Πατριαρχεία

“Σεισμός” στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής για τις αποφάσεις Βαρθολομαίου-Ελπιδοφόρου

Σοβαρούς τριγμούς σε ένα καράβι που ούτως ή άλλως μπάζει εδώ και χρόνια νερά έφεραν οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Οι αποφάσεις που αφορούσαν στους Μητροπολίτες Βοστώνης και Νέας Υερσέης, αλλά και η εκπεφρασμένη πλέον πρόθεση για αλλαγή στο σύνταγμα της Αρχιεπισκοπής, ξεχείλισαν το ποτήρι της οργής! Ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναφέρουν ανοιχτά σε κατ΄ιδίαν συζητήσεις πως “δεν είναι δυνατόν δύο Τούρκοι πολίτες να διοικούν την ελληνική ομογένεια”!!

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος δήλωσε πως “η Μητέρα Εκκλησία προσφέρει στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής ένα νέο όραμα” θέλοντας να ενισχύσει το ρόλο της και αναφέροντας πως το νέο σύνταγμα θα είναι κατάλληλο για τις εξελισσόμενες και μεταβαλλόμενες σύγχρονες ποιμαντικές ανάγκες της αμερικανικής κοινωνίας.

Συγκεκριμένα ο Ελπιδοφόρος δήλωσε σχετικά: «Μας δίνεται μία θαυμάσια ευκαιρία να ξανακτίσουμε την Αρχιεπισκοπή μας από τα θεμέλια. Στην πρώτη εκατονταετία μας μεγάλοι ιεράρχες ηγήθηκαν της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκ των οποίων ξεχωρίζουν ο μετέπειτα Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Αρχιεπίσκοπος Μιχαήλ, οι οποίοι παγίωσαν και ενδυνάμωσαν τις κοινότητές μας. Βεβαίως ο Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος ήταν αυτός που στα 37 χρόνια αρχιεπισκοπίας του μεταμόρφωσε την Αρχιεπισκοπή μας, προσδίδοντάς της πρωταγωνιστικό ρόλο στην αμερικανική κοινωνία.

Σήμερα αισθανόμαστε ευλογημένοι διότι με την απόφασή του αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας δίνει την εξαιρετική ευκαιρία να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μαζί την Εκκλησία μας εν όψει της επετείου των 100 ετών της. Όλοι μαζί, κληρικοί και λαϊκοί, θα συμμετάσχουμε σε μικτή επιτροπή με το Πατριαρχείο μας και θα αναπτύξουμε και θα ολοκληρώσουμε ένα νέο σχέδιο με νέες προοπτικές για την Ορθοδοξία στην Αμερική τα επόμενα 100 χρόνια.

Θα συστήσουμε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο μια κοινή επιτροπή η οποία θα μελετήσει τις σημερινές ανάγκες και τη δυναμική της Αρχιεπισκοπής μας και θα ετοιμάσει το σχέδιο για το νέο μας Σύνταγμα.

Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι θεόπνευστη και ευοίωνη, διότι έρχεται μερικές μέρες πριν από την ονομαστική εορτή του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, κατά την οποία αναπολούμε το ένδοξο παρελθόν, και ετοιμαζόμαστε για ένα νέο αιώνα με νέα οράματα ενίσχυσης της διακονίας μας και ανανέωσης της Πανορθοδόξου συνεργασίας. Είμαστε όλοι μας ευγνώμονες προς τον ηγέτη της Ορθοδοξίας και την περί αυτόν Αγία και Ιερά Σύνοδο».

Το καζάνι όμως βράζει...

 

Καταρχάς οι ποινές στους δύο Μητροπολίτες δεν πείθουν κανέναν! Σε ότι αφορά την ''απομάκρυνση'' του μητροπολίτη Νέας Υερσέης Ευάγγελου, η ομογένεια βοά πως αυτή ήταν αποτέλεσμα των κακών σχέσεών του με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο οποίος μάλιστα επιθυμεί στην θέση αυτή τον “δικό” του Επίσκοπο Μηδείας, αρχιγραμματέα της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αμερικής.

Όσον αφορά δε στην περίπτωση του Βοστώνης Μεθόδιου είναι τουλάχιστον υποκριτικό να “σταυρώνεται” ο Ιεράρχης για το θέμα της Θείας Κοινωνίας την στιγμή που το Φανάρι εδώ και πάνω από 5 χρόνια δεν έχει το φιλότιμο να μας ενημερώσει τι έγινε με το συλλείτουργο του Μητροπολίτη Ελσίνκι με γυναίκα επίσκοπο!!! Αντ΄αυτού δέχθηκε τις προάλλες την Εκκλησία της Φινλανδίας σαν να μην συμβαίνει τίποτα!!

Τέλος έμπειροι εκκλησιαστικοί αναλυτές τονίζουν πως οι αλλαγές που προτίθενται Βαρθολομαίος και Ελπιδοφόρος να κάνουν στο σύνταγμα σημαίνουν και κατάργηση των Μητροπόλεων. Δηλαδή να επανέλθει η Αρχιεπισκοπή σε μια προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή στο καθεστώς με επικεφαλής Αρχιεπίσκοπο και βοηθούς Επισκόπους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ