Επιστήμη

Επιστημονική Συνεργασία των ΕΔ με το Πανεπιστήμιο Πειραιά

Το ΓΕΕΘΑ και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ακαδημαϊκής εκπαίδευσης του προσωπικού των ΕΔ έχουν δρομολογήσει τα παρακάτω:

1.Συμφωνία συνεργασίας για την ίδρυση  έδρας  με τίτλο «Έδρα ΓΕΕΘΑ στην Υψηλή Στρατηγική ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» με το Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών.

2. Συμφωνία συνεργασίας του Τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστήμιου Πειραιώς και του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να καταστεί εφικτή η συνεργασία τους στον τομέα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών γενικότερα, και στους υποτομείς της στρατηγικής, της αμυντικής πολιτικής, της πολιτικής πληροφοριών και της κυβερνοασφάλειας.

Αναλυτικότερα οι ανωτέρω δράσεις έχουν σκοπό τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας στις ακόλουθες επιστημονικές θεματικές ενότητες:

Θεωρία Στρατηγικής,Υψηλή Στρατηγική, Διεθνής Ασφάλεια – Ασύμμετρες Απειλές – Τρομοκρατία, Γεωπολιτική, Ενεργειακή ασφάλεια, Γεωοικονομία, Ευρωπαϊκή Άμυνα και Ασφάλεια,Ελληνική Αμυντική Στρατηγική, Διεθνής Πολιτική Οικονομία – Οικονομικά της Άμυνας, Ναυτική Στρατηγική, Αεροπορική Στρατηγική, Χερσαία Στρατηγική, Πυρηνική Στρατηγική, Στρατηγική μικρών κρατών,Intelligence, Κυβερνοασφάλεια , Διαχείριση Κρίσεων,Στρατηγική Επικοινωνία και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Τουρκία,Ανατολική Μεσόγειος, Μ. Ανατολή

Τα Οφέλη της συνεργασίας αυτής είναι πολλαπλά και εστιάζουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των στρατηγικών σπουδών, με την αλληλεπίδραση σε ζητήματα στρατηγικής μεταξύ του ακαδημαϊκού προσωπικού και του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την υλοποίηση των ανωτέρω συμφωνιών θα υλοποιηθούν συγκεκριμένες ερευνητικές και επιστημονικές δραστηριότητες σε συνεργασία του Πανεπιστήμιου Πειραιά με το ΓΕΕΘΑ και τις Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως η διεξαγωγή διαλέξεων, σεμιναρίων, συνεδρίων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο, η ανάληψη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων και η έκδοση μελετών και βιβλίων.

Το παραγόμενο επιστημονικό προϊόν θα δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του ΓΕΕΘΑ, και του Πανεπιστήμιου Πειραιά, ενώ προβλέπεται η θέσπιση ειδικών ομάδων και επιτροπών για την ενδελεχή μελέτη θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Στον τομέα των μεταπτυχιακών σπουδών, χορηγείται από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά έκπτωση στα στελέχη του ΓΕΕΘΑ για το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Μ.Π.Σ.) στις «Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές (MSc in International and European Studies)».

Η διάρκεια της συμφωνίας για την ίδρυση της «Έδρας ΓΕΕΘΑ στην Υψηλή Στρατηγική ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» είναι πενταετής από την ημέρα της υπογραφής της και μπορεί να ανανεωθεί για πέντε ακόμη έτη, ενώ οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι για την λειτουργία της θα προέλθουν από ιδιωτικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, χωρίς καμία επιβάρυνση του ΓΕΕΘΑ.

Με τις δράσεις αυτές θα ωφεληθούν τα μέγιστα τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα όσο και οι ΕΔ, εκμεταλλευόμενες τα προϊόντα ιδιαιτέρως εξειδικευμένων μελετών συνδυαζόμενα με την πολύτιμη εμπειρία και την ενδελεχή επιστημονική έρευνα των εμπλεκομένων, σε ένα επιστημονικό πεδίο που διαχρονικά αλλά και ειδικά στις μέρες μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ