Σαν Ραφαέλ
Περιβάλλον

Εκουαδόρ: O λόγος που εξαφανίστηκε ο μεγαλύτερος καταρράκτης του

Νωρίτερα στη χρονιά, ο καταρράκτης του Σαν Ραφαέλ στο Εκουαδόρ εξαφανίστηκε. Άλλοτε, ήταν περιτριγυρισμένος από πλούσια βλάστηση, το νερό έπεφτε από ύψος 150 μέτρων και το τοπίο ήταν μαγευτικό. Κάθε χρόνο, μεγάλος αριθμός τουριστών κανόνιζε ταξίδια προκειμένου να τον επισκεφθεί. Και τώρα πια, δεν υπάρχει.

Στις 2 Φεβρουαρίου, το νερό έπαψε να ρέει. Κι αυτό όχι εξαιτίας κάποιας  ξαφνικής ξηρασίας, αλλά επειδή ο ποταμός Κόκα «έπεσε». Σύμφωνα με το Treehugger, μερικά μέτρα πίσω από τον καταρράκτη σχηματίστηκε μία καταβόθρα, η οποία χώρισε το ποτάμι σε τρία τμήματα, με κλίσεις λιγότερο απότομες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο γεωλόγος Αλφρέντο Καράσκο, τόνισε πως ίσως αυτό προκλήθηκε εξαιτίας της ηφαιστειογενούς και σεισμογενούς περιοχής του Σαν Ραφαέλ. Έχουν πραγματοποιηθεί ισχυρότατες δονήσεις, οι οποίες είναι πολύ πιθανό να επηρέασαν τη σύσταση του εδάφους. Επιπλέον, η έκρηξη που προκλήθηκε το 2008 ίσως κατέστρεψε τον ποταμό και διάβρωσε σε τεράστιο βαθμό το έδαφος.

https://gr.pinterest.com/pin/105271710012897786/

Άλλοι, πιστεύουν πως όλα οφείλονται στο υδροηλεκτρικό φυτό Coca Codo Sinclair, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά και επηρέασε έμμεσα τη ροή του ποταμού, εξαιτίας ενός φαινομένου που ονομάζεται «πεινασμένα νερά» (hungry waters). Αυτό που συμβαίνει, είναι ότι το νερό «φουσκώνει» και μετακινεί με τεράστια δύναμη και σε τεράστια απόσταση πέτρες και χώμα.

Μέχρι στιγμής, τα αίτια δεν είναι ξεκάθαρα. Ίσως συνέβη κάτι άλλο, που οι ειδικοί δεν έχουν σκεφτεί ακόμη. Το μόνο σίγουρο είναι πως το Υπουργείο Τουρισμού του Ισημερινού δεν σχεδιάζει να ανακατασκευάσει την κοίτη του ποταμού ή να αποκαταστήσει τον καταρράκτη. O Σαν Ραφαέλ, πλέον, ανήκει στο παρελθόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ρωσία 0

Αιφνιδίασε και πάλι την δύση ο Πούτιν - Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-500 ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ καταστρέφει πλέον υπερηχητικούς στόχους από ΗΠΑ

Η δοκιμή έγινε προχθές στην Ρωσική επικράτεια - Η κίνηση αφορά ξεκάθαρα μέτρα κατά του σεναρίου μιας αμερικανο-ρωσικής...