Επιστήμη

Αμμοθύελλες σε μακρινό πλανήτη εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb

Θύελλες με μικροσκοπικούς κόκκους άμμου εντόπισε για πρώτη φορά έξω από το Ηλιακό Σύστημα το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Η παρατήρηση του πλανήτη VHS 1256b, που βρίσκεται σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη, έδειξε ότι στην ατμόσφαιρά του υπάρχουν κόκκοι από πυρίτιο και οξυγόνο, δηλαδή όπως η άμμος.

Τα σωματίδια είναι πολύ πιο λεπτά από την άμμο στη Γη, στο μέγεθος των σωματιδίων καπνού. Πιθανόν πιο βαθιά στην ατμόσφαιρα να υπάρχουν και πιο μεγάλοι κόκκοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πλανήτης, όπως σημειώνει το BBC, είναι ένας «καυτός Δίας», γίγαντας αερίων με όγκο 12-18 φορές μεγαλύτερο από τον Δία του Ηλιακού μας Συστήματος. Περιφέρεται γύρω από ένα διπλό άστρο και απέχει πάνω από 20 δισ. χιλιόμετρα από αυτά.

Είναι ακόμη «νεαρός», με θερμοκρασία πολλών εκατοντάδων βαθμών στο ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας.

Οι πρώτες παρατηρήσεις του VHS 1256b μετά τον εντοπισμό του το 2015 έδειξαν ότι ίσως έχει σωματίδια άμμου στην ατμόσφαιρά του. Έχει ακόμη σύννεφα μονοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου.

Ο εντοπισμός της άμμου δεν έγινε με φωτογράφιση αλλά με ανάλυση του φωτός από το πλανήτη, δηλαδή του φωτός από τα άστρα που αντανακλάται στην ατμόσφαιρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Απαράβατος” όρος: Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Τουρκία να χρησιμοποιήσει εγχώρια πυρομαχικά στην πιθανή απόκτηση μαχητικών F-16 Block 70

Αντιλαμβανόμαστε σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται η Τουρκική πολεμική αεροπορία αφού ακόμη και μετά την τυχόν αναβάθμιση...
Ένοπλες Συρράξεις 0

"Έκρηξη" σε ΕΕ-Βαλκάνια: Σε θέση μάχης στην οριογραμμή ο σερβικός στρατός-Κείτονται στους δρόμους στρατιώτες της ΝΑΤΟϊκής KFOR (Βίντεο-Εικόνες)

Άγρια παρέμβαση Λαβρόφ κατά Δύσης-Τουλάχιστον 25 μέλη της νατοϊκής δύναμης KFOR και 52 Σέρβοι έχουν τραυματιστεί-Σε...