Περιβάλλον

Εύβοια: Οριοθετήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά - Θα πάρει ημέρες η πλήρης κατάσβεση

Τρεις ημέρες έδιναν μάχη με τις φλόγες οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην Εύβοια και τελικά κατόρθωσαν να την οριοθετήσουν. Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή καθώς κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Ετσι, λίγο πριν τη δύση του ηλίου, σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι οριοθετημένη και χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά παραμένει επικίνδυνη, ενώ ανυπολόγιστη είναι η οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε καθώς κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Μάλιστα, λίγο πριν πέσει ο ήλιος τα 7 αεροσκάφη που επιχειρούσαν στο σημείο έκαναν από μία ακόμη ρίψη προληπτικά.

Αυτή την ώρα στο εσωτερικό της χαράδρας επιχειρούν πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ. Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της πυροσβεστικής θα χρειαστούν μέρες ακόμη μέχρι την πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Από το πρωί μέχρι και την δύση του ηλίου επιχειρούσαν συνεχώς και τα εναέρια μέσα, καθώς και τα δύο ιταλικά και ένα ισπανικό, που έφτασαν στη χώρα μας μετά το αίτημα για συνδρομή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας (rescEU).

Συμμετείχε ακόμα ένα συντονιστικό αεροσκάφος καθώς και το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος», ενώ συνδράμουν 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 4 μηχανήματα έργου του στρατού, 10 υδροφόρες και 8 μηχανήματα έργου της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ και 38 εθελοντές πυροσβέστες με 6 εθελοντικά οχήματα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση σήμερα ήταν σαφώς καλύτερη απ τις προηγούμενες δύο μέρες, ενώ βοηθάει και το γεγονός ότι έχουν πέσει οι άνεμοι, αλλά εκτιμούν ότι θα χρειαστούν μέρες για να σβηστεί η καταστροφική πυρκαγιά, που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ