Πατριαρχεία

Το Γεωργιανό Πατριαρχείο ανησυχεί για την Αγία Σοφία

Μετά το Φανάρι, την Ελλαδική Εκκλησία, την Ρωσική,  το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το Πατριαρχείο Ρουμανίας, τώρα και το Γεωργιανό Πατριαρχείο καλεί την τουρκική ηγεσία να δείξει σοφία και να μην αναδιαμορφώσει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αφήνοντας το κτίριο στην κατάσταση του μουσείου.

«Σήμερα θα είναι μια σοφή κίνηση εάν η Αγία Σοφία παραμείνει ουδέτερος χώρος», ανέφερε η δήλωση του πατριαρχείου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Γεωργίας παρακολουθεί στενά την κατάσταση γύρω από αυτόν τον καθεδρικό ναό, τονίζει η δήλωση. Σε συνθήκες «όταν η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλές παγκόσμιες προκλήσεις, η διατήρηση και η ενίσχυση των φιλανθρωπικών σχέσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είναι πολύ σημαντική», πιστεύει το Γεωργιανό Πατριαρχείο.

Σημειώνεται ότι η Γεωργιανή Εκκλησία σέβεται την κυριαρχία της Τουρκίας και ελπίζει ότι η τουρκική πλευρά δεν θα δεχτεί τη θέση του Γεωργιανού Πατριαρχείου ως παρέμβαση στις εσωτερικές της υποθέσεις, αλλά θα την αντιμετωπίσει ως έκφραση ανησυχίας μιας από τις παλαιότερες Ορθόδοξες εκκλησίες.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, το Τουρκικό Κρατικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα για να αλλάξει την κατάσταση του μουσείου της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί. Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Σόγλου έγραψε ότι η αλλαγή του καθεστώτος του καθεδρικού ναού θα πρέπει να ανακοινωθεί επίσημα στις 10 Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ