Πατριαρχεία

Οι σχισματικοί των Σκοπίων άνοιξαν τις εκκλησίες Μεγάλη Εβδομάδα και κοινώνησαν εκατοντάδες πιστούς

Το Βατικανό αποφάσισε να κλείσει τις εκκλησίες για το Πάσχα και ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε το μήνυμά του «Urbi et Orbi» πίσω από τις κλειστές πόρτες της Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Η Σαουδική Αραβία απαγόρευσε τις προσευχές στα τζαμιά. Η τελετή του Αγού Φωτός στα Ιεροσόλυμα πραγματοποιήθηκε σε πρωτοφανές σκηνικό απουσία πιστών. Στην Ελλάδα, η Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Εκκλησίας έκανε Πάσχα χωρίς πιστούς καλώντας τους να προσευχηθούν στο σπίτι.

Ο βόρειος γείτονας της χώρας μας, τα Σκόπια, ωστόσο, ακολούθησε διαφορετική διαδρομή.

Η κυβέρνηση της χώρας, η οποία έκλεισε σχεδόν όλες τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις και έφτασε ακόμη και στο βαθμό που απαγόρευε στους ανθρώπους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους σε διάφορες χρονικές στιγμές, αποφάσισε να επιτρέψει στις εκκλησίες να ανοίξουν την Μεγάλη Πέμπτη και Μεγάλη Παρασκευή. Η σχισματική Εκκλησία της χώρας, η οποία αναζητάει διακαώς αναγνώριση, ενήργησε σύμφωνα με αυτό που είχε υποσχεθεί στο παρελθόν να κάνει: χρησιμοποίησε τις δύο ημέρες για να προσφέρει Θεία Κοινωνία στους πιστούς της.

Όταν ο τηλεοπτικός σταθμός Telma ρώτησε τον “Μητροπολίτη” Τιμόθεο, εκπρόσωπο της “μακεδονικής Εκκλησίας, εάν οι ιερείς θα συνέχιζαν να χρησιμοποιούν το ίδιο κουτάλι για να δώσουν Κοινωνία σε ανθρώπους παρά την παγκόσμια πανδημία, είπε, «Απολύτως». «Όποιος φοβάται δεν πρέπει να έρθει», πρόσθεσε. «Δεν πρόκειται να αλλάξουμε μια παράδοση αιώνων».

Σε απάντηση σε αυτό, η κυβέρνηση της χώρας , αποφάσισε να κάνει τα στραβά μάτια. Λόγω της επιβαλλόμενης από την κυβέρνηση απαγόρευσης της κυκλοφορίας, δεν επετράπη στους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους το σαββατοκύριακο (κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου ή της Κυριακής του Πάσχα), οπότε οι ημέρες που η εκκλησία υποσχέθηκε να ρποσφέρει Κοινωνία στους πιστούς ήταν η Μεγάλη Πέμπτη και η Μεγάλη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός Όλιβερ Σπασόφσκι, επικεφαλής της κυβέρνησης των Σκοπίων, δήλωσε δημόσια ότι οι εκκλησίες θα επιτρέπεται να παραμείνουν ανοιχτές για αυτές τις δύο ημέρες."Δεν έχουμε εκδώσει διάταγμα για το κλείσιμο θρησκευτικών χώρων ούτε για την άσκηση θρησκείας επειδή αυτά δεν μπορούν να εκδωθούν", δήλωσε ο Σπασόφσκι την περασμένη εβδομάδα. "Ανεξάρτητα από το κράτος στο οποίο βρίσκεται η χώρα, αυτό είναι δικαίωμα που είναι απαραβίαστο."

Σε συνέντευξή του στο TV21, ο πρωτοπρεσβύτερος Μπομπάν Μιτέβσκι από το γραφείο του “Αρχιεπισκόπου” Στεφαν προχώρησε στο να κατηγορήσει τους μη πιστούς. «Δεν έχουν παράσχει στοιχεία ότι η κοινωνία και η χρήση του ίδιου κουταλιού θα μπορούσαν να μεταδώσουν οποιαδήποτε ασθένεια», είπε.

Την Μεγάλη Πέμπτη και την Μεγάλη Παρασκευή λοιπόν οι πιστοί συνέρευσαν σε εκκλησίες, και εκτός από την θεια κοινωνία, πολλοί πιστοί προσκύνησαν και τις εικόνες. Είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς έναν αριθμό για το πόσα άτομα πήγαν, αλλά οι εκκλησίες σε όλη τη χώρα ήταν ανοιχτές.

Το πολιτικό κόστος

Αναλυτές εκτιμούν πως η κυβέρνηση που έκλεισε τις επιχειρήσεις, επέβαλε κυρώσεις και έλαβε συνολικά μέτρα για το ζήτημα του ιού αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση για θρησκευτικές ομάδες για αυστηρά λαϊκιστικούς λόγους. Η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων είναι ένας σημαντικός θεσμός με πολλούς οπαδούς και το γεγονός ότι έλαβε ειδική μεταχείριση είναι μια υποδειγματική περίπτωση μιας κυβέρνησης που δεν αντέχει το πολιτικό κόστος σε επικείμενες εγχώριες εκλογές

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης