Πατριαρχεία

“Νάρκη” για τις ρωσοτουρκικές σχέσεις η Αγιά Σοφιά-Τι λέει η ρωσική Εκκλησία

Εν αντιθέσει με την ελληνική εκκλησία, Αθήνα και Φανάρι, η Ρωσική Εκκλησία από την πρώτη στιγμή της οδυνηρής απόφασης για την Αγιά Σοφιά πνέει τα μένεα.


Το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ πρώτο χθες δημοσίευσε την πρώτη αντίδραση της Ρωσικής Εκκλησίας η οποία βέβαια είχε και συνέχεια!

“Η ανάκληση του καθεστώτος του μουσείου της Αγίας Σοφίας πλήττει τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό”, δήλωσε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. "Με μεγάλη λύπη, με μεγάλο πόνο έχουμε αντιληφθεί αυτήν την απόφαση που ελήφθη σήμερα. Αυτό είναι ένα πλήγμα για ολόκληρο τον παγκόσμιο Ορθόδοξο Χριστιανισμό, επειδή η Αγία Σοφία για όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο είναι το ίδιο σύμβολο με τον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου. στη Ρώμη για τους Καθολικούς », δήλωσε ο Μητροπολίτης Ιλαρίων στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24.

Για τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, αυτός ο καθεδρικός ναός «παραμένει ναός αφιερωμένος στον Χριστό Σωτήρα», είπε.

Από την πλευρά του ο π.Νικολάι Μπαλάσοφ, αναπληρωτής επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (DECR) του Πατριαρχείου της Μόσχας τόνισε πως η απόφαση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί μπορεί να "επηρεάσει την πορεία της ιστορίας" και δεν ενισχύει την ειρήνη και τη θρησκευτική αρμονία,"Ο Ερντογάν δεν είχε αρκετή κρατική σοφία. Η πράξη δεν είναι προς το συμφέρον των δικών του ανθρώπων", έγραψε ο Μπαλάσοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που συμβαίνει προκαλεί στους εκπροσώπους της εκκλησίας ακριβώς αυτά τα συναισθήματα, τα οποία αναφέρθηκαν σε μια πρόσφατη δήλωση του Πατριάρχη Κύριλλου: «πόνος, πικρία, δυσαρέσκεια». "Είναι κρίμα που στα μυαλά του Τούρκου προέδρου υπερισχύουν τα συμφέροντα της στιγμιαίας πολιτικής επιτυχίας έναντι της κρατικής σοφίας. Έγινε ένα βήμα μεγάλης συμβολικής σημασίας που μπορεί να επηρεάσει την πορεία της ιστορίας. Και είναι πολύ ατυχές ότι αυτό το βήμα δεν στοχεύει στην ενίσχυση της ειρήνης, της διαθρησκευτικής αρμονίας, προς τη βελτίωση της αμοιβαίας κατανόησης συγκεκριμένα, μεταξύ των λαών της Τουρκίας και της Ρωσίας ", πρόσθεσε ο Μπαλάσοφ.

Επίσης ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Leonid Slutsky, ελπίζει ότι η αλλαγή του καθεστώτος του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της αποσύνδεσης μεταξύ των θρησκειών. "Παραμένω αισιόδοξος ότι η θέση των τωρινών τουρκικών αρχών, που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον στόχο της ενίσχυσης της εσωτερικής πολιτικής αξιολόγησης, δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της διαθρησκευτικής αποσύνδεσης και ανισορροπίας", δήλωσε ο Σλάτσκυ σε δημοσιογράφους την Παρασκευή. Εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι "ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν έλαβε υπόψη τις εκκλήσεις των Ορθόδοξων κληρικών, της UNESCO και της Κρατικής Δούμας, και υπέγραψε το διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί". "Η σοφή απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, να δώσει στην Αγία Σοφία το καθεστώς ενός ναού μουσείου έχει ακυρωθεί πλήρως 85 χρόνια μετά", δήλωσε ο Σλότσκυ. «Για εμάς, η Αγία Σοφία ήταν και παραμένει το μοναδικό μνημείο της βυζαντινής αρχιτεκτονικής και σύμβολο θρησκευτικής ανοχής», είπε.

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της επιτροπής της Δούμα για την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών και πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, δήλωσε ότι αφού έπαψε να είναι μουσείο, η Αγία Σοφία θα μπορούσε να χάσει τις τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της. "Η αλλαγή της κατάστασης του καθεδρικού ναού μπορεί να προκαλέσει τη μεγαλύτερη λύπη μεταξύ των πολιτιστικών μορφών, καθώς ο καθεδρικός ναός, ως μνημείο του ανθρώπινου πολιτισμού και λίκνο του Χριστιανισμού, θα μπορούσε να χάσει τη μοναδική πολιτιστική του αξία: τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.Ωστόσο, δεν νομίζω ότι είναι δυνατόν να απελπιστούμε. Θυμόμαστε την απάντηση της τουρκικής ηγεσίας για την Τουρκία που αντιμετωπίζει όλες τις θρησκείες με σεβασμό, χωρίς διακρίσεις ή διώξεις για θρησκευτικούς λόγους. Η Ορθοδοξία εκπροσωπείται ιστορικά στην Τουρκία", δήλωσε ο Γκαβρίλοφ.

Εξέφρασε την ελπίδα του ότι "η τουρκική ηγεσία θα τηρήσει τις δημοκρατικές αξίες και θα επιτρέψει στους Χριστιανούς που ζουν στην Τουρκία, τους προσκυνητές και τους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα, τους επιχειρηματίες κλπ, να ικανοποιήσουν τις πνευματικές τους ανάγκες και να επισκεφθούν ρωσικές Ορθόδοξες εκκλησίες που θα επιστραφούν ή θα ανοίξουν στην Τουρκία. να λειτουργήσουν για εκατομμύρια χριστιανούς, συμπεριλαμβανομένων εκείνων από τη Ρωσία”

Όσον αφορά πάντως τις τοιχογραφίες σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροροφίες η τουρκική κυβέρνηση σκοπεύει να διατηρήσει τις πολύτιμες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά του κτηρίου χρησιμοποιώντας κουρτίνα για να τα καλύψει κατά τη διάρκεια των προσευχών. Το Ισλάμ απαγορεύει την εικονογραφία σε χώρους λατρείας ως γνωστόν. Κάποιοι άλλοι θρησκευτικοί εμπειρογνώμονες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην επικεφαλής της ισλαμικής αρχής στην Τουρκία, δήλωσαν ότι το κτίριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως τζαμί χωρίς τροποποιήσεις, επειδή τα ψηφιδωτά ήταν πολύ ψηλά και οι προσκυνητές δεν θα μπορούσαν να τα δουν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...