Πατριαρχεία

Δράμα χωρίς τέλος! - 7 χρόνια από την απαγωγή των Μητροπολιτών στο Χαλέπι

Επτά χρόνια συμπληρώνονται από την πιο θλιβερή και περίεργη ιστορία που στοιχειώνει την παγκόσμια Ορθοδοξία.

Επτά χρόνια από την απαγωγή των επισκόπων του Χαλεπίου, του Συροϊακωβίτη Γιοχάνα Ιμπραήμ και του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Παύλου , αδελφού του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη.

Εκκλήσεις επί εκκλήσεων έγιναν όλα αυτά τα χρόνια για την απελευθέρωσή τους, αλλά το τι συνέβη στην πραγματικότητα στους δύο Ιεράρχες μετά την απαγωγή τους παραμένει μυστήριο. Είναι επίσης άγνωστο ποιος ήταν πίσω από την απαγωγή, αν και πολλά έχουν ακουστεί κατά καιρούς, αλλά καμία ομάδα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Συγκεκριμένα οι Πατριάρχες των Ορθοδόξων και Συρο-Ιακωβιτών της Αντιόχειας εξέδωσαν δήλωση καλώντας τους Χριστιανούς να προσευχηθούν για τη μοίρα των απαχθέντων ιεραρχών.

Ο Ορθόδοξος Μητροπολίτης του Χαλεπίου, Παύλος (ο μικρότερος αδελφός του Πατριάρχη της Αντιόχειας, Ιωάννη) και ο Συρο-Ιακωβότης Μητροπολίτης της ίδιας πόλης, Γιοχάνα Ιμπραήμ, συνελήφθησαν από μαχητές στις 22 Απριλίου 2013, όταν ταξίδευαν με αυτοκίνητο στα τουρκικά σύνορα για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση των ιερέων που είχαν συλληφθεί προηγουμένως.

Στην κοινή δήλωσή τους, οι Πατριάρχες Ιωάννης και Ιγνάτιος Αφρέμ ευχαριστούν όλους όσοι προσπάθησαν να αναζητήσουν τους απαχθέντες ιεράρχες "σε ανθρωπιστικό, ενημερωτικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο" και παροτρύνουν όλους τους Χριστιανούς να προσφέρουν μια προσευχή για την απελευθέρωση των μητροπολιτών.

“2557 μέρες έχουν περάσει από τότε, και ποτέ δεν κάναμε λιγότερη προσπάθεια για να φέρουμε αυτόν τον σκοπό σε ευτυχισμένο τέλος, και τελικά στην πιο επιθυμητή απελευθέρωση των δύο επισκόπων, όταν θα τους έχουμε ανάμεσά μας για άλλη μια φορά” λέει η δήλωση.

“Σήμερα, κοιτάζοντας μια φωτογραφία των δύο επισκόπων - των αδελφών μας, που προσεύχονται συνεχώς για εμάς, ζητάμε από όλους τους πιστούς, όπου κι αν βρίσκονται, να προσευχηθούν γι 'αυτούς αυτήν την εβδομάδα. Ζητάμε να προσευχηθούμε για τους δύο επισκόπους μας, καθώς και για κάθε απαχθέντα αγνοούμενο, εκτοπισμένο άτομο, όλους σε κατάσταση απελπισίας, ώστε να βρουν ελπίδα και παρηγοριά στον Σταυρό του Χριστού, και να αποκτήσουν δύναμη στη λαμπρή και νικηφόρα Ανάστασή Του” αναφέρουν και τονίζουν πως “οι καρδιές μας καίγονται σαν λάμπες στις γωνίες των σπιτιών μας, μπροστά στον Κύριο Χριστό που έχει αναστηθεί από τον τάφο.Προσευχόμαστε για την παγκόσμια ειρήνη και για την απελευθέρωση των απαχθέντων, φωτίζοντας τις καρδιές μας με την ελπίδα του Πάσχα” .

Κάνουν μάλιστα και αναφορά στον κορονοϊό λέγοντας: “Αυτή η παρούσα πανδημία που καταστρέφει τον κόσμο-είθε ο Θεός να μας απαλλάξει από αυτήν -, είναι μια ξεκάθαρη απόδειξη ότι, σε όλες τις περιστάσεις, πάνω από κάθε σκέψη φυλής, θρησκείας ή έθνους, είμαστε όλοι αδέρφια στην ανθρωπότητα, όλοι στην ίδια βάρκα σε αυτή την Ανατολή και σε όλο τον κόσμο.

Μακάρι οι άνθρωποι να το γνωρίζουν αυτό. Μακάρι οι πολιτικοί και όσοι ασχολούνται με τις παγκόσμιες υποθέσεις να συνειδητοποιήσουν ότι τα ανθρώπινα όντα είναι φτιαγμένα από την ίδια φύση και μοιράζονται την ίδια αξιοπρέπεια, ανεξάρτητα από τις διαφορές τους σε χώρα, πατρίδα, γλώσσα, πολιτισμό και θρησκεία. Παρά την πίκρα της, η επιδημία ήρθε να πει ότι μοιραζόμαστε μια κοινή ύπαρξη και μια ανθρώπινη αδελφότητα σε αυτόν τον ευρύ κόσμο. Μακάρι αυτό να ήταν πεντακάθαρο στα μάτια της καρδιάς και στην αντίληψη όσων παραβιάζουν την αξιοπρέπεια του αδελφού τους, αγνοώντας ότι αυτό το παράγωγο θα στραφεί εναντίον τους και ότι η δική τους αξιοπρέπεια θα συνθλιβεί στο τέλος. Πρώτα και κύρια, όλοι πρέπει να υπερασπιστούμε την πραγματική ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ως Χριστιανοί του Λεβάντε, είμαστε βαθιά ριζωμένοι από αρχαιοτάτων χρόνων. Οι ρίζες μας δεν θα μαραθούν ποτέ. Από αυτές τις ρίζες πηγάζει η μεγάλη όαση που είναι η χριστιανική αντιοχική παρουσία στην Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. (...)Η ιστορία μας διδάσκει σε όλη τη διαδρομή ότι δεν χρειαζόμαστε προστασία από κανέναν, ούτε εμείς αναζητούμε την προστασία κανενός. Είμαστε ένα πρωτότυπο συστατικό αυτής της Ανατολής με όλους τους μαιανδρούς και τις ακτινοβολίες της. Λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο μας, η λογική της μειοψηφίας έναντι της πλειοψηφίας καταρρέει και αντικαθίσταται από τη λογική της συνάντησης και του διαλόγου. Δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε ποτέ ένα χαρτί που θα μας παίξει κανένας. Είμαστε μάλλον ένα μήνυμα ύπαρξης και γνησιότητας, μια γέφυρα επικοινωνίας και συνάντησης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Χριστιανισμού και άλλων θρησκειών”.

 

Φρικτό φινάλε στο πιο δραματικό σήριαλ της Χριστιανοσύνης των τελευταίων 7 ετών;

 

Πάντως τον Ιανουράριο είχε διακινηθεί η είδηση πως οι δύο Επίσκοπο είναι νεκροί με μαρτυρικό θάνατο από το 2016. ( Διαβάστε εδώ )

Σχετικά με αυτές τις πληροφορίες το Πατριαρχείο Αντιοχείας απάντησε: "Δεν επιβεβαιώνουμε, δεν αμφισβητούμε"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Οι Τούρκοι "δίνουν τα ρέστα τους" για την αγορά των F-16BLOCK-70 από τις ΗΠΑ ενώ "ανακαλύπτουν" πρόβλημα στο λογισμικό και διακοπές παράδοσής τους

Ακόμη και στην χειρότερη περίπτωση για την Ελλάδα, της πώλησης από τις ΗΠΑ στην Τουρκία 40F-16 BLOCK-70 και 80 κίτ...