Πατριαρχεία

Αποκαλύψεις από τον Πατριάρχη Μόσχας για την παγκοσμιοποίηση

“Ο θρίαμβος της Ορθοδοξίας είναι μια ημέρα που ενώνει, πρώτα απ 'όλα, τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και τις χώρες της ορθόδοξης παράδοσης. Αλλά την ίδια στιγμή, είναι μια μέρα που οι πιστοί χαίρονται την πίστη τους”, είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος στο κήρυγμά του στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού χθες Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η χριστιανική πίστη σήμερα "υφίσταται μια πολύ ισχυρή παραμόρφωση, επειδή μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία δεν χρειάζεται μια ιδέα. Χρειάζεται κάτι άλλο , πρώτα απ 'όλα, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να καταναλώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό πλούτο και να δουν σε αυτή τη συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση κάποια αίσθηση της ζωής τους”. "Αναμφίβολα, ο ανθρώπινος πολιτισμός που βασίζεται σε αυτή την αρχή δεν είναι βιώσιμος", δήλωσε ο προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. “Πολλές δυνάμεις - πνευματικές, πολιτιστικές - σήμερα προκαλούν συναγερμό και απαιτούν κάποιες προσαρμογές στην πολιτισμική ανάπτυξη. Αλλά αυτές οι κλήσεις που προέρχονται από σοφούς, πολιτικά υπεύθυνους ανθρώπους δεν απορροφώνται πάντα από τη μαζική συνείδηση, επειδή η επιθυμία να καταναλώνουν όλο και περισσότερα υλικά αγαθά έχει γίνει πολύ ισχυρή και είναι πολύ δύσκολο να αντισταθείς σε αυτό” τόνισε και συμπλήρωσε : “η ευρεία πορεία είναι ένα μονοπάτι στο οποίο δεν υπάρχει σχεδόν καμία αντίσταση. Ενώ στο στενό μονοπάτι υπάρχει αντίσταση και κίνδυνοι, αλλά ακριβώς αυτό το μονοπάτι οδηγεί στη Βασιλεία των Ουρανών ".

"Φυσικά, προτρέπουμε τους ανθρώπους να ακολουθήσουν το στενό δρόμο, ενώ υπάρχει μια τόσο ελκυστική πλατφόρμα, είναι μια πολύ επικίνδυνη επιχείρηση", πρόσθεσε. “Γι 'αυτό τα λόγια της Εκκλησίας, που απαιτούν μια στενή πορεία, πρέπει να είναι εξαιρετικά πειστικά. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα είναι η Εκκλησία, οι ίδιοι οι πιστοί πρέπει να δώσουν το παράδειγμα της προθυμίας και της ικανότητας να ακολουθήσουν το στενό μονοπάτι . Τα λόγια της Εκκλησίας σήμερα αντιτίθενται στην πορεία ανάπτυξης του καταναλωτικού πολιτισμού. Αλλά η Εκκλησία δεν έχει άλλο τρόπο. Πρέπει να διακηρύξει αυτό που πρέπει να διακηρυχθεί - όχι σύμφωνα με την ανθρώπινη κερδοσκοπία, αλλά σύμφωνα με το λόγο του Θεού ", κατέληξε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ