Ενέργεια

Ενεργειακή κρίση: Έπεσε 1% η τιμή του πετρελαίου μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια

Υπόχωρηση της τάξεως του 1% κατέγραψαν οι τιμές του πετρελαίου, γεγονός που συνιστά χαμηλό δύο εβδομάδων, μετά την ταραχή που προκλήθηκε στις αγορές από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου. 

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η Fed προχώρησε στην τρίτη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, δίνοντας παράλληλα σήμα για συνέχεια στις αυξήσεις των επιτοκίων πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κεντρική τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο της στο 3% -3,25% που συνιστά και υψηλό από τις αρχές του 2008, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προβλέψεις για μια επιπλέον γενναία αύξηση στα επιτόκια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Οι αυξήσεις που ξεκίνησαν τον Μάρτιο και από σχεδόν μηδενικό σημείο σηματοδοτούν την πιο επιθετική σύσφιξη της Fed από το 1990. Μάλιστα μαζί με τις μαζικές αυξήσεις των επιτοκίων, οι αξιωματούχοι της Fed σηματοδοτούν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν την αύξηση των επιτοκίων μέχρι να φτάσουν σε ένα «τελικό επιτόκιο» 4,6% το 2023.

Οι αντιδράσεις στις αγορές μετά την επιστράτευση

Νέα αρνητικά δεδομένα για την Ευρώπη δημιούργησε νωρίτερα το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος κήρυξε μερική επιστράτευση, με στόχο την κινητοποίηση έως 300.000 εφέδρων στρατιωτικών. 

«Τα σημερινά σχόλια του Ρώσου προέδρου θα οδηγήσουν κατά βεβαιότητα σε υψηλότερα επίπεδα τις ευρωπαϊκές τιμές αερίου» εκτίμησε νωρίτερα ο Tom Marzec-Manser, επικεφαλής αναλυτής της ICIS. «Οι ανησυχίες για τις ροές και τις στρατιωτικές εξελίξεις συγκαταλέγονται στις κορυφαίες προκλήσεις των traders» πρόσθεσε, μιλώντας στο Bloomberg. 

Η Deutsche Bank παραδέχεται πλέον, ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποφύγει την ύφεση. Την ίδια ώρα, το βρετανικό think tank Economist Intelligence Unit προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 θα διαμορφωθεί στο +0,3% στη Γαλλία, στο -0,6% στο Ην. Βασίλειο, στο -1% στη Γερμανία και στο -1,3% στην Ιταλία. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Ουκρανός στρατιώτης σε Ζελένσκι: “ Θα το πληρώσεις αυτό”-Σφαγή Ουκρανών ενώ η Wagner δηλώνει ότι μπήκε στο Δημαρχείο του Μπαχμούτ (Βίντεο)

Δήλωση Αμερικανού Α/ΓΕΕΘΑ για περιορισμό των Ρώσων στην πόλη και τα περίχωρα του Μπαχμούτ- Έρχεται μεγάλη ουκρανική...