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το διάστημα 1909-1913.

Εισηγητής του ψηφίσματος είναι ο Κάλεμπ Γκάρντνερ και υποστηρίκτρια η Ρεμπέκα Ντόιλ. Αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναγνώριση από οποιοδήποτε πολιτειακό τμήμα οποιουδήποτε κόμματος στην Αυστραλία.

«Ήρθε η ώρα να σταματήσει η άρνηση της Γενοκτονίας, δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες», τόνισε στην εισήγησή του ο Κάλεμπ Γκάρντερ, και συνέχισε: «Ό,τι συνέβη σε Αρμενίους, Έλληνες και Ασσυρίους υπό την κάλυψη του Α’ Παγκοσμίου ήταν γενοκτονία. Και ήρθε η στιγμή όλα τα πολιτικά κόμματα στην Αυστραλία να ακολουθήσουν τα παραδείγματα της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Δυτικής Αυστραλίας και να αναγνωρίσουν αυτά τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Στο ψήφισμα, άλλωστε, τονίζεται ότι τόσο οι επικεφαλής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όσο και οι διάδοχοί τους είχαν ένα συγκεκριμένο σχέδιο μαζικών εκτοπισμών, δολοφονιών και πολιτισμικών εκκαθαρίσεων που αφορούσε τις χριστιανικές μειονότητες. «Μπορούμε να αποκαταστήσουμε τη Δικαιοσύνη λέγοντας τα ονόματα των θυμάτων, τις ιστορίες τους και αναγνωρίζοντας τις συνθήκες θανάτου τους. Για πάρα πολύ καιρό η διεθνής κοινότητα επέμεινε στην άρνηση αυτών των Γενοκτονιών», σημειώνεται.

Ανακοίνωση για το ομόφωνο ψήφισμα των Εργατικών της Δυτικής Αυστραλίας εξέδωσε ο πρόεδρος του παραρτήματος του Περθ της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αυστραλίας, αλλά και ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενο-αυστραλιανής Κοινότητας. Ο Ζάβεν Μπογιαντζιάν και ο Χάιγκ Καϊσεριάν εκφράζουν τις ευχαριστίες των Αρμενίων.

Πηγή: pontos-news.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ