Τεχνολογία

Αποκάλυψη: Προ των πυλών τα μαχητικά 6ης γενιάς

Πολλοί μιλούν για μαχητικά αεροσκάφη 6ης γενιάς, αλλά λίγοι μπορούν να φανταστούν την μορφή τους, το σχήμα και τις δυνατότητές τους.

Οι μηχανικοί, σχεδιάζουν ήδη την απαραίτητη τεχνολογία για μαχητικά έκτης γενιάς, συμπεριλαμβανομένου, του μυστικού νέου μαχητικού αεροσκάφους της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας .

Μαχητικά έκτης γενιάς, πιθανότατα θα αρχίσουν να εισέρχονται σε υπηρεσία σε μεγάλο αριθμό, στα μέσα της δεκαετίας του 2030.

Η ενοποίηση και η απλότητα, είναι βασικά χαρακτηριστικά, με την τεχνολογία να μειώνει το βάρος για τους σχεδιαστές, τους πιλότους και τους συντηρητές.

Ας ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν. Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, το 1991, έβαλε  φρένο σε περισσότερα από 45 χρόνια έντονης ανάπτυξης μαχητικών αεροσκαφών. 

 Όμως, ο Ψυχρός Πόλεμος,  δημιούργησε την ανάγκη για ταχεία εισαγωγή πολλών βασικών τεχνολογιών, όπως κινητήρες τζετ, πυραύλους με ραντάρ, οθόνες head-up και stealth, καθώς και την ανάπτυξη, των τεσσάρων πρώτων γενιών μεταπολεμικών αεροσκαφών.

 Στη δεκαετία του 2000, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν το πρώτο μαχητικό πέμπτης γενιάς, το F-22 Raptor .

Τα μαχητικά  πέμπτης γενιάς, ορίζονται γενικά τα αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν  με μυστικότητα να αποφεύγουν τα ραντάρ, την ικανότητα να ταξιδεύουν πάνω από το Mach 1 χωρίς afterburners (μετάκαυση), προηγμένα ραντάρ και αισθητήρες υπερύθρων και την εκτεταμένη χρήση υπολογιστών και λογισμικού, για να πετούν όχι μόνο το αεροπλάνο , αλλά και επεξεργασία δεδομένων αισθητήρα.

Από το ντεμπούτο του Raptor, άλλα αεροσκάφη που  εντάχθηκαν στο πάνθεον πέμπτης γενιάς, είναι το F-35 Joint Strike Fighter και οι  διεθνείς αντιπάλοι του, το Chengdu J-20 και το Sukhoi Su-57 .

Το εξελισσόμενο μεγάλο δυναμικό περιβάλλον, ιδιαίτερα η Ρωσία και η Κίνα, που ενεργούν επιθετικά ενάντια στους γείτονές τους, ενώ ενισχύουν τις ένοπλες δυνάμεις τους, οδηγούν σε αυξημένες δαπάνες για μαχητικά αεροσκάφη. 

Οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο,  η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται για την ανάπτυξη μαχητικών έκτης γενιάς. 

 

Τι ακριβώς δυνατότητες θα έχει ένα μαχητικό έκτης γενιάς;

 

Σε ένα πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο, οι μηχανικοί της Raytheon Intelligence & Space αποκάλυψαν, ότι πιστεύουν ότι η επόμενη γενιά μαχητικών, θα καθοριστεί από αρκετές νέες τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένου μόνο ενός μεγάλου πομπού που λειτουργεί ως ραντάρ αέρος-αέρος, ραντάρ αέρος-εδάφους,  και ηλεκτρονική πλατφόρμα πολέμου. 

Ένα ενιαίο σύστημα, που θα  ελέγχεται από λογισμικό, θα αντικαταστήσει πολλά διαφορετικά συστήματα, αλλάζοντας μεταξύ εργασιών ανάλογα με τις ανάγκες.

Οι μηχανικοί του Raytheon δήλωσαν, ότι τα μαχητικά της έκτης γενιάς, θα περιλαμβάνουν επίσης, συστήματα αυτόματης προσγείωσης, σύμφωνα με μια ανακεφαλαίωση του διαδικτυακού σεμιναρίου της Aerotech News .

Τα μελλοντικά αεροσκάφη πιθανότατα, θα σχεδιαστούν ώστε να προσγειώνονται αυτόνομα σε αερομεταφορείς, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την προσγείωση του αεροσκάφους, σε δύσκολες καιρικές συνθήκες σε μια «ακριβή ζώνη προσγείωσης».

 Ένα μαχητικό έκτης γενιάς, θα μπορούσε να προσγειωθεί αυτόνομα, χωρίς ανθρώπινο έλεγχο, ή να παρέχει καθοδήγηση σε πιλότους, που προσγειώνονται υπό δύσκολες συνθήκες.

Και έπειτα υπάρχει η τεχνητή νοημοσύνη, η οποία θα λειτουργήσει ως ένα είδος πιλότου, (σαν  έναν ανθρώπινο πιλότο), σε ένα μαχητικό επόμενης γενιάς. Στην πραγματικότητα, νωρίτερα φέτος, η Πολεμική Αεροπορία αποκάλυψε, ότι το νέο μυστικό μαχητικό αεροσκάφος του θα έχει πλευρικό κόλπο τύπου R2-D2 , παρόμοιο με το AI, που χρησιμοποίησε ένα κατασκοπευτικό αεροσκάφος U-2 σε μια  ιστορική πρωτιά .

Ένα AI που συνδέεται με το πιλοτήριο, θα μπορούσε να επιβλέπει την παρεμβολή των εχθρικών ραντάρ και να παρακολουθεί για απειλές στο αεροπλάνο, όπως εισερχόμενους πυραύλους, και στη συνέχεια να εκτοξεύει αυτόματα φλοιό ή φωτοβολίδες ( Chaf and Flares), για να παρασύρει τον πύραυλο μακριά. 

Ποιες άλλες τεχνολογίες και εφαρμογές θα καθορίσουν τα μαχητικά του μέλλοντος; Θα το μάθουμε αρκετά σύντομα.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ