Πνευματικά ωφέλιμα

Σήμερα τιμάται η μνήμη των νεομαρτύρων Χρίστου και Πανάγου

Σήμερα η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη των νεομαρτύρων ιερέως Χρίστου από την Ανδραβίδα και του δημογέροντος Πανάγου από τη Γαστούνη της Ηλείας. 

Οι δύο Ηλείοι Νεομάρτυρες Ιερέας Χρίστος και ο δημογέροντας Πανάγος, μαρτύρησαν κατά την Τουρκοκρατία. Ενώ προέρχονταν από γονείς που είχαν αλλαξοπιστήσει, λόγω διωγμών και πιέσεων, οι ίδιοι ήταν ενάρετοι, ζώντας σύμφωνα με το Ευαγγέλιο. Ένεκα της εκτίμησης των συμπατριωτών τους, ο Πανάγος αναδείχθηκε ανάμεσα στους άρχοντες της Γαστούνης, ενώ ο Χρίστος χειροτονήθηκε ιερέας στην Πάτρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά το έτος 1715 μ.Χ., οι Τούρκοι επιδόθηκαν σε λεηλασίες και σφαγές εκείνων που δε δέχονταν να προσκυνήσουν το Ισλάμ. Ο Πανάγος κλήθηκε από το διοικητή της περιοχής «να αρνηθή την ευσέβειαν». Ο Άγιος απάντησε ότι «ετράφη χριστιανός και ο Χριστός ήταν η πνοή του, καύχημα και αγαλλίασις». Γι’ αυτό αδυνατούσε να υπακούσει.

Το μαρτύριο συντελέστηκε την 1η Μαρτίου το έτος 1716. Μετά από τέσσερις ημέρες παρέλαβαν το ιερό του Λείψανο οι πιστοί και το ενταφίασαν στο ναό του Αγίου Νικολάου Γαστούνης μαζί με του Ιερέως Χρίστου, ο οποίος συνελήφθη και ενώπιον των δημίων ομολόγησε δημόσια την πίστη του στο Χριστό. Τέλος, έκλινε γόνυ και φονεύθηκε δια ξίφους.

Με αυτό το πνεύμα των Μαρτύρων της Πίστεως και αυτή την εσωτερική διάθεση ο Χριστιανός πορεύεται προς την εν Χριστώ σωτηρία, εξοπλισμένος με τα εφόδια της πνευματικής πορείας προς το Πάσχα μέσω των αγιαστικών πράξεων της Εκκλησίας με σιωπή, νήψη και προσευχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

polemos-ukrania-rosia
Ένοπλες Συρράξεις 0

Συναγερμός στο Κίεβο! Ο ρωσικός στρατός προσπερνά τελείως την Κονσταντίνοβκα και κατευθύνεται με φόρα προς την κεντρική Ουκρανία -Δείτε χάρτες

Με αιφνιδιαστικές και γρήγορες κινήσεις, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κινούνται δεξιά και αριστερά της Κονσταντίνοβκα
Στρατός Ξηράς 0

Η απόφαση του Ν. Δένδια για την αναμόρφωση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θυμίζουν ακριβώς την σύνθεση των δυνάμεων μας το 1940

“Έχουμε πάει στους καιρούς της ανάγκης των διαρκών αλλαγών’, δήλωσε ο ίδιος αποκαλύπτοντας την περιρρέουσα ατμόσφαιρα...