Περιβάλλον

Ποιο είναι το ελληνικό χωριό των Μύθων και η ιστορία του

Όπου κι αν βρεθείς, θα ακούσεις και θα γνωρίσεις ιστορίες και μύθους που ούτε καν φανταζόσουν. Κάποια από τα χωριά που μπορεί να τύχει να επισκεφθείς στα ταξίδια σου, μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερη ιστορία απ’ ό,τι φαντάζεσαι.

Ένα τέτοιο ελληνικό χωριό βρίσκεται στην Κρήτη και είναι το χωριό των Μύθων ή απλώς οι Μύθοι. Το όνομά του μπορεί και να σε ξεγελάει λίγο αλλά το σίγουρο είναι ότι η ομορφιά του θα σε καθηλώσει ειδικά αν είσαι φυσιολάτρης.

Ποιο είναι το ελληνικό χωριό των Μύθων και η ιστορία του

Οι Μύθοι, λοιπόν, αυτό το όμορφο ελληνικό χωριό βρίσκεται στον νομό Λασιθίου της Κρήτης σε κοντινή σχετικά απόσταση από την Ιεράπετρα. Πρόκειται για ένα μικρό σχετικά χωριό το οποίο όμως δέχεται συχνά επισκέπτες, ιδιαίτερα όσους αγαπούν και την πιο ορεινή πλευρά της Κρήτης.

Και αν νομίζεις ότι το όνομά του έχει να κάνει τελικά με μύθους κάνεις λάθος. Στην πραγματικότητα, το όνομα του χωριού θεωρείται ότι είναι προελληνικό από το Μίθοι. Σύμφωνα με έρευνες και ιστορικούς το πιο πιθανό σενάριο είναι να αναφέρεται σε συνθήκη του 113 π.Χ. ανάμεσα στην Ιεράπυτνα και τη Λατώ ως τα εμ Μίτοις. Σε διάφορα σημεία του χωριού έχουν εντοπιστεί ευρήματα από πολύ παλιές περιόδους, γεγονός που αποδεικνύει την επί χιλιάδες χρόνια παρουσία κατοίκων στην περιοχή.

Πεζοπορία στο Φαράγγι Σαρακίνας

Αν βρεθείς στην περιοχή των Μύθων, δεν γίνεται να μην γνωρίσεις από κοντά και αυτό το φαράγγι της Κρήτης. Είναι το λεγόμενο φαράγγι Σαρακίνας. Μπορεί το φαράγγι της Σαμαριάς να έχει τα πρωτεία, αλλά αυτό της Κρήτης είναι πιο βατό και εύκολο αν δεν είσαι εξοικειωμένος με μεγάλες και απαιτητικές αποστάσεις στην πεζοπορία. Σκέψου απλώς ότι ο χρόνος που απαιτείται για να διασχίσεις το συγκεκριμένο φαράγγι δεν ξεπερνά τη 1,5 ώρα περίπου. Όσον αφορά το μέγεθός του, υπολόγισε ότι το πλάτος του κυμαίνεται από τα 3 μέχρι και τα 10 μέτρα και τα τοιχώματά του φτάνουν τα 150 μέτρα ύψος.

Ο μύθος στο ελληνικό χωριό

Και εδώ υπάρχει ένας μύθος. Λέγεται ότι ο Σαραντάπηχος (γίγαντας, γιος του Δία) περνώντας από το βουνό, έσκυψε να πιει νερό στο ποτάμι. Ωστόσο η μακριά γενειάδα που είχε, έσχιζε το βουνό στα δύο και δημιουργήθηκε το φαράγγι. Έτσι αυτό το φαράγγι πήρε το όνομα Σαρακίνας ή Σαραντάπηχου.

Οι Μύθοι είναι ένα ελληνικό χωριό που αξίζει να γνωρίσεις και ολόκληρη η Κρήτη ένας προορισμός γεμάτος εμπειρίες.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ