Πατριαρχεία

Τα έχουν μπερδέψει στην Ρωσική Εκκλησία με τα ... απόνερα του κορονοϊού

Κι ενώ ο Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος παροτρύνει τους πιστούς να αντιμετωπίσουν με σθένος όλες τις "προσωρινές δυσκολίες", οι αξιωματούχοι του Πατριαρχείου Μόσχας με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ έχουν προκαλέσει σύγχυση στο ποίμνιο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται!!

Πριν από την Λειτουργία ο Πατριάρχης περιόδευσε με την θαυματουργή εικόνα της Μητέρας του Θεού μπροστά στην οποία προσευχήθηκε ο Άγιος Σεραφείμ του Σαρόφ. Ο Πατριάρχης γύρισε στην Μόσχα με την εικόνα στο αυτοκίνητο προσευχόμενος να απαλλαγεί η χώρα από την επιδημία. Το δρομολόγιο του Πατριάρχη ήταν στην εξωτερική πλευρά του αυτοκινητοδρόμου της Μόσχας , μήκους 109 χιλιομέτρων. Μετά την περιήγηση στην πόλη, η εικόνα μεταφέρθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Yelokhovsky Epiphany, από όπου ο Ρώσος Πατριάρχης προέτρεψε τους ορθόδοξους πιστούς να αποδεχθούν ταπεινώς τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε σχέση με την πανδημία.

"Αδελφοί και αδελφές, ας έχουμε προσωρινές στερήσεις για χάρη της διατήρησης της ζωής και της υγείας των συγγενών μας. Ας υπομείνουμε υπομονετικά σε αυτή τη συνεχιζόμενη θλίψη με την ελπίδα ότι ο Παντοδύναμος Κύριος, που δέχτηκε τα βάσανα και το θάνατο στο σταυρό για χάρη της ανθρωπότητας και μας άνοιξε τον δρόμο προς τη σωτηρία στην Ανάστασή Του, σε εύθετο χρόνο θα αλλάξει αυτή τη θλίψη σε χαρά μιας συνάντησης για να τον εγκωμιάσουμε σε μια κοινή προσευχή στην εκκλησιαστική λειτουργία", δήλωσε ο Πατριάρχης στο μήνυμά του προς τους κληρικούς και τους ενορίτες στη Ρωσία . Ο προκαθήμενος της ρωσικής εκκλησίας παρότρυνε επίσης να λέγονται ειδικές προσευχές για εκείνους που "ανιδιοτελώς καταβάλλουν προσπάθεια να σταματήσουν αυτή τη θανατηφόρα πανούκλα" και που εργάζονται για να στηρίξουν βασικές υπηρεσίες στις πόλεις και τα χωριά μας. «Ας είμαστε ευγνώμονες και να τους υποστηρίξουμε όσο το δυνατόν», αναφέρει το πατριαρχικό μήνυμα.

Στο μεταξύ από την μια ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων και από την άλλη ο Εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Βλαντιμίρ Λεγκούντα έχουν μπερδέψει τελείως τους πιστούς με τις αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις τους.

Ο Ιλαρίων είπε από την πλευρά του πως “η γιορτή της Αναστάσεως είναι η γιορτή της νίκης επί του θανάτου. Σίγουρα θα γιορτάσουμε το Πάσχα, ακόμα κι αν δεν φτάσουμε στο ναό. Θυμηθείτε τη σοβιετική εποχή. Όλοι οι πιστοί δεν μπορούσαν να φτάσουν στο ναό στο Πάσχα. Και τότε δεν υπήρχαν ζωντανές εκπομπές λειτουργιών στην τηλεόραση. Πού γιορταζότν το Πάσχα; Στις μυστικές σπιτικές εκκλησίες τους, στις οικογένειες”. Κι έρχεται ο Λεγκούντα να τον αδειάσει και να πει πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θεωρεί άκαιρες τις προβλέψεις για τη μορφή των εορτασμών του Πάσχα. “Θα ήθελα να επιστήσω εκ νέου την προσοχή σας στο γεγονός ότι η επίσημη θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας για όλα τα ζητήματα που αφορούν την αντίδραση της Εκκλησίας στην κατάσταση με τον κορονοϊό προέρχεται από την Αγιότητα του τον Πατριάρχη ή από την Ομάδα Εργασίας για τον συντονισμό της αλληλεπίδρασης εκκλησιαστικών ιδρυμάτων υπό αυτές συνθήκες το έργο της οποίας ευλογεί ο Πατριάρχης και όλες οι άλλες δηλώσεις εκφράζουν μόνο τη θέση των ομιλητών"τόνισε.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της Υπηρεσίας του Πατριαρχείου Μόσχας, πατήρ Σάββας, δήλωσε την Παρασκευή ότι η προαναφερθείσα ομάδα εργασίας “διεξάγει προσεκτική εργασία, εξετάζονται πολλοί παράγοντες και τι είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη καθώς πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν (και στο καλύτερο)”. Ο Vladimir Legoyda είπε επίσης πως η μετάνοια και η κοινωνία, δεν μπορούν να εκτελεστούν από απόσταση και δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής αυτής της κατάστασης, ενώ την Πέμπτη, ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτης Ιλαρίωνας, σημείωσε ότι εάν ένας άνθρωπος κατά τη διάρκεια της μαζικής αυτοαπομόνωσης θέλει να εκτελέσει το μυστήριο της εξομολόγησης, μπορεί να κανονίσει μια ατομική εξομολόγηση στον ιερέα και σε μερικές περιπτώσεις να εξομολογηθεί τηλεφωνικά ή Skype.

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ