Πνευματικά ωφέλιμα
Ενημερώθηκε στις:

Εορτολόγιο 5 Οκτωβρίου: Μνήμη της Μάρτυρος Χαριτίνης και του Ιερομάρτυρος Ερμογένους

Η Αγία Χαριτίνη έζησε την εποχή των σκληρών διωγμών, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Ήταν δούλη, και όταν κλήθηκε να αρνηθεί την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, δέχτηκε αγόγγυστα βασανιστήρια και τιμωρίες και παρέμεινε θαρραλέα προσηλωμένη στον Εσταυρωμένο Ιησού Χριστό.

Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Ερμογένης ο Θαυματουργός γεννήθηκε στα Μύρα της Μ. Ασίας, πατρίδα του Μεγάλου Αρχιεπισκόπου Αγίου Νικολάου. Αργότερα, μετέβη  στην  Αίγυπτο και κατόπιν στην Κωνσταντινούπολη, όπου χειροτονήθηκε επίσκοπος Σαμουταίων. Ο ηγεμόνας της περιοχής τον κάλεσε να απαρνηθεί το Χριστιανισμό. Μετά από φριχτά βασανιστήρια που υπέστη και λόγω της σταθερής και ακλόνητης πίστης του, διετάχθη η αποκοπή της κεφαλής τού Ιεράρχη.

Οι χριστιανοί της περιοχής πήραν το τίμιο σώμα του, το έκλεισαν σε θήκη με τα ιερά του άμφια και το έριξαν στη θάλασσα, για να μη μαγαριστεί από τους φθονείς της αληθινής πίστεως. Τα κύματα το έφεραν στην Κύπρο, κοντά στο Κούριο, όπου το βρήκαν  πιστοί Χριστιανοί και το τίμησαν με περισσή ευλάβεια.  Εκεί που βρέθηκε το ιερό του λείψανο κτίστηκε Ναός, το γνωστό εκκλησάκι του Αγίου Ερμογένη, κοντά στο Κούριο.

Η χάρη του Παναγίου Θεού τον ανακήρυξε Ιερομάρτυρα και η συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας διακήρυξε την αγιότητα ως θεϊκή ευλογία πάντων των πιστών.

Οι τιμώμενοι σήμερα Άγιοι αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά έμπρακτα σε κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο ότι σταθερός συμπαραστάτης και ασπίδα σωτηρίας, σε ό,τι μάς συμβαίνει κάθε μέρα στη ζωή αυτή, είναι ο Θεάνθρωπος Ιησούς. Αρκεί να εμπιστευόμαστε το θέλημά Του. Να μελετούμε το λόγο Του στο Ευαγγέλιο και να διατηρούμε ανόθευτη την πίστη μας μέσα από τις αγιαστικές πράξεις της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί αιφνιδίασαν ξανά την ρωσική αεράμυνα κτυπώντας Κούρσκ και Ντονιέτσκ-Κινδυνεύει και η Μόσχα αναρωτιούνται Ρώσοι ειδικοί (Βίντεο)

Η Ουκρανία κάνει χρήση σοβιετικής εποχής μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων-UAV Tupolev Tu-141 Strizh (πύραυλος τύπου...