Ψηλορείτη ς
Περιβάλλον

Κρήτη: Η εκτός δρόμου οδήγηση καταστρέφει τον Ψηλορείτη - Με ποιον τρόπο

Η τάση για εκτός δρομου οδήγηση έχει πολλές καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον Ψηλορείτη, σύμφωνα με τηνδημοτική Αρχή και τον δήμαρχο Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκε και πάλι έντονα το φαινόμενο της εκτός δρόμου οδήγησης με μηχανοκίνητα οχήματα (μηχανές, γουρούνες, τζιπ) στα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Ανωγείων.

«Οι επιπτώσεις που έχει η αναφερόμενη «δραστηριότητα» στο βουνό, είναι κάτι παραπάνω από καταστροφικές και αυτό μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει παρατηρώντας τα μικρά και μεγάλα οροπέδια του Ψηλορείτη εκατέρωθεν του επαρχιακού δρόμου Ανώγεια - Νίδα τα οποία έχουν υποστεί εκτεταμένες αλλοιώσεις στη μορφολογίας τους. Επίσης από την παραπάνω δραστηριότητα κινδυνεύουν με εξαφάνιση ενδημικά είδη τα οποία φιλοξενούνται χρόνια τώρα στα οροπέδια της περιοχής όπως είναι η Νευρίδα, ο Κρόκος και η Χορστρίσεα, μοναδική βιοποικιλότητα στον κόσμο, μια παγκόσμια κληρονομιά της φύσης», σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη.
Δήμαρχος Ανωγείων: Δεν δικαιούται ουδείς να μη σέβεται την ταυτότητα του ορεινού μας όγκου, του Ψηλορείτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων εξέφρασε την κατανόηση του σχετικά με την ανάγκη ιδιωτών να ασχολούνται με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, της εκτός δρόμου μηχανοκίνητης οδηγικής δράσης. Ωστόσο, παράλληλα δήλωσε ότι «δεν δικαιούται ουδείς να μην αναγνωρίζει το δημόσιο συμφέρον, την προστασία του περιβάλλοντος, να μη σέβεται την ταυτότητα του ορεινού μας όγκου και του παγκοσμίως γνωστού φυσικού τοπίου, Ανωγείων, Ψηλορείτη με τα οροπέδια του, απλά και μόνο διότι επιθυμεί να ασχοληθεί με το χόμπι του, ανεξάρτητα με το τι πληγές μπορεί να αφήσει πίσω του».

Όπως επισημαίνεται από τη δημοτική Αρχή, η προστασία του περιβάλλοντος και η αγάπη για τον μοναδικό τοπίο του Ψηλορείτη είναι υπόθεση όλων των Κρητικών και όλων των επισκεπτών του βουνού και για το λόγο αυτό: «Η εγρήγορση, η συνέργεια και η συνεργασία όλων μας μπορεί να διαφυλάξει τον πλούτο των ευαίσθητων και προστατευόμενων περιοχών. Ο Δήμος Ανωγείων προτρέπει όλους όσοι εμπλέκονται να αποφεύγουν την εν λόγω «δραστηριότητα» και ενημερώνει ότι μετά από επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δασαρχείο , Αστυνομία) θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής επανάληψης παρόμοιων φαινομένων».<p>Πηγή: <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr">iefimerida.gr</a> - <a target="_blank" href="https://www.iefimerida.gr/ellada/kriti-ektos-dromoy-odigisi-katastrefei-psiloreiti">Κρήτη: Πώς η εκτός δρόμου οδήγηση καταστρέφει τον Ψηλορείτη -Προβληματισμός στην τοπική κοινωνία - iefimerida.gr</a></p>

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ