Εθνικά θέματα

Έπαινος στους Έλληνες πυροσβέστες της Π.Α. από τους Ισραηλινούς! (φωτό)

Μάχη με τις φλόγες έδωσαν Έλληνες πυροσβέστες, οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν στην κατάσβεση καταστροφικών πυρκαγιών που ξέσπασαν σε πολλές περιοχές του Ισραήλ, όταν την περασμένη εβδομάδα ζητήθηκε η συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η αποστολή ανατέθηκε στην 383 Μοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης (ΜΕΕΑ), η οποία συμμετείχε με τρία αεροσκάφη CL-415, τα οποία αεροσκάφη προσγειώθηκαν τις στην Αεροπορική Βάση Hatzor, στο Ισραήλ, ενώ αεροσκάφος C-130 μετέφερε 18 ιπταμένους (εφεδρικά πληρώματα), 14 τεχνικούς και υλικά υποστήριξης των αεροσκαφών στο Ισραήλ.

Τα ελληνικά CL-415 εκτέλεσαν συνολικά 21 εξόδους με 63,7 ώρες πτήσης σε αποστολές αεροπυρόσβεσης και εναέριας επιτήρησης στις πόλεις Χάιφα και Ιερουσαλήμ, οι οποίες επλήγησαν σοβαρά από τις πυρκαγιές.

Μάλιστα, στη Χάιφα δόθηκε εντολή εκκένωσης από τις αρμόδιες αρχές για τουλάχιστον 80.000 κατοίκους, καθώς εξαιτίας των ισχυρών ανέμων οι φωτιές ήταν δύσκολο να τεθούν υπό έλεγχο.
Εντούτοις, με τη σημαντική συμβολή των ελληνικών αεροσκαφών, αλλά και άλλων διεθνών ομάδων πυρόσβεσης που συνέδραμαν στην κατάσβεση, οι πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στο Ισραήλ, την ελληνική αποστολή επισκέφθηκαν ο πρόεδρος του Ισραήλ, κ. Ρέουβεν Ρίβλιν, ο πρωθυπουργός, κ Μπένιαμιν Νετανιάχου συνοδευόμενος από τον Υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κ. Γκιλάντ Ερντάν και τον Αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας, Αμίρ Εσέλ, καθώς και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, ενώ τα ελληνικά πληρώματα επισκέφθηκαν τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων, Θεόφιλο, ο οποίος τους συνεχάρη και τους ευχαρίστησε για τη συμβολή τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών στο Ισραήλ.

Μάλιστα, την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκε η κεντρική αποχαιρετιστήρια εκδήλωση αναγνώρισης της βοήθειας των Ελλήνων πυροσβεστών από την ισραηλινή κυβέρνηση στην αεροπορική βάση Hatzor, παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, όπου επιδόθηκε αναμνηστικός έπαινος στους συμμετέχοντες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ