Πατριαρχεία

Ουκρανική Εκκλησία: Το κύριο πρόβλημα της Ορθοδοξίας σήμερα είναι η λανθασμένη εκκλησιολογία του Φαναρίου

“Ενώ το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, ως η πρώτη Εκκλησία μεταξύ των ίσων, έχει σκοπό να υπηρετήσει ως εγγυητής της ορθόδοξης ενότητας, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ορθόδοξη Εκκλησία στην πραγματικότητα προέρχεται από την ίδια την Κωνσταντινούπολη”, πιστεύει η Ιερά Σύνοδος της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η Σύνοδος συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Ονούφριου.

Μεταξύ άλλων, η Σύνοδος ενημερώθηκε από τον Ονούφριο για το πρόσφατο ταξίδι του στο Αμμάν της Ιορδανίας για τη συνάντηση των προκαθημένων και των εκπροσώπων των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών που διοργάνωσε το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Τα μέλη της Συνόδου σημείωσαν τη σημασία της συνάντησης ως ένα πρώτο βήμα προς την επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα ο ορθόδοξος κόσμος. Επιπλέον, η Σύνοδος δήλωσε ότι το κύριο πρόβλημα της Ορθοδοξίας σήμερα είναι η λανθασμένη εκκλησιολογία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, που απορρέει ειδικότερα από τις μη κανονικές ενέργειες του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στην Ουκρανία. "Η Σύνοδος σημείωσε επίσης την επείγουσα ανάγκη για την παγκόσμια Ορθοδοξία να επιλύσει το ζήτημα της Ουκρανικής Εκκλησίας", αναφέρει..

Πάντως το κατά πόσο είναι ευχαριστημένη η κανονική ουκρανική εκκλησία από την Σύναξη στο Αμμάν είναι συζητήσιμο. Κι αυτό επειδή ο Ονούφριος όταν βρέθηκε στο Μαυροβούνιο πρόσφατα δήλωσε πως “αναμέναμε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ουκρανία από το Αμμάν”

Η δήλωση απογοήτευσης του Μητροπολίτη Ουκρανίας Ονοφριου ήρθε προ 20ημέρου σε συνέντευξη Τύπου στην Ποντγκόριτσα. Ο επικεφαλής της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας ο οποίος επισκέφθηκε το Μαυροβούνιο σχολίασε την έκβαση της συνάντησης του Αμάν και δήλωσε ότι το "ουκρανικό ζήτημα" θα συζητηθεί σε διάλογο με όλες τις τοπικές εκκλησίες. Δήλωσε πάντως ότι επιθυμούσε πιο συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την Ουκρανία στο τελικό ανακοινωθέν του Αμμάν. "Όσον αφορά το τι θα θέλαμε να δούμε στο ανακοινωθέν, αλλά δεν το είδαμε, θα ευχόμουν οι αποφάσεις για την Ουκρανία να ήταν πιο συγκεκριμένες", δήλωσε ο χαρακτηριστικά. Παράλληλα, αναμένει να συνεχιστεί η συζήτηση για το θέμα αυτό σε επόμενες συναντήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ