Ρωσία
Ενημερώθηκε στις:

“Ρήγμα” εντός του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία-Ο Πούτιν “κλείδωσε” την Α.Ουκρανία με Iskander-Τα ρωσικά στρατεύματα έλαβαν πάνω από 5.000 νέα και αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα

Ρήγμα εντός του ΝΑΤΟ με αφορμή την ουκρανική κρίση, αναφέρει ο Ισραηλινός ειδικός Seth Frantzman, από Γερμανία και Τουρκία, προκαλώντας ερωτηματικά για την ίδια την συμμαχία, η οποία πλέον δεν βολεύει την ΕΕ.

Οι Τούρκοι για τους δικούς τους λόγους και συμφέροντα, όπως και οι Γερμανοί, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε τύπου συμμετοχή στα “παιχνίδια πολέμου” με την Μόσχα.

 

Η Άγκυρα μάλιστα προκρίνει τον εαυτό της ως διαμεσολαβητή στην σύγκρουση Κιέβου-Μόσχας, ενώ ουσιαστικά θέλει κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις, στις οποίες δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στρατιωτικά.

Ούτε όμως και οι ΗΠΑ επιθυμούν στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία      

https://twitter.com/AmichaiStein1/status/1484030139373658112?cxt=HHwWgIC51ZHjqpgpAAAA

Λίγα λεπτά μετά τη συνέντευξη Τύπου για τη σύνοψη της πρώτης χρονιάς του Προέδρου Μπάιντεν, οι δημοσιογράφοι του Λευκού Οίκου κοίταζαν έκπληκτοι ο ένας τον άλλον, προσπαθώντας να χωνέψουν όσα ειπώθηκαν.

«Η έκταση της απάντησής μας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξαρτάται από την έκταση της εισβολής των Ρώσων», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Λευκός Οίκος αναγκάστηκε να εκδώσει ένα μήνυμα ότι οι δηλώσεις του προέδρου Μπάιντεν παρεξηγήθηκαν και ότι φυσικά οποιαδήποτε ρωσική εισβολή, ανεξάρτητα από το εύρος της, θα προκαλούσε έντονη αντίδραση των ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συγκεντρώσει τεράστιο αριθμό δυνάμεων στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας, με περισσότερους από 150.000 στρατιώτες, άρματα μάχης και εξοπλισμός πυροβολικού, τα οποία έχουν μεταφερθεί στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ταυτόχρονα, διεξάγουν μεγάλης έκτασης στρατιωτική άσκηση αυτή την εβδομάδα με τη Λευκορωσία στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, και οι αμερικανικές ανησυχίες αφορούν την περίπτωση  οι Ρώσοι να ξεχάσουν «κατά λάθος» «μερικούς χιλιάδες στρατιώτες εκεί, οι οποίοι θα μπορούσαν να απειλήσουν την Ουκρανία από ένα άλλο μέτωπο».

«Το περιστατικό αντικατοπτρίζει τον έναν χρόνο από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία απέτυχε να επιλύσει καμία διεθνή κρίση με τη βοήθεια της αμερικανικής πίεσης», αναφέρει Ισραηλινός ειδικός.

Το Κρεμλίνο κατέστησε σαφές χθες το βράδυ ότι «η αντίστροφη μέτρηση θα αρχίσει, αν δεν λάβουμε εγγύηση που θα διασφαλίσει την ασφάλεια της Ρωσίας, διότι τότε υπάρχουν και άλλοι τρόποι να την αποκτήσουν».

Εν τω μεταξύ, οι Αμερικανοί αρκούνται κυρίως στα λόγια. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα σταλεί σε σύνδεση με το Κίεβο, υποσχόμενος «σημαντικές κυρώσεις» και θα τους παρέχει επίσης βρετανικό εξοπλισμό προστασίας για άρματα μάχης και άλλα όπλα αλλά οι λέξεις για "ενεργή στρατιωτική βοήθεια"  δεν ακούγονται από τους Αμερικανούς.

Ο Πούτιν “κλείδωσε” την Α.Ουκρανία με Iskander και αναμένει τηλέφωνο από ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή έχουμε συνέχιση της συγκέντρωσης ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού σε περιοχές της χώρας που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, η οποία έχει λάβει μια νέα και δυνητικά πιο δυσοίωνη τροπή με την εμφάνιση πρόσθετων συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M (SRBM) με βεληνεκές 500-600 χλμ σε ειδικά διαμορφωμένα τρένα.

Μια πρόσφατη αξιολόγηση πληροφοριών από το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι υπάρχουν τώρα 36 εκτοξευτές Iskander-M κοντά στα σύνορα, οι οποίοι θέτουν εντός εμβέλειας την ουκρανική πρωτεύουσα, καθώς και πολλούς κρίσιμους στρατιωτικούς στόχους εντός της Ουκρανίας.

Η έκθεση πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, η οποία κοινοποιήθηκε από το CNN, αναφέρει ότι η ρωσική στρατιωτική συγκέντρωση έχει «σχεδόν ολοκληρωθεί» και επισημαίνει ότι οι πύραυλοι Iskander-M, αποτελούν ένα κρίσιμο οπλικό σύστημα που πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί για «να καταστρέψει ζωτικές υποδομές», εάν η Μόσχα εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας, όπως πολλοί φοβούνται τώρα.

Το πυραυλικό σύστημα Iskander-M, το οποίο έχει την κωδική  ονομασία αναφοράς στο ΝΑΤΟ SS-26 Stone, εκτοξεύει βαλλιστικούς πυραύλους 9M723 που, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχουν βεληνεκές άνω των 500 χλμ, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να χτυπήσουν και μεγαλύτερες αποστάσεις.

Κάθε πύραυλος μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο έως και 1.500 λιβρών, το οποίο κανονικά περιλαμβάνει κεφαλή ισχυρής εκρηκτικής ύλης ή πυρομαχικών.

Υπάρχουν δε μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί ακόμη και να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς τακτικών πυρηνικών όπλων ακόμα πιο κοντά στην Ουκρανία.

Τα ρωσικά στρατεύματα έλαβαν πάνω από 5.000 νέα και αναβαθμισμένα οπλικά συστήματα το 2021, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου.

«Μεταξύ αυτών, υπάρχουν 900 τεθωρακισμένα οχήματα, τρία προηγμένα υποβρύχια, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού υποβρύχιου καταδρομικού Knyaz Oleg οπλισμένου με βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, τέσσερα πλοία επιφανείας, 10 πολεμικά σκάφη και 17 πλοία υποστήριξης και σκάφη», είπε ο Ρώσος υπουργός άμυνας .

Η ρωσική αμυντική βιομηχανία παρέδωσε επίσης 151 νέα και αναβαθμισμένα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων 77 αεροσκαφών , 29 ελικοπτέρων και 45 συστημάτων drone, διευκρίνισε ο Σόιγκου.

«Τέσσερα αναβαθμισμένα στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS, τρία πυραυλικά συστήματα παράκτιας άμυνας Bastion, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Pantsyr-S, εκτοξευτές πυραύλων εδάφους-αέρος S-400 «Triumf» και S-350 «Vityaz» παραδόθηκαν στις δυνάμεις μας", είπε ο ίδιος , συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των παραδόσεων όπλων του περασμένου έτους.

"Ο προηγμένος οπλισμός έχει φτάσει το 71,2% στον Στρατό και το Ναυτικό και το 89,1% στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις. Το επίπεδο λειτουργικότητας στρατιωτικού υλικού διατηρείται στο 95%", είπε.

Η ουσία όλων αυτών είναι ότι το ΝΑΤΟ και η δύση έχουν άλλα συμφέροντα στην περιοχή, και ενδέχεται να δούμε ακόμα μεγαλύτερες εκπλήξεις το επόμενο διάστημα.

https://twitter.com/CITeam_en/status/1482307663333634051?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1482307663333634051%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F43932%2Frussia-masses-iskander-m-ballistic-missiles-near-ukraine-as-its-build-up-is-almost-completedhttps://twitter.com/RALee85/status/1483605170185457666?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1483607281086484481%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es2_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F43932%2Frussia-masses-iskander-m-ballistic-missiles-near-ukraine-as-its-build-up-is-almost-completedhttps://twitter.com/russianforces/status/1481058177810587651?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1481058177810587651%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.thedrive.com%2Fthe-war-zone%2F43932%2Frussia-masses-iskander-m-ballistic-missiles-near-ukraine-as-its-build-up-is-almost-completed

Τέλος, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθούν οι μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο. Δεκάδες χιλιάδες στρατιωτικοί και ένα αντιτορπιλικό θα λάβουν μέρος. 

Αυτό ανέφερε η υπηρεσία Τύπου της αποστολής των ΗΠΑ στη Συμμαχία στον λογαριασμό του στο Twitter.

"Οι μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ πέρα ​​από τον Αρκτικό Κύκλο έχουν προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου. Σε αυτές θα λάβουν μέρος 35.000 στρατιώτες από 28 χώρες. Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S Truman θα λάβει μέρος επίσης στις ασκήσεις", ανέφερε η δήλωση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ