Περιβάλλον

Διάστημα: Ακούστε τους απόκοσμους ήχους του πλανήτη Άρη

Tο πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, το Perseverance, προσεδαφίστηκε στον πλανήτη 18 Φεβρουαρίου. Βασικός στόχος της αποστολής της NASA είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. To Perseverance μετέφερε μαζί του και ένα drone που πραγματοποιεί πτήσεις στον Άρη. Το ρόβερ ανάμεσα στα άλλα έχει καταγράψει μέχρι σήμερα πέντε ώρες ηχητικού υλικού από τον Κόκκινο Πλανήτη. Οι ήχοι αυτοί είναι οι ήχοι που κάνει το ρόβερ καθώς κινείται στην επιφάνεια του Άρη, οι ήχοι των ανέμων κ.α. H NASA αποφάσισε να δημιουργήσει μια ιστοσελίδα στην οποία έχει καταχωρήσει ορισμένα από αυτά τα ηχητικά αρχεία για όσους θέλουν να βιώσουν λίγο το απόκοσμο περιβάλλον του Άρη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι σαν να βρίσκεσαι και εσύ εκεί πέρα» αναφέρει ο Μπάπτιστ Τσάιντ, πλανητικός επιστήμονας στο Ινστιτούτο Έρευνας Αστροφυσικής και Πλανητολογίας της Γαλλίας o οποίος μελετά τα δεδομένα που καταγράφει με τα μικρόφωνα του το Perseverance. «Οι αρειανοί ήχοι έχουν έντονες μπάσες δονήσεις έτσι αν τους ακούσει κάποιος με ακουστικά θα τους αισθανθεί. Θεωρώ ότι στις επόμενες έρευνες όχι μόνο στον Άρη αλλά σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα τα μικρόφωνα θα παίξουν σημαντικό ρόλο» σημειώνει Τσάιντ.

Ακούστε τα αρχεία με τους ήχους του Άρη εδώ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ