Πατριαρχεία
Ενημερώθηκε στις:

«Τιμωρία» στην Τσεχική Εκκλησία γιατί δεν τηρεί τους κανόνες για τον κορωνοϊό-Τι πρότειναν οι Ρώσοι

Η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας προτρέπει να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού.

"Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί σημαντική την συνεπή και σχολαστική τήρηση των μέτρων υυγειονομικής προληπτικής συμπεριφοράς σε ενορίες και μοναστήρια, ιδιαίτερα στις περιοχές με επισήμως δύσκολη επιδημιολογική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης χρήσης υγρών υγιεινής για την απολύμανση πλαισίων εικόνων, το προσκύνημα με φιλί από τους πιστούς και το να παρέχονται πλαστικά ποτήρια για να πιουν μετά την Θεία Κοινωνία ", ανέφερε η Σύνοδος. Μέχρι τώρα, μετά την Θεία Κοινωνία δινόταν στους ενορίτες ειδικό μείγμα κρασιού και νερού σε πολλά φλιτζάνια, τα οποία μοιράζονταν με άλλους ανθρώπους. Υπό την απειλή του κοροναϊού συνιστάται να χρησιμοποιούνται μεμονωμένα κύπελλα. Παρ 'όλα αυτά, η Θεία Κοινωνία θα δοθεί στους πιστούς από ένα κουτάλι, εξήγησε αξιωματούχος του Πατριαρχείου Μόσχας.

Εάν ο κοροναϊός εξαπλωθεί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, μπορούν να ληφθούν πρόσθετα προληπτικά μέτρα, αναφέρει η δήλωση.

"Είναι απαράδεκτο να είστε ανεύθυνοι με τη μόλυνση από τον κοροναϊό, να αγνοήσετε τις ιατρικές οδηγίες και τα προληπτικά μέτρα, εκθέτοντας τον εαυτό σας και τους συγγενείς σας στον κίνδυνο μολύνσεως", δήλωσαν οι αξιωματούχοι της εκκλησίας. Η Σύνοδος εξέφρασε συλλυπητήρια σε συγγενείς θυμάτων του κοροναϊού στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και άλλες χώρες και κάλεσε τους γιατρούς και τους εθελοντές να «προσεύχονται ενώπιον του Κυρίου» καθώς βοηθούν τους άρρωστους και προσπαθούν να σταματήσουν τη διάδοση της πανδημίας. Πάντως παροτρύνουν τους πιστούς να «κρατήσουν την αυτοσυγκράτηση τους, να διατηρήσουν την νηφαλιότητα και να παραμείνουν ήρεμοι» καθώς ο πιστός δεν πρέπει να υποστεί πανικό και φόβο που συνδέονται με μη ελεγχόμενες πληροφορίες σχετικά με τη διάδοση της λοίμωξης.

 

Η εκκλησία μπορεί να τιμωρηθεί στη Σλοβακία

 

Στην Σλοβακία τα πράγματα είναι αλλιώς όμως... Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Πέτερ Πελλεγρίνι είναι έτοιμος να επιβάλλει κυρώσεις κατά της τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αν δεν συμμορφωθεί με τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο της καταπολέμησης της εξάπλωσης του ιού , ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι TAZ .

Τη Δευτέρα, ο αριθμός των μολυσμένων από τον ιό COVID-19 στη Σλοβακία αυξήθηκε σε επτά άτομα. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει την οικογένεια τεσσάρων Σλοβάκων πολιτών που διαμένουν μόνιμα στην Αυστρία και διεγνώσθηκαν με την ασθένεια. Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι το αρχηγείο της κρίσης απαγόρευσε όλες τις μαζικές δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των Θείων Λειτουργιών από την Τρίτη για 14 ημέρες και η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας έλαβε τα κατάλληλα μέτρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Pellegrini, η ηγεσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σλοβακία αρνήθηκε να ακυρώσει τις Λειτουργίες της. «Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος από αυτές τις ενέργειες, η εκκλησία υπάρχει για να βοηθήσει τους ανθρώπους και όχι για να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία προς το συμφέρον των εγωιστικών παραδόσεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σκοπεύει να απευθύνει έκκληση προς τους ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σλοβακία με αίτημα να αλλάξουν γνώμη και ενέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αρχές της χώρας μπορούν να θεωρήσουν τις πράξεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως απειλητικές για τη δημόσια υγεία και να ανταποκριθούν σε αυτές με κατάλληλα μέτρα. "Αν αυτοί (οι ηγέτες της Ορθόδοξης Εκκλησίας) δεν σέβονται τις διαταγές και παραμένουν αμετακίνητοι, θα είμαι ο πρώτος που θα ξεκινήσει τις απαραίτητες κυρώσεις εναντίον τους", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, μια δήλωση στην ιστοσελίδα της Ορθόδοξης Εκκλησίας των Τσεχικών Χωρών και της Σλοβακίας που υπογράφηκε από τον Μητροπολίτη Rostislav λέει ότι παρά την επιδημία, η Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σλοβακία θεωρεί υποχρεωτικό να υπενθυμίζει στους πιστούς της την ανάγκη να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ