Επιστήμη
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη! Τα σχέδια για την οικοδόμηση μεγάλης πόλης στον πλανήτη Άρη

Η Παγκόσμια κοινότητα έχει αντιληφθεί, ότι  το ενδιαφέρον για τον Άρη αυξάνεται συνεχώς, αφού μόλις τον Φεβρουάριο του 2021, τρία ολοκαίνουργια διαστημόπλοια έφτασαν στον Κόκκινο Πλανήτη .

Η πρώτη ήταν η αποστολή Emirates Mars των ΗΑΕ, επίσης γνωστή ως Hope, η οποία μπήκε σε τροχιά στις 9 Φεβρουαρίου για να μελετήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη. 

Μόλις λίγες μέρες αργότερα, η Tianwen-1 της Κίνας, εγκαταστάθηκε και ετοιμάζεται τώρα να αναπτύξει ένα προσγειωμένο αεροσκάφος που θα μετέφερε ένα rover. 

Ο τρίτος επισκέπτης, το Perseverance rover της NASA, μεταφέρει εξοπλισμό για να αναζητήσει τα χημικά ίχνη της προηγούμενης ζωής.

Ωστόσο, ίσως  η αποστολή των ΗΑΕ  να είναι αυτή που η ιστορία θα θυμάται ως η πιο σημαντική. Δεν είναι τίποτα λιγότερο από το πρώτο βήμα στη δηλωμένη φιλοδοξία της χώρας να δημιουργήσει έναν διεθνή ανθρώπινο οικισμό στον Άρη έως το 2117.

Και δεν είναι μόνο τα ΗΑΕ, που σκέφτονται να ζήσουν στον Άρη.

Τον Φεβρουάριο του 2020, η The Mars Society, μια οργάνωση αφιερωμένη στην εξερεύνηση και τον οικισμό του Κόκκινου Πλανήτη, ξεκίνησε έναν διεθνή διαγωνισμό για το σχεδιασμό μιας πόλης του Άρη. 

Συμμετοχές προήλθαν από 175 ομάδες, από περισσότερες από δώδεκα χώρες.

«Τα διαβάζω, με εντυπωσίασε η εφευρετικότητα που επέδειξαν οι ομάδες να βρουν εξαιρετικά έξυπνες τεχνικές, οικονομικές και αισθητικές λύσεις στα προβλήματα του σχεδιασμού μιας πρακτικής και όμορφης πολιτείας της πόλης του Άρη», λέει ο Δρ Robert Zubrin , ιδρυτής και πρόεδρος της Κοινωνία του Άρη.

Μία από τις ομάδες που συμμετείχαν ήταν το Sustainable Offworld Network (SONet), μια κοινότητα επαγγελματιών στον ακαδημαϊκό και ιδιωτικό τομέα, αφιερωμένο στην ανάπτυξη βιώσιμων ανθρώπινων οικισμών σε άλλους κόσμους. 

Η  Πόλη Nüwa 

Η Nüwa, είναι μια πόλη του Άρη κατασκευασμένη από σήραγγες, που έχουν χτιστεί σε βάθος έως 150 μέτρα. Οι σήραγγες θα στεγάζει οικιστικούς και εργασιακούς χώρους, καθώς και αστικούς οπωρώνες και καταπράσινους τρούλους.

 Όπως οι κοινοτικοί κήποι στις πόλεις σήμερα, θα περιλαμβάνουν φυτά, ζώα και ακόμη και μικρά υδάτινα σώματα.

 Καθώς πολλές καθημερινές δραστηριότητες θα ολοκληρώνονταν κάτω από το έδαφος, αυτοί οι θόλοι που φυτεύτηκαν με καταπράσινο περιβάλλον, έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν μια ψυχολογική ανύψωση για τους αποίκους, προσφέροντας εκπληκτική θέα σε όλο το έδαφος του Άρη.

Αυτό που έκανε την πρόκληση της Mars Society να ξεχωρίζει, ήταν ότι δεν ζητούσε από τις ομάδες να καθορίσουν πώς να φτιάξουν ένα επιστημονικό φυλάκιο, για μια εκτεταμένη αλλά τελικά προσωρινή κατοικία. 

Αντ 'αυτού ζητούσε συγκεκριμένα ένα «κράτος της πόλης», που θα μπορούσε να φιλοξενήσει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, παρέχοντας σχολεία, καταστήματα, νοσοκομεία  ακόμη και εγκαταστάσεις για την επεξεργασία των νεκρών.

Η πόλη έπρεπε επίσης, να αυτο-υποστηρίζεται όσο το δυνατόν περισσότερο. 

Θα έπρεπε να παράγει όλα τα τρόφιμα, ρούχα, στέγη, δύναμη, καταναλωτικά προϊόντα, οχήματα και μηχανήματα για ένα εκατομμύριο άτομα.

 Με τη Γη τόσο μακριά, θα ήταν δυνατή η εισαγωγή μόνο μικρής ποσότητας βασικών εξαρτημάτων, όπως προηγμένων ηλεκτρονικών.

«Η προσέγγιση ήταν πολύ διαφορετική από έναν προσωρινό οικισμό», λέει ο αρχιτέκτονας και σχεδιαστής αστικών Alfredo Muñoz της Abiboo Studios , ο οποίος επίσης υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της SONet.

Σε μια προσωρινή βάση, όπου ένας περιορισμένος αριθμός ανθρώπων ζει για μήνες ή ακόμα και χρόνια, κάνοντας τη δουλειά του και μετά επιστρέφοντας στο σπίτι, η μόνη πραγματική ανησυχία είναι να τους κρατήσει ζωντανούς. 

 «Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε,« Εντάξει, πώς διασφαλίζουμε το σωστό ψυχολογικό περιβάλλον, για να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι έχουν μια ευτυχισμένη και εμπλουτισμένη ζωή; Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια όμορφη εμπειρία και μια ζωή, γύρω από την κοινότητα σε ένα μέρος που είναι πολύ σκληρό; " λέει ο Muñoz.

Αυτό σήμαινε ότι η Nüwa, όχι μόνο έπρεπε να προστατεύσει τους κατοίκους του, από το θανατηφόρο κλίμα του Άρη σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο -103 ° C, αλλά και να επιτρέψει σε έναν νέο πολιτισμό να ανθίσει.

 Με άλλα λόγια, χρειάστηκε πολύς προγραμματισμός για το έργο.

Η πόλη Nüwa, σχεδιάστηκε από μια ομάδα 35 ατόμων που εργάστηκε για τέσσερις μήνες, για να τελειοποιήσει την ιδέα.

 Θα ήταν η πρωτεύουσα πέντε τέτοιων πόλεων, που εκτείνονται σε ολόκληρο τον Κόκκινο Πλανήτη, καθεμία από τις οποίες, μπορεί να συντηρήσει μεταξύ 200.000 και 250.000 ανθρώπων.

 Η ομάδα SONet, εντόπισε ακόμη και τα μέρη όπου η Νούβα και οι αδερφές της πόλεις θα κάθονταν στον Άρη: μια τοποθεσία που βρίσκεται 2.250 χιλιόμετρα από τα εξαφανισμένα ηφαίστεια της περιοχής Tharsis του Άρη, κοντά στον ισημερινό του πλανήτη.

Οι πόλεις θα χωρίζονταν, με μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα, και θα είχαν πρόσβαση μεταξύ τους με ισοδύναμο ενός ελαφρού σιδηροδρόμου.

 Μόνο το Abalos City θα ήταν πιο μακριά. Βρίσκεται προς το βόρειο πόλο του Άρη, θα ήταν ο οικισμός εξόρυξης νερού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα βασικά υλικά που απαιτούνται για τα πάντα, από τα καύσιμα πυραύλων έως την κατασκευή, θα  πρέπει να εξάγονται από φυσικούς πόρους του Άρη. 

Για παράδειγμα, γραφίτης και πολυαιθυλένιο εξαιρετικά υψηλού μοριακού βάρους (που χρησιμοποιείται για κατασκευή), μπορούν να ληφθούν μέσω ατμοσφαιρικού CO 2 .

 Ομοίως, το φυσικό θείο, που βρίσκεται σε αποθέσεις στην επιφάνεια του Άρη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία τσιμέντου.

Όλα όσα χρειάζεται  μια πόλη στη Γη, χρειάζεται και στον Άρη, το μόνο επιπλέον πράγμα που απαιτείται στον Άρη είναι ο αέρας.

Στην πραγματικότητα, λίγο αέρας: οι σχεδιαστές της Nüwa εκτιμούν, ότι θα χρειαστούν 187.500.000 m 3 για τη διατήρηση των 200.000 κατοίκων της πόλης (περίπου 240 κιλά οξυγόνου και 490 κιλά αζώτου ανά άτομο).

 Η παραδοσιακή προσέγγιση σε αυτό το πρόβλημα, ήταν η κατασκευή τεράστιων θόλων που παγιδεύουν αέρα.

Όμως για τη Nüwa, η ομάδα βρήκε την ιδέα να κατασκευαστεί σε γκρεμό.

 Όχι μόνο  θα τους βοηθούσε, να παγιδεύσουν αέρα στις σήραγγες και τα σπήλαια διαμέτρου 30 μέτρων που σχεδίαζαν να ανασκάψουν, αλλά και ο γκρεμός θα προστατεύει επίσης τους κατοίκους, από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία που μπορεί να φτάσει στην επιφάνεια του, χωρίς τον αέρα του πλανήτη. 

 Στην κορυφή του γκρεμού, θα είναι  ηλιακές συστοιχίες και ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας, που  θα παρήγαγαν τα 37kW ανά πολίτη που απαιτούνται για τη συντήρηση συστημάτων υποστήριξης της ζωής. 

Οι περιοχές παραγωγής τροφίμων, θα βασίζονται επίσης εδώ, παρέχοντας τις καλλιέργειες που θα αποτελούν το ήμισυ της διατροφής των πολιτών (το άλλο μισό αποτελείται από έντομα, κυτταρικό κρέας και μακρο-φύκια που αναζωογονούν την ατμόσφαιρα).

Η κατασκευή αυτής της «κάθετης πόλης», θα πραγματοποιηθεί σε φάσεις. 

Τα πρώτα 10 χρόνια είναι όταν θα υπήρχε σημαντική συμβολή από τη Γη. 

Αυτό θα είχε τη μορφή μηχανών και εξαρτημάτων, που θα χρησιμοποιούσε το αποικιακό εργατικό δυναμικό για να ξεκινήσει η κατασκευή. 

Στο τέλος της πρώτης δεκαετίας, η SONet εκτιμά ότι η πόλη θα φιλοξενήσει 10.000 άτομα.

Οι άποικοι θα πρέπει   να γίνουν μέλη του εργατικού δυναμικού. Γύρω από την 50ή επέτειο του Nüwa, η αποικία θα ήταν αρκετά μεγάλη ώστε θα μπορούσε να γίνει ανεξάρτητο κράτος από τη Γη.

«Φαίνεται ρεαλιστικό, ότι θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε τη Nüwa έως το 2054 και να το έχουμε τελειώσει, μέχρι το τέλος του αιώνα, εάν υπάρχουν οι σωστοί οικονομικοί πόροι και η σωστή βούληση», λέει ο Muñoz.

Ωστόσο, προς το παρόν, η πόλη Nüwa υπάρχει μόνο σε χαρτί. 

 Σχεδιάζεται όμως, η κατασκευή μιας σειράς εγκαταστάσεων επίδειξης Nüwa στη Γη, για να δοκιμαστεί η ιδέα και οι διάφορες τεχνολογικές λύσεις της. 

«Αυτά θα είναι πειράματα όχι μόνο για την πλανητική εξερεύνηση, αλλά και πειράματα για την αρχιτεκτονική, τις επιστήμες των υλικών, τη βιολογία, την οικολογία, την οικονομία, τους ανθρώπους που ζουν μαζί και την ψυχολογία τους», λέει η Anglada-Escudé.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ