Περιβάλλον

NASA: Πώς μια ηλιακή καταιγίδα μπορεί να μας γυρίσει στον Μεσαίωνα

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία ανέπτυξε ένα νέο σύστημα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, για να προβλέψει πότε θα πλήξουν τη Γη καταστροφικά γεγονότα.

Αν και το σύστημα αποτελεί την πιο προηγμένη προειδοποίηση, τα 30 λεπτά μπορεί να μην είναι αρκετός χρόνος για να προετοιμαστεί ο κόσμος για το απόλυτο σκοτάδι. Ωστόσο, οι άνθρωποι μπορούν τώρα να λάβουν μέτρα για να προετοιμαστούν για ένα ακραίο ηλιακό φαινόμενο, επισημαίνει δημοσίευμα της «Daily Mail».

Η ηλιακή καταιγίδα

Η ηλιακή καταιγίδα είναι αστρονομικό φαινόμενο, προερχόμενο από τον Ήλιο. Πρόκειται για κύμα φορτισμένων ηλιακών σωματιδίων (κοσμικών ακτίνων), τα οποία όπως βγήκαν από την κορόνα του Ήλιου εξερράγησαν και επιταχύνθηκαν λόγω μίας ή περισσότερων ηλιακών εκλάμψεων.

Ένα ισχυρό κύμα ενεργειακών σωματιδίων από ηλιακές εκλάμψεις σημαίνει πως θα ευθυγραμμιστεί με μαγνητικά πεδία της Γης. Τότε είναι δυνατό να προκαλέσει προβλήματα σε ηλεκτρικά δίκτυα, καθώς βγαίνουν εκτός λειτουργίας οι μετασχηματιστές τους και είναι δύσκολο να επανέλθουν. Επίσης, επηρεάζει το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού (gps) και γενικότερα κάθε είδος υποδομής και υπηρεσίας, ακόμη και στους υποθαλάσσιους σωλήνες ύδρευσης με ηλεκτρικές αντλίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η NASA ανακοίνωσε τον Μάρτιο την ανάπτυξη του υπολογιστικού της μοντέλου με την ονομασία DAGGER (επίσημα, Deep Learning Geomagnetic Perturbation), αλλά η έρευνα τώρα αποκτά δημοσιότητα.

Με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης οι προειδοποιήσεις

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών στο Frontier Development Lab -μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην οποία συμμετέχουν η NASA, η Αμερικανική Γεωλογική Υπηρεσία και το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ- έχει χρησιμοποιήσει τεχνητή νοημοσύνη για να αναζητήσει συνδέσεις μεταξύ του ηλιακού ανέμου και των γεωμαγνητικών διαταραχών ή διαταραχών που προκαλούν καταστροφές στην τεχνολογία μας.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται «βαθιά μάθηση», η οποία εκπαιδεύει τους υπολογιστές να αναγνωρίζουν μοτίβα με βάση προηγούμενα παραδείγματα. Η ομάδα χρησιμοποίησε την προηγμένη τεχνολογία για να εντοπίσει σχέσεις μεταξύ μετρήσεων του ηλιακού ανέμου από ηλιοφυσικές αποστολές.

Αυτές οι αποστολές είναι διαστημικοί ανιχνευτές που τοποθετούνται προσεκτικά σε όλο το Διάστημα για να δημιουργήσουν μια τεράστια σειρά αισθητήρων, οι οποίοι συνεργάζονται για να μελετήσουν τον Ηλιο.

Η ομάδα δοκίμασε το DAGGER σε δύο γεωμαγνητικές καταιγίδες, τον Αύγουστο του 2011 και τον Μάρτιο του 2015. Το σύστημα μπόρεσε να προβλέψει γρήγορα και με ακρίβεια τις επιπτώσεις της καταιγίδας παγκοσμίως σε κάθε περίπτωση.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Βίσαλ Ούπεντραν, του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αστρονομίας και Αστροφυσικής στην Ινδία, ανέφερε σε δήλωσή του:

«Με αυτή την τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον δυνατό να γίνουν γρήγορες και ακριβείς παγκόσμιες προβλέψεις και να ενημερωθούν οι αποφάσεις σε περίπτωση ηλιακής καταιγίδας, ελαχιστοποιώντας έτσι -ή ακόμη και αποτρέποντας- τις καταστροφές στη σύγχρονη κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ηλιακές καταιγίδες μπορούν επίσης να καταστήσουν τα παγκόσμια συστήματα εντοπισμού θέσης λιγότερο ακριβή, γεγονός που αποτελεί κυρίως πρόβλημα για τις γεωτρήσεις ακριβείας και άλλες τεχνολογίες. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν διακοπές στα συστήματα GPS.

Η καταιγίδα μπορεί ακόμη να προκαλέσει προβλήματα επικοινωνίας, γεγονός που πιθανώς θα αναγκάσει τις αεροπορικές εταιρείες να αναδρομολογήσουν τις πτήσεις.

Το 1859, μια τεράστια γεωμαγνητική υπερκαταιγίδα, γνωστή ως το φαινόμενο Carrington, έστειλε ισχυρές στεμματικές εκτοξεύσεις μάζας προς τη Γη, διαταράσσοντας τις επικοινωνίες στο έδαφος. Εάν ένα τέτοιο γεγονός συνέβαινε στον σημερινό κόσμο, οι επιπτώσεις θα ήταν καταστροφικές.

Τα μέτρα που προτείνει η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας σε περίπτωση ηλιακής καταιγίδας

Η αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) έχει μοιραστεί τρόπους προετοιμασίας για μια ακραία ηλιακή καταιγίδα.

Ο οργανισμός προτείνει να γεμίσουμε πλαστικά δοχεία με νερό και να τα τοποθετήσουμε στην κατάψυξη. Αυτά θα μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουν τα τρόφιμα στο ψυγείο κρύα, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

Το κοινό θα πρέπει να διατηρεί το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του τουλάχιστον μισογεμάτο, επειδή τα πρατήρια βενζίνης βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια για την τροφοδοσία των αντλιών τους.

Αν έχουμε γκαράζ, να εντοπίζουμε το κουμπί χειροκίνητου ανοίγματος.

Ο οργανισμός παροτρύνει, επίσης, τους πολίτες να δημιουργήσουν εφεδρικά αντίγραφα σημαντικών ψηφιακών δεδομένων και πληροφοριών και να φυλάξουν χρήματα κάπου στο σπίτι, επειδή οι τράπεζες δεν θα είναι διαθέσιμες λόγω διακοπής ρεύματος.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ