Πατριαρχεία

Εκκλησιαστικό “πραξικόπημα” στην Ουκρανία-Η κυβέρνηση έτοιμη να βάλει “λουκέτο” στην κανονική Εκκλησία για να ικανοποιήσει τις ΗΠΑ

Το 2019, ο νέος τότε Ουκρανός πρόεδρος, διαβεβαίωνε τους αρχηγούς των εκκλησιών για ίση μεταχείριση όλων...

Από τότε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι και ο αυταρχισμός του νέου ουκρανικού καθεστώτος διεφάνη ξανά, ιδίως μετά το κλείσιμο τριών τηλεοπτικών καναλιών ειδήσεων.

Το καθεστώς Ζελένσκι, λοιπόν, πέραν της επίθεσης εναντίον μερίδας των μέσων ενημέρωσης, προετοιμάζει νομοθετικές αλλαγές που θα αναγκάσουν την μετονομασία της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας. Στόχος είναι, τον Αύγουστο που πρόκειται να ταξιδέψει στο Κίεβο ο Οικουμενκός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, να υφίσταται στα χαρτιά μια και μόνο εκκλησιαστική δομή.

Ο αντίστοιχος νόμος υιοθετήθηκε με την πεποίθηση ότι η UOC θα πρέπει να μετονομαστεί και να αντικατοπτρίζει στο νέο όνομά της ότι ανήκει στο «επιτιθέμενο κράτος», δηλαδή να ονομαστεί Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία.

Στην UOC, όλα αυτά τα χρόνια, επέμειναν ότι αυτός ο νόμος δεν είχε καμία σχέση με αυτούς, επειδή όλα τα νόμιμα έγγραφα αναφέρουν ότι το κέντρο ελέγχου της UOC βρίσκεται στο Κίεβο.

Όμως, ενώ οι μάχες συνεχίζονταν γύρω από αυτό το θέμα με τη μετονομασία, στο ουκρανικό κοινοβούλιο εμφανίστηκε ένα άλλο σχέδιο για την UOC.

Ο τέως πρόεδρος Πόροσενκο υπέβαλε στο κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου με αριθ. 5051 σχετικά με την τροποποίηση ορισμένων νομοθετικών πράξεων της Ουκρανίας (αναφορικά με την απαγόρευση παραγωγής και διανομής πληροφοριών που στοχεύουν στην προώθηση των ενεργειών του επιτιθέμενου κράτους, δηλαδή της Ρωσίας), η ουσία του οποίου είναι να εξουσιοδοτήσει τα δικαστήρια να τερματίσουν τις δραστηριότητες οποιωνδήποτε θρησκευτικών οργανώσεων για ένα ευρύ φάσμα λόγων ...

Αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα άλλο “κόλπο” του πρώην προέδρου, μόνο που το νομοθέτημα βρήκε ευρεία ανταπόκριση στο ουκρανικό κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει ότι η υπόθεση θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες.

Τι είδους ανατροπή στην εκκλησιαστική πραγματικότητα ετοιμάζεται στο ουκρανικό κοινοβούλιο

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο προτείνεται να συμπληρωθεί το Μέρος Ι του Νόμου της Ουκρανίας για την «Ελευθερία Συνείδησης και Θρησκευτικών Οργανισμών» με νέες διατάξεις που θα επιτρέψουν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων μιας θρησκευτικής οργάνωσης με δικαστική απόφαση.

Ο κύριος συντάκτης του εγγράφου είναι ο πρώην Πρόεδρος της Ουκρανίας Petro Poroshenko και οι συνεργάτες του.

Η ουσία των προτεινόμενων αλλαγών έχει ως εξής:

Οι βουλευτές θέλουν να επιτρέψουν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων των θρησκευτικών οργανώσεων σε περίπτωση που το δικαστήριο διαπιστώσει γεγονότα διάπραξης και οργάνωσης ενεργειών με στόχο: “την εξάλειψη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, την αλλαγή του συνταγματικού συστήματος με βία, παραβίαση της κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητα του κράτους, υπονόμευση στην ασφάλειά του, παράνομη κατάσχεση της κρατικής εξουσίας, προπαγάνδα πολέμου, βία, υποκίνηση εθνοτικής, φυλετικής, θρησκευτικής εχθρότητας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, δημόσια υγεία, προπαγάνδα κομμουνιστικών και / ή εθνικοσοσιαλιστών (Ναζιστικές) ιδεολογιών, παραβίαση της ισότητας των πολιτών ανάλογα με τη φυλετική, εθνική, περιφερειακή τους σχέση, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, την αναπηρία και άλλους λόγους”

Είναι σαφές ότι η έννοια αυτού του νομοσχεδίου είναι να δημιουργηθούν λόγοι για την εκκαθάριση του UOC στο δικαστήριο με ένα από τα παραπάνω προσχήματα. Επιπλέον, όλες αυτές οι έννοιες είναι τόσο ασαφείς που μπορεί κανείς να εγκαλέσει οποιονδήποτε σε σχέση με αυτές.

Για παράδειγμα, αν ο προκαθήμενος της UOC επικρίνει τις δραστηριότητες των επιτιθέμενων εκκλησιών από άλλη ομολογία αυτό «υποκινεί το θρησκευτικό μίσος». Εάν ένας ιερέας αρνείται να εκτελέσει κηδεία για ενορίτη άλλης ομολογίας, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος. Αν μιλήσουν για το εμβόλιο είναι «καταπάτηση της δημόσιας υγείας» και άλλα πολλά παραδείγματα...

Αναφορικά με το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου αριθ. 5051, που υποβλήθηκε για εξέταση στο Verkhovna Rada (ουκρανικό κοινοβούλιο) το μεγαλύτερο μέρος του προοιμίου αυτού του νομοσχεδίου στρέφεται ακριβώς ενάντια στην κανονική Εκκλησία. Για παράδειγμα, το ακόλουθο σημείο είναι πολύ ενδιαφέρον: "Να τερματίσει τη δραστηριότητα των θρησκευτικών οργανώσεων στο δικαστήριο, σε περίπτωση που ένα δικαστήριο διαπιστώσει τα γεγονότα της υποκίνησης του εθνοτικού, φυλετικού, θρησκευτικού μίσους, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών ... παραβιάσεις της ισότητας των πολιτών ανάλογα με τη φυλή, εθνικότητα, περιφερειακή ένωση, θρησκευτικές πεποιθήσεις, αναπηρία και άλλους λόγους”

Πρώτον, τι ακριβώς σημαίνει η όρος "παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών"; Δηλαδή, αν η Εκκλησία, για παράδειγμα, υπερασπιστεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες σε αντίθεση με τις τρέχουσες τάσεις όσον αφορά τους γάμους του ιδίου φύλου κ.λπ., τότε υπόκειται σε απαγόρευση, ή μήπως η Εκκλησία θα απαγορευτεί όταν αντιτίθεται ανοιχτά στην άμβλωση;

Με αυτό το νομοσχέδιο, μπορεί κανείς ακόμη και να απαγορεύσει τη Βίβλο ως βιβλίο "εξτρεμιστικού περιεχομένου που παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών".

Δεύτερον, η έννοια της «παραβίασης των δικαιωμάτων των πολιτών ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις» δημιουργεί μια νομική σύγκρουση, εκτιμούν οι αναλυτές και υποστηρίζουν πως οι νομοθέτες θέλουν κυριολεκτικά να περιορίσουν τις θρησκευτικές οργανώσεις, να κλείσουν το στόμα τους και να τους απαγορεύσουν τα κηρύγματα.

Εκβιασμός;

Το πολύ σημαντικό κομμάτι όμως είναι σύμφωνα με κάποιους αναλυτές πως ο νόμος αυτός δύναται να χρησιμοποιηθεί σαν “Δαμόκλειος σπάθη” πάνω από την κανονική Εκκλησία, προκειμένου εκείνη να μην αντιδράσει σε ενδεχόμενη καταπάτηση περιουσιών της.

Δηλαδή, η εκκλησία να μην είναι σε θέση να δηλώσει τις αξιώσεις της για την περιουσία που είχε στο παρελθόν, φοβούμενη την απαγόρευση ολόκληρης της θρησκευτικής οργάνωσης στο δικαστήριο.

Όπως είπε ο επικεφαλής του Νομικού Τμήματος της UOC, Αλεξάντερ Μπαχόφ στο πρακτορείο "Strana", έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 500 περιπτώσεις κατάσχεσης ή παράνομης επανεγγραφής θρησκευτικών κοινοτήτων της UOC. Σύμφωνα με τον ίδιο, η εκκλησία έχει καταθέσει περίπου 400 αγωγές για αυτά τα γεγονότα, ενώ 50 ποινικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Ρούσλαν Μπόρντνικ η εντατικοποίηση αυτής της εργασίας προς την κατεύθυνση της εκκλησίας οφείλεται στο γεγονός ότι οι αρχές προσπαθούν να προσαρμοστούν στη νέα πορεία της νέας αμερικανικής κυβέρνησης.

"Αυτές είναι απόπειρες προσαρμογής στη νέα αμερικανική πορεία. Για να δημιουργήσουμε συνθήκες για μια θρησκευτική αναμόρφωση στην Ουκρανία, η οποία θα εγκριθεί από τη νέα αμερικανική διοίκηση. Η ουκρανική κυβέρνηση θα ενθαρρυνθεί για τέτοια πίεση. Είναι επίσης μια συμβολική χειρονομία υπό την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου για να καταγράψει την πίστη των αρχών ", πιστεύει ο ειδικός.

Ταυτόχρονα, ο πολιτικός επιστήμονας είναι πεπεισμένος ότι οι αρχές μπορούν να εγκαταλείψουν τις προσπάθειες να “παίξουν” με θρησκευτικά θέματα, εάν δουν έντονη αντίθεση από τους πιστούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ