Ενέργεια

Αντί για φυσικό αέριο βιο-πρώτες ύλες! Αλλαγή ενεργειακής πλεύσης-Πού στρέφονται οι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί

Οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ουκρανία φαίνεται πως θα έχουν καθοριστικό λόγο - αν όχι τον τελικό - για τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και συνολικά για την ενεργειακή ασφάλεια της Γηραιάς Ηπείρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Naftogaz Teplo, θυγατρική της NJSC Naftogaz της Ουκρανίας, η οποία έχει αναλάβει μια σειρά από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς (CHP) για διαχείριση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει φυσικό αέριο στην παραγωγή αυτών των επιχειρήσεων, αλλά τις μετατρέπει σε βιοπρώτες ύλες, δηλαδή άχυρο, ροκανίδια και σκουπίδια. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Naftogaz Teplo LLC, Vitaliy Mikhail σε συνέντευξή του στο Interfax-Ukraine.

Η απόφαση αυτή ελήφθη στο πλαίσιο του επαναπροσανατολισμού της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχουν, για παράδειγμα, μικρές τοπικές επιχειρήσεις που γνωρίζουν ότι μια εταιρεία χρειάζεται μια συγκεκριμένη ποσότητα βιοπρώτων υλών για να παράγει θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια κάθε χρόνο», είπε ο Mikhail.

Ανέφερε ότι στη Δανία το 70% της θερμικής ενέργειας παράγεται με αυτόν τον τρόπο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μεταφορά σε σκουπίδια, ροκανίδια και άχυρα θα ξεκινήσει περίπου από τον Απρίλιο, μετά το τέλος της περιόδου θέρμανσης.

Αναφέρθηκε επίσης ότι η SBU είχε προειδοποιήσει προηγουμένως το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ολόκληρες περιοχές της Ουκρανίας θα μπορούσαν να μείνουν χωρίς θέρμανση. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών, η Slovyanska TPP έχει 50 φορές λιγότερα από τα απαιτούμενα αποθέματα άνθρακα, η Luhanska TPP έχει τέσσερις φορές λιγότερα από τα ελάχιστα απαιτούμενα αποθέματα και η Darnytska TPP δεν έχει καθόλου αποθέματα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου μπορεί να εκτιναχθούν

Οι Ευρωπαίοι θα πλήρωναν το μεγαλύτερο ενεργειακό τίμημα σε μια σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Αυτό συμβαίνει επειδή η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για φυσικό αέριο. Το κόστος θέρμανσης στην Ευρώπη εκτοξεύτηκε το περασμένο φθινόπωρο καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αυξήθηκαν δραματικά.

Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο διακοπής του αγωγού Nord Stream 2, ενός έργου αγωγού φυσικού αερίου από τη Μόσχα στη Γερμανία, εάν η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία. Αυτό θα περιόριζε περαιτέρω την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το αντίκτυπο στους Αμερικανούς καταναλωτές να είναι λιγότερο άμεσο.

Η Ρωσία στέλνει σχετικά μέτριες ποσότητες πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνολικά μόλις 200.000 βαρέλια την ημέρα από τον Οκτώβριο. Αυτό αντιπροσωπεύει μόλις το 3% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου των ΗΠΑ των 6 εκατομμυρίων βαρελιών.

Ωστόσο, το αργό είναι ένα παγκόσμιο εμπόρευμα και οι τιμές στην αντλία βασίζονται στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου. Ένα πετρελαϊκό σοκ οπουδήποτε γίνεται αισθητό παντού, ενώ μια άνοδος στις τιμές του φυσικού αερίου στο εξωτερικό θα είχε σημαντικά κυματιστικά αποτελέσματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολύ υψηλές τιμές του φυσικού αερίου θα ανάγκαζαν ορισμένους σταθμούς παραγωγής ενέργειας και εργοστάσια στην Ευρώπη και την Ασία να στραφούν από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο. Με άλλα λόγια, η ζήτηση για πετρέλαιο θα αυξηθεί.

"Οπλοποίηση της ενέργειας"

Μια στρατιωτική σύγκρουση θα απειλούσε τις ενεργειακές υποδομές στην περιοχή, αλλά ακόμα κι αν γλιτώσουν οι αγωγοί και τα διυλιστήρια, η Ρωσία θα μπορούσε να αποφασίσει να μειώσει την προσφορά της σε φυσικό αέριο -- ή ακόμα και σε αργό πετρέλαιο.

"Η Ρωσία μπορεί να οπλοποιήσει τις εξαγωγές ενέργειας -- για να κάνει τους πάντες να νιώσουν τον πόνο", δήλωσε ο Κροφτ, πρώην αναλυτής της CIA και στρατηγικός σύμβουλος της τράπεζας RBC. "Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η Ρωσία θα απαντήσει με την παρακράτηση της προμήθειας, για να μας κάνει να πληρώσουμε το τίμημα".

Και μετά υπάρχει ο κίνδυνος ο Λευκός Οίκος να απαντήσει σε μια εισβολή επιβάλλοντας κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε την Τετάρτη για επιβολή «σοβαρών συνεπειών και σημαντικής ζημιάς» στη ρωσική οικονομία εάν ο Πούτιν εισβάλει στην Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η Ρωσία βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου για την οικονομία της.

Ο Κροφτ, πρώην αναλυτής της CIA, υποστήριξε ότι η απροθυμία των Αμερικανών αξιωματούχων να απειλήσουν με ενεργειακές κυρώσεις στη Ρωσία τηλεγραφεί μια ευπάθεια στον Πούτιν.

"Αν δεν συμπεριλαμβάνεις την ενέργεια (στις κυρώσεις), σημαίνει ότι ανησυχείς για την ενέργεια", είπε.

Στα ύψη οι τιμές του φ/α εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί που έχουν ήδη κουραστεί από τον πληθωρισμό πιθανότατα θα πληρώσουν το τίμημα, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να εκτοξευτούν.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη εκτοξευθεί σε υψηλά επτά ετών τις τελευταίες ημέρες. Μια σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, για την οποία ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει ότι θα μπορούσε να είναι επικείμενη, θα είχε τη δυνατότητα να τις οδηγήσει πολύ ψηλότερα.

Κι αυτό γιατί η Ρωσία είναι ο Νο. 2 παραγωγός πετρελαίου στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και η Ουκρανία είναι ένας βασικός κόμβος διαμετακόμισης ενέργειας, από όπου διοχετεύεται μεγάλη ποσότητα ρωσικών εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Μια εισβολή στην Ουκρανία θα προκαλούσε άμεσους φόβους για κυρώσεις από την Ουάσιγκτον στους τεράστιους ενεργειακούς πόρους της Ρωσίας.

"Υπάρχει μια πολύ καλή πιθανότητα να φτάσουμε τα 100 $. Αυτό θα είναι πληθωριστικό με ένα θαυμαστικό", δήλωσε ο Robert Yawger, διευθυντής συμβάσεων μελλοντικής εκπλήρωσης ενέργειας στη Mizuho Securities. "Δεν μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά".

Καθοριστικός παράγοντας το ουκρανικό φ/α για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φαίνεται πιθανό να εγκρίνει τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στη νέα ταξινόμηση βιωσιμότητας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας ζήτησε να ενισχύσει την αγορά φυσικού αερίου της χώρας του για να στηρίξει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας στο Atlantic Council που εδρεύει στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο, είπε ότι η Ουκρανία μπορεί να κρατήσει το κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης σε μια στιγμή που η εξάρτηση της ηπείρου από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου έχει τονιστεί από τις συνεχιζόμενες διαμάχες για τον Nord Stream 2, από τη Ρωσία στη Γερμανία και με την αύξηση των τιμών της ενέργειας.

Ο Τιμτσένκο ανέφερε τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ουκρανία, αλλά τόνισε επίσης τη σημασία της απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου της χώρας, ώστε οι προμήθειες να μπορούν να ρέουν πιο ελεύθερα στους Ουκρανούς και Ευρωπαίους καταναλωτές ενέργειας.

Η χαλάρωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από το ρωσικό αέριο θα απαιτούσε ρυθμιστική αλλαγή στην Ουκρανία, είπε ο επικεφαλής της DTEK, συμπεριλαμβανομένης της «διασφάλισης της ανάπτυξης της πράσινης ενέργειας και της σταθερής εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου, η οποία είναι κλειδί τόσο για την ενεργειακή μετάβαση όσο και για την ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας. Και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει την απορρύθμιση της βιομηχανίας φυσικού αερίου της Ουκρανίας».

Η έκκληση του Τιμτσένκο για έναν πιο εξέχοντα ρόλο για το ουκρανικό αέριο έγινε καθώς δύο συμβουλευτικά όργανα της ΕΕ ετοιμάζονται να υποβάλουν τις σκέψεις τους σχετικά με τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριληφθούν το φυσικό αέριο και η πυρηνική ενέργεια στον ορισμό του μπλοκ για επενδύσεις βιώσιμης ενέργειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ