Πατριαρχεία

Πως απαντάει η Μόσχα στην απομάκρυνση της Ουκρανικής Εκκλησίας

Η κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία που υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Μόσχας, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τη σχέση της με τη Ρωσία, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία και διακήρυξε την «πλήρη ανεξαρτησία της» από τις ρωσικές πνευματικές αρχές.

«Η Σύνοδος καταδικάζει τον πόλεμο, που συνιστά παραβίαση της εντολής του Θεού «Ου φονεύσεις» και εκφράζει τα συλλυπητήριά της σε όλους εκείνους που υποφέρουν λόγω του πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχέσεις της Εκκλησίας με το Πατριαρχείο Μόσχας ήταν «περίπλοκες έως ανύπαρκτες» από τη στιγμή που κηρύχθηκε ο στρατιωτικός νόμος στην Ουκρανία.

Ωστόσο το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας , Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων δήλωσε σήμερα πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC) θα συνεχίσει να ενισχύει την ενότητά της με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (UOC), η οποία παραμένει ακόμη. 

"Σήμερα, πολλές εχθρικές δυνάμεις στέλνονται για να καταστρέψουν αυτήν την εκκλησία. Οι σχισματικοί προσπαθούν να πάρουν την περιουσία της, οι ουκρανικές αρχές έχουν οργανώσει διώξεις, σε ορισμένες περιοχές η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει απαγορευτεί, οι εκκλησίες της είναι κλειδωμένες, κατασχέσεις επιδρομέων γίνονται εκκλησίες, προσπαθούν να στερήσουν από το UOC τη νομική ονομασία, προσπαθούν να τη μετονομάσουν σε Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία.<...> Η ενότητα μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας διατηρείται, και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε αυτή την ενότητα", δήλωσε ο μητροπολίτης στον αέρα του τηλεοπτικού καναλιού Rossiya-24 

Σημείωσε ότι η UOC «δεν εξαρτάται από τη Μόσχα ούτε διοικητικά, ούτε οικονομικά, ούτε από οποιαδήποτε άλλη άποψη». «Με τις χθεσινές αποφάσεις, η UOC κατέθεσε για άλλη μια φορά ότι είναι πλήρως αυτοδιοικούμενη, ότι το εκκλησιαστικό της κέντρο δεν βρίσκεται στη Μόσχα, αλλά στο Κίεβο», πιστεύει ο ιεράρχης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Επιστήμη 0

Κβαντική Επανάσταση! «Σημαντική ανακάλυψη» από Κινέζους επιστήμονες θα μπορούσε να ξαναγράψει τη θεωρία του Αϊνστάιν που πήρε βραβείο Νόμπελ

Μια ομάδα επιστημόνων υπό την ηγεσία της Κίνας ισχυρίστηκε ότι πέτυχε μια σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να...