Περιβάλλον

Πόσο μεγάλες είναι οι μαύρες τρύπες; Το νέο τρομακτικό βίντεο της NASA

Σίγουρα έχετε ακουστά τις μαύρες τρύπες και αρκετοί θα έχετε διαβάσει πως το μέγεθός τους μπορεί να κυμαίνεται από 100.000 τη μάζα του Ήλιου έως και δεκάδες δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του. Αυτά τα νούμερα όμως δε χωρούν εύκολα στο ανθρώπινο μυαλό και για αυτό το λόγο η NASA δημιούργησε ένα νέο animation video, έτσι ώστε να αποκτήσουμε μία οπτική ιδέα για το μέγεθος αυτών των κοσμικών φαινομένων.

Απευθείας μετρήσεις του Hubble Space Telescope επιβεβαίωσαν την παρουσία πάνω από 100 υπερμεγεθών μαύρων τρυπών. Πώς έγιναν τόσο μεγάλες; Όταν συγκρούονται οι γαλαξίες, οι κεντρικές μαύρες τρύπες τους ενώνονται.

 

Οι μαύρες τρύπες είναι τα πιο πυκνά αντικείμενα του σύμπαντος. Τόσο “βαριά”, που μαθηματικά μπορούν να περιγραφούν ως μοναδικότητα. Ένα σημείο μίας διάστασης και άπειρης πυκνότητας. Η πυκνότητά τους είναι τόσο ακραία που ο χωροχρόνος έλκεται βαρυτικά από αυτές, σχηματίζοντας μία κλειστή σφαίρα γύρω τους, από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε το φως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, η μικρότερη μαύρη τρύπα έχει 5 φορές τη μάζα του Ήλιου. Αυτές οι μαύρες τρύπες προέρχονται από τη μάζα ενός άστρου που κατέρρευσε και μπορούν να φτάσουν μόνο τις 65 φορές τη μάζα του Ήλιου. Ωστόσο, όταν οι μαύρες τρύπες συγκρούονται και ενώνονται, μπορούν να ξεπεράσουν τις 65 φορές τη μάζα του Ήλιου.

Το πώς φτάνουμε από αυτό το σημείο, στο σημείο να έχουμε υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες παραμένει άγνωστο. Αυτό που ξέρουμε είναι πως οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες κυμαίνονται από 100.000 φορές τη μάζα του Ήλιου και φτάνουν τις 5.37 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου, όπως η μαύρη τρύπα M87*.

 

Η μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχουμε εντοπίσει στο γνωστό σύμπαν, είναι η TON-618 με 66 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου. Ευτυχώς για εμάς βρίσκεται αρκετά μακριά, 10.8 δισεκατομμύρια έτη φωτός από εμάς.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ