Πνευματικά ωφέλιμα

Σήμερα τιμάται η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου

Σήμερα, 20 Σεπτεμβρίου, η Εκκλησία ενώ συνεχίζει να εορτάζει την Παγκόσμιο Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού τιμά τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, της συζύγου του Θεοπίστης και των δύο υιών τους, Αγαπίου και Θεοπίστου, καθώς και του αγίου Μελετίου, επισκόπου Κύπρου.

Μόλις έμαθε ο ειδωλολάτρης αυτοκράτορας Τραϊανός ότι ο Πλακίδης – αυτό ήταν το όνομα του αγίου Ευσταθίου προτού βαπτισθεί – έγινε Χριστιανός, τον καθαίρεσε από το στρατιωτικό του αξίωμα και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Ακολούθως τον απομόνωσαν από τη σύζυγό του και τους δύο γιούς του. Όταν ο Τραϊανός συνάντησε δυσκολίες στους πολέμους, κάλεσε στο στράτευμα τον έμπειρο και γενναίο Ευστάθιο, ο οποίος συνετέλεσε τα μέγιστα στη νίκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όμως, ο Αδριανός, διάδοχος του Τραϊανού, ζήτησε από τον Άγιο Ευστάθιο να παρευρεθεί σε ειδωλολατρική γιορτή και να θυσιάσει στα είδωλα ως ευχαριστία για τη νίκη. Ο Άγιος αρνήθηκε και ομολόγησε ότι με τη δύναμη του Χριστού εξασφάλισε τη νίκη. Τότε, για την ομολογία Πίστεως του στο Χριστό, φυλακίστηκε μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειάς του και όλοι υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Πέθαναν ο ένας μετά τον άλλο, παραμένοντες μέχρι τέλους σταθεροί και ακλόνητοι στην Ορθόδοξη πίστη και την αλήθεια του ιερού Ευαγγελίου.

Στην εποχή μας, η κοινωνία έχει απαραίτητα ανάγκη από άγιες οικογένειες, που μετατρέπουν το σπίτι τους σε «κατ’ οίκον Εκκλησία». Ιδιαίτερα, θα πρέπει όλοι να καταβάλουμε φιλότιμες προσπάθειες, για να στηρίξουμε το θεσμό της οικογένειας, την αξία της τεκνογονίας, την τιμή των συζύγων, το σεβασμό των παιδιών και το καλό παράδειγμα των γονέων.

Προς επίτευξη των ανωτέρω, χρειάζεται πίστη και προσήλωση στο Χριστό και μέτρο του αγώνα μας ο Τίμιος Σταυρός Του.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Τρόμος για την Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) του στόλου μας από τους Τούρκους- "Άρον -άρον" ενεργοποιούν το σόναρ ανίχνευσης δυτών "Aras-2023"

Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι τα λιμάνια τους στα μικρασιατικά παράλια και οι κρίσιμες σταθερές εγκαταστάσεις παροχής ...
Μέση Ανατολή 0

Το Master plan ΗΠΑ-Ισραήλ διάνοιξης του "θαλάσσιου καναλιού Μπέν Γκουριόν" σβήνει τη Διώρυγα του Σουέζ- Έρχονται τεκτονικές αλλαγές σε Παγκόσμιο εμπόριο και άμυνα

Ισραήλ -ΗΠΑ φαίνεται ότι προωθούν  την κατασκευή του  «Καναλιού Μπεν Γκουριόν», με το οποίο θα συνδεόταν ο κόλπος της...