Πατριαρχεία

Ρωσική Εκκλησία για επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Κίεβο: Κατάφωρη παραβίαση των Ορθοδόξων κανόνων

Στην Αίθουσα του Θρόνου της πατριαρχικής και συνοδικής έδρας στην Ιερά Μονή Αγίου Δανιήλ Μόσχας ξεκίνησε τις εργασίες της στις 23 Σεπτεμβρίου υπό την προεδρία του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Καλωσορίζοντας τους παρισταμένους ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας επεσήμανε ότι στη συνεδρία θα συζητηθούν ειδικότερα ζητήματα προετοιμασίας για την Ιερά Σύνοδο Ιεραρχίας του 2021. «Σήμερα έχουμε ολόκληρη σειρά ζητημάτων, τα οποία όπως συνήθως αφορούν στην εσωτερική και την εξωτερική δραστηριότητα της Εκκλησίας. Θα παρουσιασθούν οι σχετικές εισηγήσεις από ορισμένα μέλη της Ιεράς Συνόδου», πρόσθεσε ο κ. Κύριλλος.

Επίσης, κατά τον Πατριάρχη, η Σύνοδος «θα εξετάσει την υποψηφιότητα ενός εκ των προτεινομένων προσώπων προς αρχιερατεία εκλογίμων».

Μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου είναι οι Μητροπολίτες Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος, Κισινιόφ και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, Αστανά και Καζακστάν Αλέξανδρος, επικεφαλής της Μητροπολιτικής Περιφέρειας στη Δημοκρατία του Καζακστάν, Τασκένδης και Ουζμπεκιστάν Βικέντιος, επικεφαλής της Μητροπολιτικής Περιφέρειας της Κεντρικής Ασίας, Αγίας Πετρουπόλεως και Λάντογκα Βαρσανούφιος, Κρουτίτσης και Κολόμνας Παύλος, Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μινσκ και Ζασλάβλ Βενιαμίν, Πατριαρχικός Έξαρχος πάσης Λευκορωσίας, Βοσκρεσένσκ Διονύσιος, Πρωτοσύγκελος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ως εκ περιτροπής μέλη οι μητροπολίτες Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας Ευγένιος, Βολγκογκράντ και Καμίσιν Θεόδωρος, Τσελιάμπινσκ και Μιάς Αλέξιος, ο αρχιεπίσκοπος Νότιας Σαχαλίνης και Κουριλίων νήσων Νικάνωρ, ο επίσκοπος Λύσκοβο και Λουκογιάνοφ Σιλουανός.

"Πυρά" κατά Φαναρίου 

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) αναγνώρισε την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τον Αύγουστο στο Κίεβο ως κατάφωρη παραβίαση των Ορθοδόξων κανόνων.

"Αποφασίστηκε: να αναγνωριστεί η άφιξη του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου στο Κίεβο με τα συνοδευτικά του πρόσωπα χωρίς πρόσκληση από τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, από τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριο και τους νόμιμους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ως κατάφωρη παραβίαση των κανόνων, συγκεκριμένα, του 3ου κανόνα της Σαρδηνίας και την 13η απόφαση της Συνόδουτης Αντιόχειας», αναφέρουν τα πρακτικά της Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ