Επιστήμη

Η Ρωσία έβαλε σε δοκιμή έξι τύπους εμβολίων COVID-19 για το εγγύς μέλλον-Ελπίδες από ΗΠΑ-Γερμανία και Αυστραλία

“Η Ρωσία αναπτύσσει έξι τύπους εμβολίων κατά του νέου κοροναϊού (COVID-19), οι οποίοι αναμένεται να εγκριθούν και να επιβεβαιωθούν ως ασφαλείς στο εγγύς μέλλον”, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Mikhail Mishustin  κατά τη διάρκεια συνόδου στο κυβερνητικό κέντρο συντονισμού το οποίο έχει καθήκον την καταπολέμηση και την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός τόνισε ότι ο κύριος στόχος της ρωσικής κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί η μαζική εξάπλωση του ιού και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο «θα ελεγχθεί οπωσδήποτε η κατάσταση με μεθόδους χωρίς διακοπή», λαμβάνοντας παράλληλα και προληπτικά μέτρα.

“Τα μέτρα περιλαμβάνουν όχι μόνο την αναστολή πτήσεων και δημόσιων εκδηλώσεων αλλά και την ανάπτυξη του εμβολίου κατά της νέας λοίμωξης”, δήλωσε ο Ρώσος Πρωθυπουργός.

"Σήμερα, η Ρωσία δοκιμάζει έξι εμβόλια, τα οποία οι ερευνητές της έχουν δημιουργήσει σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σε δύο μήνες, χρησιμοποιώντας τις υπάρχουσες  σύγχρονες βιοτεχνολογίες", δήλωσε ο Mishustin.

Πρόσθεσε ότι η εργασία για την ανάπτυξη των εμβολίων ήταν ήδη σε εξέλιξη.

Πριν μερικές ημέρες έγιναν τα πρώτα τεστ σε άνθρωπο για ένα εμβόλιο που προσπαθεί να παρασκευάσει όμως και μια φαρμακευτική εταιρεία των ΗΠΑ.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές μάλιστα της αμερικανικής εταιρείας υλοποιήθηκαν στο Σιάτλ από εθελοντές στο Ινστιτούτο Ερευνών Kaiser Permanente Washington.

Πρόκειται για μη νοσούντες εθελοντές που θα λάβουν πειραματικές δόσεις σε διαφορετική ποσότητα, δίχως κίνδυνο να νοσήσουν καθώς δεν περιέχουν τον ίδιο τον ιό. Στόχος είναι να δουν αν τα υπό εξέταση εμβόλια δείχνουν ανησυχητικές παρενέργειες, καθώς αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο.

Ειδικοί στον τομέα της δημόσιας υγείας των ΗΠΑ  έχουν επισημάνει ότι ανάπτυξη ενός εμβολίου θα πάρει από ένα χρόνο έως 18 μήνες.

«Η μελέτη της πρώτης φάσης, που ξεκίνησε σε χρόνο ρεκόρ, είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την επίτευξη του στόχου», ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του ο δρ. Άντονι Φόσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργικών και Μολυσματικών Ασθενειών στις ΗΠΑ.

Πολλές ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο ανταγωνίζονται (λόγω και των χρημάτων) το ποιος θα βρει πρώτος το εμβόλιο, ακολουθώντας διαφορετικούς τύπους εμβολίων που έχουν βασιστεί σε νέες τεχνολογίες.

Υπάρχουν μάλιστα και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί δημιουργίας ακόμη και προσωρινών εμβολίων με κάλυψη ένα ή δύο μήνες, ώστε να υπάρξει χρόνος για τη δημιουργία εμβολίου με πιο μακροπρόθεσμη προστασία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ