Επιστήμη
Ενημερώθηκε στις:

Νέα μελέτη: Τα σκυλιά μπορεί να καταλαβαίνουν και να διακρίνουν "πολλαπλές γλώσσες"

Πολλοί από εμάς έχουν εργαστεί για να διευρύνουν την κουλτούρα και την κοσμοθεωρία τους μαθαίνοντας μια δεύτερη γλώσσα. Ενώ κάποιοι από εμάς επιτυγχάνουν σε αυτές τις προσπάθειες, κάποιοι άλλοι δυστυχώς δεν μπορούν να πετύχουν τον στόχο που επιθυμούν για κάποιους λόγους. Οι "γλώσσες", οι οποίες αποτελούν τα μεγαλύτερα τμήματα του πολιτισμού, θεωρούνταν μέχρι σήμερα ότι διακρίνονταν μόνο από "ανθρώπους". Όμως μια νέα μελέτη μπορεί να αποδείξει ότι δεν είμαστε τα μόνα πλάσματα που μπορούν να κατανοήσουν αυτές τις διαφορές.

Η Laura Cuaya, η οποία ασχολείται με την έρευνα του εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο Eötvös Lorand της Βουδαπέστης, αναρωτήθηκε αν και τα κατοικίδια ζώα βιώνουν το πολιτισμικό σοκ που βίωσε η ίδια όταν μετακόμισε στην Ουγγαρία από το Μεξικό μαζί με τα δύο σκυλιά της και άρχισε να ερευνά το θέμα. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν μεταξύ διαφορετικών γλωσσών.

Η εγκεφαλική δραστηριότητα των σκύλων ποικίλλει ανάλογα με τις διαφορετικές γλώσσες

Η Cuaya παρατήρησε την εγκεφαλική δραστηριότητα στους σκύλους 18 εθελοντών για αυτή τη μελέτη. Σε αυτή τη φάση δοκιμών, στην οποία συμμετείχαν δύο δικοί της σκύλοι, μέτρησε πώς ανταποκρίθηκε κάθε σκύλος σε δύο διαφορετικές γλώσσες. Τα σκυλιά της Cuaya είχαν εκτεθεί στην ισπανική γλώσσα σχεδόν σε όλη τους τη ζωή, ενώ τα άλλα σκυλιά της δοκιμής ήταν συνηθισμένα στην ουγγρική γλώσσα.

Οι εγκεφαλικές δραστηριότητες των σκύλων, οι οποίοι άκουγαν τις διαφορετικές γλώσσες με ένα μεγάλο ακουστικό, καταγράφηκαν στο μηχάνημα Emar (μαγνητική τομογραφία). Από τα αποτελέσματα, οι ερευνητές δηλώνουν ότι διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου των σκύλων ενεργοποιούνται όταν εκτίθενται σε μια διαφορετική γλώσσα από αυτή που έχουν συνηθίσει, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι σκύλοι μπορούν να κατανοήσουν διαφορετικά μεταξύ των δύο γλωσσών. Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα των μεγαλύτερων σε ηλικία σκύλων είναι πιο έντονες.

Οι ερευνητές λένε ότι η μελέτη αυτή είναι πολύ συναρπαστική, καθώς αποδεικνύει την "γλωσσική" επίγνωση σε μη ανθρώπους. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ