Πνευματικά ωφέλιμα

Σήμερα τιμάται η Μνήμη της Αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα Μερκουρίου, καθώς και τη μνήμη της Αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, που τιμάται ιδιαίτερα στην ομώνυμη μονή του όρους Σινά και στα μοναστήρια και μετόχια της ίδιας μονής, καθώς και σε ναούς της που βρίσκονται στην Κύπρο, την Ελλάδα και ανά την Οικουμένη.

Η πανεύφημος νύμφη του Χριστού Αικατερίνη έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια και διακρινόταν για το σωματικό κάλλος, την ευφυΐα και την ευρύτατη μόρφωσή της. Από τους ευσεβείς γονείς της και τους Χριστιανούς διδασκάλους της, διδάχτηκε την αλήθεια του Ευαγγελίου και δε δίσταζε να την ομολογεί, ακόμη και μπροστά στους διώκτες Μαξιμιανό και Μαξέντιο, που είχαν διατάξει απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών.

Σε νεαρή ηλικία και με τη χάρη του Κυρίου, κατόρθωσε να κονιορτοποιήσει όλα τα επιχειρήματα των ειδωλολατρών σοφών, με τους οποίους είχε έλθει σε δημόσια συζήτηση. Η δυσάρεστη γι’ αυτούς έκβαση  της συζήτησης έγινε αφορμή για σύλληψη της Αγίας και υποβολή της σε φρικτά βασανιστήρια, όπως ο τροχός με σιδερένιες ακίδες, που βλέπουμε συνήθως στις εικόνες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τελικά αποκεφαλίστηκε και το ιερό της λείψανο βρέθηκε θαυματουργικά στο όρος Σινά, στο σημείο όπου ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκτισε, αργότερα, το περίφημο μοναστήρι της, και το οποίο παραμένει μέσα στους αιώνες φάρος της Ορθοδοξίας.

Σήμερα τιμούμε επίσης, σύμφωνα με το Συναξαριστή, τους 150 ρήτορες που πίστεψαν στο Χριστό εξαιτίας του Πνευματοφόρου λόγου της Αγίας Αικατερίνης.

Η Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη καταξιώθηκε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «πολύαθλος και πάνσοφος».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ