Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

Φρίξον ουρανέ! Μεγάλη Παρασκευή έβγαλαν μαζί μήνυμα για κοινό Πάσχα το 2025

Μόνο λίγες μέρες πέρασαν από το προηγούμενο άρθρο μας όπου αναφέραμε πως το σπρώχνουν για Κοινό Πάσχα με αφορμή τη νέα αναφορά του Πάπα προς τους Ορθοδόξους.

Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ μάλιστα σε προηγούμενο άρθρο έχει επισημάνει πως το 2025 θα είναι ούτως ή άλλως χρονιά σταθμός στα οικουμενιστικά σχέδια και αφορμή ή πρόσχημα η επέτειος των 1700 χρόνων από την Α΄Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας.

Και σήμερα Μεγάλη Παρασκευή δόθηκε στην δημοσιότητα κοινό αναστάσιμο μήνυμα των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Τουρκία που δείχνει Κοινό Πάσχα Ορθοδόξων-Ρ/Καθολικών και Μονοφυσιτών! 

Και στο μήνυμα επιβεβαιώνεται το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ αφού αναφέρεται ρητώς: "Μια καλή ευκαιρία για μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί κάλλιστα να είναι η επερχόμενη 1700ήμερη επέτειος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 2025"

Την χείριστη εντύπωση προκαλεί μάλιστα πως ενώ αναφέρονται στα δεινά του Χριστιανισμού στις περιοχές που γεννήθηκε λησμονούν εντελώς την δραματική ιστορία των δύο Μητροπολιτών Χαλεπίου που σαν σήμερα απήχθησαν και ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν. 

Ακολουθεί το μήνυμα: 

Αγαπητοί Αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Ο Χριστός αναστήθηκε! Πράγματι, αναστήθηκε!

Ως επικεφαλής και εκπρόσωποι των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Τουρκία, έχουμε τη χαρά να απευθυνθούμε σε όλους τους πιστούς, καθώς γιορτάζουμε την Ανάσταση του Κυρίου και Σωτήρα μας Ιησού Χριστού. Δυστυχώς, για άλλη μια φορά το Πάσχα στις Ανατολικές και Δυτικές Εκκλησίες δεν θα εορταστεί την ίδια ημέρα, αλλά, φέτος, με μια εβδομάδα διαφορά. Προσευχόμαστε να βρεθεί σύντομα η απαραίτητη λύση που θα επιτρέψει σε όλους τους Χριστιανούς ανά τον κόσμο να γιορτάσουν την πιο σημαντική γιορτή της πίστης μας την ίδια ημερομηνία. Μια καλή ευκαιρία για μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί κάλλιστα να είναι η επερχόμενη 1700ήμερη επέτειος της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 2025.

"Ελάτε να λάβετε το φως, από το ακοίμητο φως- και δοξάστε τον Χριστό που αναστήθηκε από τους νεκρούς!"

Μόλις χθες, ήμασταν μαζί με τον Χριστό στο Άνω Δωμάτιο στο Μυστικό Δείπνο. Μόλις χθες, ήμασταν μαζί Του στον κήπο της Γεσθημανής. Μόλις χθες, ήμασταν μαζί με τον Κύριό μας στον Γολγοθά. Αλλά σήμερα, οδηγούμαστε στην ένδοξη ανάστασή Του και εμπνεόμαστε από μια θεϊκή χαρά που γεμίζει τις καρδιές μας. Αυτή την ημέρα του Πάσχα, εισερχόμαστε στις πόρτες της Βασιλείας. Έχουμε γίνει νέοι άνδρες και γυναίκες, ανανεωμένοι από τη δύναμη της άπειρης αγάπης Του. Δεν πρέπει πλέον να φοβόμαστε! Ας γίνουμε σαν τον Χριστό, αφού Εκείνος επέλεξε να γίνει σαν εμάς. Όπως έγραψε ο Άγιος Παύλος προς τους Εφεσίους: Ο Θεός "μας έκανε ζωντανούς μαζί με τον Χριστό ... και ο Θεός μας ανέστησε μαζί με τον Χριστό και μας τοποθέτησε μαζί του στα ουράνια βασίλεια μαζί με τον Ιησού Χριστό" (Εφεσ. 2:5-6). Με αυτό το πνεύμα, θα πρέπει να θυμηθούμε το Πάσχα γιατί είμαστε Χριστιανοί, γιατί ακολουθούμε τον Χριστό, γιατί κουβαλάμε κάθε μέρα τον σταυρό της ζωής μας, ακολουθώντας τον Κύριο που παρέδωσε τον εαυτό Του "για τη ζωή του κόσμου".

Η αποστολή του Χριστού στη Γη ξεκίνησε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ και κορυφώθηκε στον άδειο τάφο, στη φωτεινή πραγματικότητα της Βασιλείας του Θεού. Η Ανάσταση βρίσκεται στο σταυροδρόμι του χρόνου και της ιστορίας. Ωστόσο, σήμερα οι ιεροί τόποι που έγιναν μάρτυρες αυτών των θαυμαστών και θεϊκών γεγονότων αγωνίζονται να διατηρήσουν και να διαφυλάξουν όχι μόνο τα μνημεία, αλλά και το μοναδικό πνεύμα του Ευαγγελίου στη γενέτειρα του Χριστιανισμού. Γι' αυτό, αν και είμαστε γεμάτοι από τη χαρά της Ανάστασης, ενώ "θυμόμαστε το σωτήριο πάθος Του και τον ζωοποιό Σταυρό Του, την τριήμερη ταφή Του και την ανάστασή Του από τους νεκρούς, την ανάληψή Του στους ουρανούς και το κάθισμά Του στα δεξιά του Θεού Πατέρα, καθώς και την ένδοξη και φοβερή Δευτέρα Παρουσία Του", θυμόμαστε επίσης, μαζί με τους αδελφούς και τις αδελφές μας στην Τουρκία, τους χριστιανούς συμπολίτες μας στους Αγίους Τόπους και προσευχόμαστε για όλους αυτούς με αδελφική αγάπη. Όπως έγραψε ο Άγιος Παύλος: "Πάνω απ' όλα όμως ντύστε την αγάπη, η οποία είναι ο σύνδεσμος της τελειότητας" (Κολ. 3:14).

Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,

Σήμερα, λάβαμε το Φως της πίστης. Μοιραζόμαστε αυτό το Φως με έναν κόσμο που ζει σε συνεχή φόβο. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, προσευχόμαστε για ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Το Ευαγγέλιο της Ανάστασης είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ειρήνης και "τέλειας αγάπης", η οποία "διώχνει τον φόβο" (Α΄Ιωάν. 4:18). Αυτό το σωτήριο μήνυμα είναι επίσης αυτό που οδηγεί την έντονη επιθυμία μας για ενότητα.

Χριστός Ανέστη, Αληθώς Ανέστη! 

-Βαρθολομαίος
Οικουμενικός Πατριάρχης


-Σαχάκ Β΄.
Αρμένιος Πατριάρχης της Τουρκίας


-Filüksinos Yusuf Çetin Μητροπολίτης της Συριακής Ορθοδοξίας Κωνσταντινούπολης, Άγκυρας και Σμύρνης Πνευματικός ηγέτης και Πατριαρχικός Βικάριος


-Επίσκοπος Massimiliano Palinuro
Αποστολικός Βικάριος της Λατινικής Καθολικής Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...