Πατριαρχεία

Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου στην Ιταλία

Συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Φραγκίσκο στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, πραγματοποιήθηκε χθες κατά τη λήξη του Διεθνούς Ευχαριστιακού Συνεδρίου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Βουδαπέστη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη και συνομίλησε μετά από σχετική πρόσκληση του Πάπα, με τον οποίο , σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου στην Ιταλία όπου ήδη βρίσκεται , το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην Μπολόνια ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μίλησε, στα αγγλικά, στο Διαθρησκειακό Φόρουμ της Συνόδου Κορυφής της G20, στην Μπολόνια της Ιταλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουγγαρία έθεσε τον θεμέλιο λίθο του ναού των Τριών Ιεραρχών στην Εξαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Βουδαπέστη . Στην τελετή θεμελίωσης ήταν ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Dr. Zsolt Semjén, εκπρόσωποι των Αρχών της χώρας, ξένοι διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.

Επίσης, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε συνάντηση πρόεδρος της Δημοκρατίας της Ουγγαρίας Γιάνος Αντερ ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής της Ουγγαρίας Λάσλο Σόλιομ, παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχη στη διάρκεια του οποίου του απονεμήθηκε «το Βραβείο της Ανθρωπίνης Αξιοπρεπείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων είπε : «Τα δικαιώματα του ανθρώπου, η πλέον σημαντική ίσως κατάκτησις του νεωτέρου και συγχρόνου πολιτικού πολιτισμού, προϋποθέτουν την μακράν θητείαν της οικουμένης εις τον Χριστιανισμόν και φέρουν την σφραγίδα του, αφού θεμέλιόν των είναι η πίστις εις την απόλυτον αξίαν και την αξιοπρέπειαν του ανθρωπίνου προσώπου. Παρά τας επιμέρους διαφοράς, τα ανθρωπιστικά κινήματα και ο Χριστιανισμός συμφωνούν εις τον προσανατολισμόν τους προς την προστασίαν της ελευθερίας και της αξιοπρεπείας του ανθρώπου, έστω και αν δεν συμπίπτουν εις την τελικήν θεμελίωσίν των. Από τον χριστιανικόν κοινοτισμόν, την αγάπην προς τον πλησίον και την αδελφοσύνη ετράφη η διεκδίκησις των κοινωνικών δικαιωμάτων, και δεν είναι τυχαίον ότι και σήμερον αι χριστιανικαί Εκκλησίαι είναι ένθερμοι υπερασπισταί αυτής της διαστάσεως της ελευθερίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ