Τεχνολογία

Ελλάδα: «Υπερηχητικό» ίντερνετ σε 840 χιλιάδες σημεία

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον μέσα στο 2022 το μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό έργο της χώρας που θα φέρει «υπερηχητικό Ιντερνετ» σε 837.500 νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα με ταχύτητες 100 Mbps έως 1 Gbps.

Το έργο των «Υποδομών Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας – Ultra-Fast Broadband» θα καλύψει με πολύ γρήγορο Ιντερνετ 2.950 απομακρυσμένους οικισμούς (άνω του 18% του συνόλου της χώρας) και περίπου 10.300 δημόσια κτίρια (σχολεία, κέντρα υγείας, ΚΕΠ κ.λπ.).

Το «Ultra-Fast Broadband» θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ και η σύμβαση παραχώρησης θα έχει διάρκεια 26 έτη. Εχει συνολικό προϋπολογισμό 884 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 249 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους. Συγκεκριμένα, ως προς την κατασκευή του χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020 και ΕΣΠΑ 2021-2027) και μέσω ιδίων και δανειακών κεφαλαίων των αναδόχων, ενώ η λειτουργία του θα καλυφθεί από τους ιδιωτικούς φορείς σύμπραξης. Μετά το πέρας των 26 ετών, το σύστημα θα μεταβιβαστεί εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Χθες, τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων ολοκλήρωσαν τον διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό για το «Ultra-Fast Broadband», που ανέδειξε δύο προσωρινούς αναδόχους για συνολικά επτά γεωγραφικές ζώνες (LOTs). Πρόκειται για τον όμιλο ΟΤΕ και την κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – GRID TELECOMS.

Οπως τόνισαν οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, το έργο του «Ultra-Fast Broadband» αποτελεί μια μεγάλης κλίμακας δημόσια παρέμβαση για την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, αλλά και την προώθηση της πολιτικής συνοχής, αφού θα υλοποιηθεί κυρίως σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στα σχέδια των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σχεδόν το 20% των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της χώρας καθώς και περισσότερα από 10.000 δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες, αναβαθμίζοντας έτσι τις υποδομές τους και δημιουργώντας ένα ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία.

Παράλληλα, θα συμβάλει στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και νέων θέσεων εργασίας, ενώ θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στον ωφελούμενο πληθυσμό σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.

Αναλυτικά, οι ανάδοχοι και το πλήθος των νοικοκυριών – επιχειρήσεων, ανά γεωγραφική ζώνη (LOT), που θα αποκτήσουν δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες, έχουν ως εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΤΕ

▪ Περιοχή 1, με περίπου 124.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Ροδόπης, Δράμας, Εβρου, Ξάνθης, Ζακύνθου, Ηλείας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Μεσσηνίας).

▪ Περιοχή 3, με περίπου 122.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 13 Περιφερειακές Ενότητες (Εύβοιας, Σύρου, Ανδρου, Θήρας, Κέας – Κύθνου, Μήλου, Μυκόνου, Νάξου, Πάρου Τήνου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Χανίων).

▪ Περιοχή 7, με περίπου 101.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 14 Περιφερειακές Ενότητες (Βοιωτίας, Φθιώτιδας, ΚΤ Αθηνών, ΒΤ Αθηνών, ΔΤ Αθηνών, ΝΤ Αθηνών, Αν. Αττικής, Δ. Αττικής, Πειραιώς και Νήσων, Καλύμνου, Καρπάθου, Κω, Ρόδου, Λασιθίου).

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – GRID TELECOMS

▪ Περιοχή 2, με περίπου 137.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 11 Περιφερειακές Ενότητες (Πέλλας, Πιερίας, Καστοριάς, Φλώρινας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λάρισας, Μαγνησίας, Σποράδων, Κέρκυρας).

▪ Περιοχή 4, με περίπου 110.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Χαλκιδικής, Θάσου, Καβάλας, Σερρών, Λέσβου, Ικαρίας, Λήμνου, Σάμου, Χίου).

▪ Περιοχή 5, με περίπου 127.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 9 Περιφερειακές Ενότητες (Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ευρυτανίας, Φωκίδας, Ιθάκης, Κεφαλληνίας, Λευκάδας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας).

▪ Περιοχή 6, με περίπου 117.000 νοικοκυριά / επιχειρήσεις σε 8 Περιφερειακές Ενότητες (Κοζάνης, Γρεβενών, Αρτας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Ημαθίας, Αργολίδας, Λακωνίας).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ