Επιστήμη

Η βιομηχανία AI επενδύει στην εκπαίδευση δασκάλων μέσω νέου κέντρου κατάρτισης της AFT

Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας πολλών μαθητών, τόσο στη μάθηση όσο και στην εκπόνηση εργασιών και η χρήση τους αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο.

Την Τρίτη (8/7), η Αμερικανική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (AFT) ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός κέντρου εκπαίδευσης για την τεχνητή νοημοσύνη, με χρηματοδότηση 23 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Microsoft, OpenAI και Anthropic.

Η AFT είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συνδικαλιστική ένωση εκπαιδευτικών στις ΗΠΑ, εκπροσωπώντας 1,8 εκατομμύρια δασκάλους και εργαζόμενους στην εκπαίδευση σε όλη τη χώρα. Το κέντρο εκπαίδευσης θα ανοίξει το φθινόπωρο στη Νέα Υόρκη και θα προσφέρει εργαστήρια που θα δείχνουν στους δασκάλους πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία AI για εργασίες όπως τη δημιουργία τεστ ή η σύνταξη email προς γονείς.

Η Microsoft θα διαθέσει 12,5 εκατομμύρια δολάρια για την εκπαίδευση εκπαιδευτικών στην AI τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ η OpenAI θα συνεισφέρει 10 εκατομμύρια δολάρια.

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται ήδη στα σχολεία μας, επηρεάζοντας το πώς σχεδιάζονται τα μαθήματα και το πώς μαθαίνουν οι μαθητές, μέσα κι έξω από την τάξη. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και οι μαθητές θα έχουν λόγο στον τρόπο που χρησιμοποιείται η AI, ώστε να μην τους επιβάλλεται άκριτα», έγραψε την Τρίτη στην πλατφόρμα Bluesky, η πρόεδρος της AFT, Ράντι Ουάινγκαρτεν.

Η ενσωμάτωση της AI στην εκπαίδευση είναι θέμα που προκαλεί αντιδράσεις. Κάποιοι δάσκαλοι λένε ότι τα εργαλεία AI τους βοηθούν να διαχειρίζονται τον τεράστιο φόρτο εργασίας τους και να προσφέρουν πιο εξατομικευμένη διδασκαλία στους μαθητές. Άλλοι ανησυχούν ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας χρησιμοποιούν την AI για να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των θέσεων εργασίας των δασκάλων και της κριτικής σκέψης των μαθητών.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση Τραμπ έχει περικόψει ή «παγώσει» κονδύλια για την εκπαίδευση, αλλά έχει προωθήσει έντονα τη διδασκαλία της AI. Τον Απρίλιο, ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την ενσωμάτωση της AI σε όλη την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η υπουργός Παιδείας Λίντα ΜακΜάχον είχε δηλώσει τότε ότι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για να διδάξει ακόμα και σε μαθητές της Α’ Δημοτικού ή και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας θα ήταν «κάτι θαυμάσιο».

Μεγαλύτερη επίδραση

Οι εταιρείες Τεχνητής Νοημοσύνης προωθούν όλο και πιο έντονα τα εργαλεία τους στις σχολικές αίθουσες και στα χέρια των νέων. Η Google κυκλοφόρησε πρόσφατα μια έκδοση του chatbot Gemini ειδικά για παιδιά κάτω των 13 ετών και συνεργάστηκε με τα Δημόσια Σχολεία της κομητείας Μαϊάμι-Ντέιντ για να φέρει chatbots σε περισσότερους από 100.000 μαθητές λυκείου. Η Anthropic προωθεί το Claude ως «βοηθό μελέτης» και έχει εφαρμόσει «μάθηση με υποστήριξη AI» σε αρκετά πανεπιστήμια.

Κατά συνέπεια, οι μαθητές χρησιμοποιούν όλο και πιο πολύ την τεχνητή νοημοσύνη στη μελέτη τους, με ρυθμούς που αυξάνονται γρήγορα. 

Ο Σαμ Χάινερ, διευθυντής της οργάνωσης Young People’s Alliance (YPA), που είναι μη κερδοσκοπική ομάδα υπεράσπισης πολιτικών, λέει ότι η AI έχει ήδη αρνητικές συνέπειες για πολλούς μαθητές στη χώρα. «Βλέπουμε σχολεία να παρέχουν δωρεάν το ChatGPT στους μαθητές — και οι μαθητές να γράφουν ολόκληρες εκθέσεις με το ChatGPT, κάνοντας μόνο μία-δύο αλλαγές πριν τις παραδώσουν», λέει. «Μέλη της YPA μας έχουν πει ότι πολλοί νέοι νιώθουν πως δεν μαθαίνουν πια».

Ωστόσο, ο Χάινερ παραδέχεται ότι η εκπαίδευση γύρω από την AI μπορεί να είναι σημαντική, αφού αυτά τα εργαλεία γίνονται όλο και πιο απαραίτητα στη σύγχρονη οικονομία. «Πιστεύω πως αυτή η εκπαίδευση πρέπει να δείξει όχι μόνο τι μπορεί να κάνει κανείς με την AI, αλλά και πώς να αποφύγει παγίδες που είναι πολύ εύκολο να πέσεις, λόγω της ευκολίας που προσφέρουν», λέει.

Η Ελίζαμπεθ Λερντ, διευθύντρια στο Center for Democracy & Technology, ελπίζει επίσης ότι αυτή η εκπαίδευση της AFT θα καλύψει και τους κινδύνους της AI. «[Η AI] μπορεί να μειώσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε μαθητές και δασκάλους, να διαδώσει ανακριβείς πληροφορίες, να αποθαρρύνει την κριτική σκέψη των μαθητών και να διευκολύνει περιστατικά διαδικτυακής σεξουαλικής. παρενόχλησης».

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ