Τεχνολογία
Ενημερώθηκε στις:

Διάστημα: Ο γύρος της Σελήνης με τα πόδια - Πόσο χρόνο χρειάζεται;

Έχετε αναρωτηθεί, ποτέ, και πάντα υποθετικά μιλώντας, πόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει κανείς το γύρο της Σελήνης;

Ο τελευταίος άνθρωπος που περπάτησε στο φεγγάρι, σύμφωνα με το grunge.com, ήταν ο Αμερικανός αστροναύτης Γιουτζίν Σερνάν. Ο διοικητής του Απόλλων 17 σχημάτισε τα αρχικά της κόρης του στη σεληνιακή επιφάνεια πριν επιστρέψει στη Γη τον Δεκέμβριο του 1972 και από τότε κανένας άνθρωπος δεν έχει πατήσει το πόδι του στον πλησιέστερο ουράνιο γείτονά μας. Έχετε αναρωτηθεί, ποτέ, και πάντα υποθετικά μιλώντας, πόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεται για να κάνει κανείς το γύρο της Σελήνης;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απόσταση που καλύφθηκε στην επιφάνεια της Σελήνης από όλους τους αστροναύτες των αποστολών που πραγματοποίησε η ανθρωπότητα ανέρχεται σε λίγα μόνο χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η περιφέρεια του φεγγαριού στον ισημερινό του είναι 10.910 χιλιόμετρα, ή περίπου η απόσταση μεταξύ Μαϊάμι, Φλόριντα και Τεχεράνη, Ιράν (σε ευθεία γραμμή), αναφέρει το grunge.com.

Εν τω μεταξύ, το περπάτημα στο φεγγάρι δεν είναι απλά ότι βάζεις το ένα πόδι μπροστά από το άλλο, όπως κάνεις στη Γη. Η βαρύτητα είναι εντελώς διαφορετική εκεί, ενώ οι στολές των αστροναυτών μπορεί να ζυγίζουν ακόμη και 300 κιλά!

Ένας χρόνος περίπου χρειάζεται για το γύρο της Σελήνης

Ο χρόνος, λοιπόν, για την εκτέλεση μιας συγκεκριμένης εργασίας, είναι, στην επιφάνεια της Γης τουλάχιστον, θέμα απλών μαθηματικών. Και στην περίπτωση του φεγγαριού, έχουμε όλες τις μεταβλητές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Healthline, ένας άνθρωπος μπορεί να περπατήσει με ταχύτητα περίπου 5,6 χλμ. την ώρα. Έτσι διαιρούμε την περιφέρεια του φεγγαριού (10.910 χιλιόμετρα) με την ταχύτητα περπατήματος του ανθρώπου και έχουμε περίπου 1.948 ώρες, ή περίπου 81 ημέρες. Φυσικά, στους παραπάνω υπολογισμούς δεν έχουν υπολογιστεί η ανάγκη για ξεκούραση, ή απομάκρυνση από εμπόδια ή άλλες πρακτικές ανησυχίες.

Το περπάτημα στο φεγγάρι, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό από το περπάτημα στη Γη. Όποιος βρεθεί εκεί πρέπει να φοράει την ειδική στολή και η χαμηλότερη βαρύτητα αναγκάζει να αναπηδάει κανείς παρά στην ουσία να περπατάει. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το Live Science, οι αστροναύτες του Απόλλων μπόρεσαν να πετύχουν ταχύτητα περπατήματος περίπου 2,4 χλμ. την ώρα στην επιφάνεια του φεγγαριού με τις διαστημικές τους στολές. Κάνοντας τα μαθηματικά για άλλη μια φορά, φορώντας την ειδική στολή του αστροναύτη ο χρόνος που χρειάζεται κανείς για να πραγματοποιήσει το γύρο της Σελήνης υπολογίζεται σε 4.845 ώρες, ή περίπου 202 ημέρες. Χωρίς, επίσης, να έχουν υπολογιστεί η ξεκούραση και αστάθμητοι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν τον χρόνο.

Σήμερα ο χρόνος μπορεί να μειωθεί με τα νέα μέσα

Ωστόσο, όλοι οι υπολογισμοί που αναφέρονται παραπάνω υποθέτουν ότι ο υποθετικός άνθρωπος που θα έκανε το γύρο της Σελήνης, θα πραγματοποιούσε το πείραμα με εργαλεία της εποχής του Απόλλων. Ωστόσο, όπως σημειώνει το grunge.com, τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ έκτοτε -τόσο αναφορικά με τις στολές όσο και με την εκπαίδευση των αστροναυτών. Πράγματι, το 2014, η NASA έστειλε μερικά δοκιμαστικά άτομα σε ένα αεροπλάνο που προσομοιώνει τη βαρύτητα του φεγγαριού, τα έβαλε σε διαδρόμους και διαπίστωσε ότι, θεωρητικά τουλάχιστον, οι υποθετικοί αστροναύτες θα μπορούσαν να επιτύχουν ταχύτητα περπατήματος περίπου 4,9 χλμ. την ώρα, ή πολύ κοντά στη μέση ταχύτητα περπατήματος του ανθρώπου στη Γη.

Υπό αυτές τις νέες (αν και υποθετικές) συνθήκες, ένας αστροναύτης με μοντέρνα διαστημική στολή θα μπορούσε να περπατήσει γύρω από το φεγγάρι σε περίπου 91 ημέρες, αν δεν έκανε διαλείμματα ή έχανε το χρόνο του επιλύοντας οποιοδήποτε πρόβλημα ή ανάγκη προέκυπτε.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης