Περιβάλλον

Λέκκας: «Σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που κάηκαν»

Μιλώντας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρκαγιών που έκαναν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, ο κ. Λέκκας υπογράμμισε πως με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, «αμέσως μετά τις πυρκαγιές ο πλημμυρικός κίνδυνος αυξάνεται κατά 7 φορές και ο κατολισθητικός κίνδυνος αυξάνεται κατά 4 φορές».

«Αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει το κάλυμμα του δάσους από το έδαφος και έτσι δρομολογούνται στην επιφάνεια οι διαδικασίες που προκαλούν αυτά τα φαινόμενα» πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, εξηγώντας πως σε αυτή την περίπτωση παρασύρονται και αντικείμενα μαζί με το νερό της βροχής που κυκλοφορεί προς τη θάλασσα, καθιστώντας μη αποτελεσματικά όποια έργα έχουν γίνει για τη συγκράτηση μόνο του νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα εμφανιστούν πλημμυρικά φαινόμενα στις περιοχές που σημειώθηκαν πυρκαγιές» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, τονίζοντας πως θα πρέπει ο επανασχεδιασμός της περιοχής θα πρέπει να λάβει υπόψιν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τις φωτιές.

Είναι αναστρέψιμη η καταστροφή;

Στο ερώτημα αν η καταστροφή που σημειώθηκε μπορεί να είναι αναστρέψιμη, ο κ. Λέκκας υποστήριξε ότι δεν θα είναι εφικτό για ένα μεγάλο ποσοστό της περιοχής που κάηκε. «Και αυτό γιατί το δάσος αναπτυσσόταν σε ειδικές μορφολογικά περιοχές και οι περιοχές αυτές δεν επιτρέπουν δράσεις του ανθρώπου. Έτσι περιμένουμε να γίνει κάτι με την αναγέννηση της φύσης» συμπλήρωσε.

«Είναι μια δύσκολη επίπονη διαδικασία, η οποία δεν θέλει βιασύνη. Δεν περιμένουμε η περιοχή στην Εύβοια να ανακάμψει σε 2 ή 3 χρόνια. Θα πρέπει να πάρει μια δεκαετία ή και περισσότερο για να δούμε αν θα ανακάμψει» πρόσθεσε ο Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας αναφορά στην περίπτωση της Ηλείας μετά τις πυρκαγιές του 2007, όπου η φύση βοήθησε τις φυσικές αναδασώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Εξαρτάται από την ίδια τη φύση τι δυνατότητα και τι δυναμικότητα έχει να ανακάμψει» κατέληξε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

Δείτε όσα είπε ο κ. Λέκκας

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ