Ενέργεια

Ενεργειακό «Ελ Ντοράντο» η Ελλάδα: Γεωτρύπανα στον Πατραϊκό εντός του 2020 - Ολοκληρώθηκαν τα σεισμικά στην Ήπειρο

Τα τελευταία δεδομένα γύρω από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη ανά την Ελλάδα για υδρογονάνθρακες παρουσίασαν χθες εκπρόσωποι των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean στο πλαίσιο του workshop που διοργάνωσε για την αγορά του πετρελαίου ο e-kyklos του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΠΕ Γιάννη Γρηγορίου, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι σεισμικές καταγραφές στην Άρτα, συναντούν ωστόσο τοπικές αντιδράσεις.

Τα ΕΛΠΕ, μαζί με την Energean που πήρε το μερίδιο της Edison στον Δ. Πατραϊκό κόλπο, ετοιμάζονται για τη γεώτρηση που τοποθετείται χρονικά για το 2020. Στην περιοχή η προσδοκία είναι να εντοπιστεί ένα κοίτασμα λίγο μεγαλύτερο από τον Πρίνο της τάξης των 140 εκατ. βαρελιών, αναφέρει το energypress.gr

Την ίδια στιγμή η κοινοπραξία Repsol - Energean, όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Δ. Γόντικας ολοκλήρωσε τη συλλογή σεισμικών δεδομένων στα Ιωάννινα χωρίς καμία απολύτως βλάβη ή επίπτωση στο περιβάλλον και σήμερα βρίσκεται στη διαδικασία της αποκατάστασης.

Στην κοινοπραξία ως γνωστόν η Energean έχει το 40%, με το υπόλοιπο 60% να ανήκει στην ισπανική Repsol που είναι και operator. 

H αποτίμηση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από τις σεισμικές έρευνες αναμένεται στο πρώτο μισό του 2020. 

Λίγο πιο πίσω βρίσκεται η διαδικασία στην Αιτωλοακαρνανία ενώ για το Κατάκολο απομένει η ΑΕΠΟ προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες της γεώτρησης από τα τέλη του έτους.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ

Ενδείξεις για υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της χώρας για 70 χρόνια έδειξαν οι σεισμικές έρευνες των ΕΛΠΕ.

Πρόκειται για τη Δομή Τάλως, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου σε κλειστή συζήτηση του think tank του Ευάγγελου Βενιζέλου, έχει παρόμοια δομή με αυτή του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε στην ΑΟΖ της Αιγύπου το 2015.

Η ανάλυση των υφιστάμενων σεισμικών δεδομένων δείχνει κοίτασμα 280 δισ. κυβικών μέτρων, το οποίο εάν επιβεβαιωθεί θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς της Ελλάδας για 70 χρόνια δεδομένου ότι, σύμφωνα με την Καθημερινή, η Ελλάδα καταναλώνει 4 δισ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο εν λόγω στόχος έχει καταγραφεί στις σεισμικές έρευνες του 2012-2013 από την νορβηγική εταιρεία PGS που είχε «σκανάρει» τις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου και νότια της Κρήτης με τη δομή Τάλως να εντοπίζεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην δεύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι προκειμένου να επαληθευτεί η εκτίμηση θα πρέπει να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ

Στον Κυπαρισσιακό Κόλπο τοποθετεί το μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα μπορούσε να δώσει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα μας για 70 χρόνια, ο καθηγητής Γεωολογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ.

Κληθείς να σχολιάσει την είδησηγια το πολύ μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στον ελλαδικό χώρο, ανάλογο του Ζορ της Αιγύπτου, εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε να αφορά την Κρήτη, καθώς η Exxon που δραστηριοποιείται εκεί, δεν θα προέβαινε σε καμία δήλωση για την πορεία των ερευνών.

«Η μόνη περιοχή που είναι μόνα τα ΕΛΠΕ, είναι ο Κυπαρισσιακός και εκεί είναι προχωρημένες οι έρευνες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης.

Ο καθηγητής Γεωλογίας, είπε ότι εδώ και 5 – 6 χρόνια είχε καταλήξει η ομάδα του στο συμπέρασμα πως στον Κυπαρισσιακό πρέπει να βρίσκεται «το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Ευρώπη», κάτι που ενδεχομένως να επιβεβαιώνουν οι τελευταίες δηλώσεις σχετικά με την πορεία των σεισμικών ερευνών.

Ο κ. Ζεληλίδης, εκτιμά ότι το κοίτασμα του Κυπαρισσιακού είναι αντίστοιχο με το μεγάλο κοίτασμα Ζορ της Αιγύπτου και όντως θα μπορούσε να δώσει αυτοδυναμία σε ενέργεια στην Ελλάδα για περισσότερο από 70 χρόνια.

«Νομίζω ότι το ρεπορτάζ, επιβεβαιώνει αυτή σκέψη. Συμφωνώ με την εκτίμηση ότι αυτό το κοίτασμα ίσως και να δώσει στην Ελλάδα και περισσότερο από 70 χρόνια αυτοδυναμία σε ενέργεια».

Απαντώντας σε ερώτηση πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να αξιοποιηθεί το κοίτασμα, ο καθηγητής δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος. Είπε ότι στο εξωτερικό, «στα επόμενα έξι με επτά χρόνια θα είχαμε τα κοιτάσματα σε πλήρη χρήση» αλλά στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα και ίσως «δεν θα το βγάλουμε ποτέ».

«Να σας πω μόνο ότι ο Πατραϊκός έχει ολοκληρωθεί και περιμένουμε πότε θα γίνει η γεώτρηση. Στα Γιάννενα, ακόμα περιμένουμε την εξέλιξη. Μιλάμε για συμβάσεις που έγιναν εδώ και έξι χρόνια. Το Κατάκολο που ήταν το πιο ώριμο, ακόμα δεν υπάρχει καμία ένδειξη. Νομίζω ότι όλα είναι τεχνικά θέματα, επιλογών του υπουργείου και οι καθυστερήσεις στην Ελλάδα οδηγούν στο να φεύγουν οι εταιρίες», τόνισε ο κ. Ζεληλίδης

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...