Πατριαρχεία

Χαμός στην Τουρκία με το "Οικουμενικός" στην φανέλα που δόθηκε στον Βαρθολομαίο-Οι Τούρκοι υποστηρίζουν πως αντίκειται στην Συνθήκη της Λωζάνης (Βίντεο)

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρώτο χθες αποκάλυψε την ιστορία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας και τις οπαδικές προβλέψεις. 

Μάλιστα φορώντας το κασκόλ της Τραμπζονσπόρ, που του έδωσαν στο αεροδρόμιο, ο Βαρθολομαίος ερωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο: «Ποιος θα είναι ο πρωταθλητής φέτος;». Δείχνοντας το κασκόλ του της Τραμπζονσπόρ απάντησε: «Ποιος θα είναι σίγουρα, 100 τοις εκατό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο που η απλή αυτή υπόθεση απέκτησε αίφνης πάρα πολύ μεγάλη ...ουρά! 

Καταρχάς να θυμίσουμε πως ο κ.​​Βαρθολομαίος με την συνοδεία του  μετέβησαν στην Τραπεζούντα για την Θεία Λειτουργία στην Μονή Παναγίας Σουμελά. 

Στο αεροδρόμιο κατά την υποδοχή γνωστός επιχειρηματίας χάρισε στον Βαρθολομαίο μια φανέλα της Trabzonspor  με την ένδειξη στην πλάτη «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος» κι ένα μπορντό-μπλε κασκόλ και λουλούδια.

Αυτό αρκούσε να σημάνει συναγερμό στα ακραία τμήματα του τουρκικού κατεστημένου και των μίντια. Οι Τούρκοι δεν αναγνωρίζουν τον όρο «οικουμενικός» στον Έλληνα Πατριάρχης.

Μετά το συμβάν τουρκικά ΜΜΕ και αναλυτές έχουν τοποθετηθεί με αναφορές στην Συνθήκη της Λωζάνης. 

Αρκετοί ισχυρίζονται πως "οικουμενικός" είναι λέξη γαλλικής προέλευσης και χρησιμοποιείται με την έννοια του καθολικού, του παντός βασιλείου. Ο Οικουμενισμός, από την άλλη, είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται για να ενώσει μια θρησκεία ή οποιαδήποτε ένωση με μια μεγαλύτερη θρησκεία.

Το ζήτημα λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς κάποιοι θυμίζουν πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φιλοξένησε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο και επέμεινε στη χρήση του όρου «Οικουμενικός» παρόλο που ήταν κατά της Συνθήκης της Λωζάνης, όπως υποστηρίζουν. 

Επικαλούνται απόφαση του τουρκικού ΣτΕ με ημερομηνία 13 Ιουνίου 2007 και με αριθμό 5603, με την οποία όπως λένε επιβεβαιώθηκε ότι ο Πατριάρχης δεν μπορούσε να κατέχει τον τίτλο του «Οικουμενικού» και δεν μπορούσε να ενδιαφέρεται για την πολιτική, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρθηκε το άρθρο της Sibel Özel με τίτλο Η νομική θέση του ελληνικού Πατριαρχείου Φενέρ ​​στο Πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το άρθρο περιείχε τις ακόλουθες αναφορές:

«Το καθεστώς του Πατριαρχείου συζητήθηκε στις διαπραγματεύσεις της Λωζάνης και του επετράπη να παραμείνει στην Κωνσταντινούπολη μόνο υπό τον όρο ότι θα απελευθερωθεί από τις πολιτικές του εξουσίες. Ως μειονοτική εκκλησία στην Τουρκία, το Πατριαρχείο είναι προικισμένο με μόνο θρησκευτικές εξουσίες. Εφόσον δεν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με το καθεστώς του Πατριαρχείου στη Συνθήκη της Λωζάνης, η κατάσταση υπόκειται πλήρως στο τουρκικό εσωτερικό δίκαιο και η οικουμενική αξίωση δεν έγινε αποδεκτή. Σε αυτή την περίπτωση, δεν υπάρχει διεθνής νομικός κανόνας που θα ανάγκαζε την Τουρκία να αναγνωρίσει τον οικουμενισμό».

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης