Πατριαρχεία

Η Ρωσική Εκκλησία εγκαθιστά κάμερες παρακολούθησης σε εκκλησίες

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επιβεβαίωσε την εγκατάσταση καμερών παρακολούθησης σε ναούς διασφαλίζοντας ότι το μέτρο δεν θα παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των προσκυνητών.

"Σύμφωνα με μια κυβερνητική απόφαση, οι κάμερες παρακολούθησης εγκαθίστανται λαμβάνοντας υπόψη τους εσωτερικούς κανονισμούς μιας θρησκευτικής οργάνωσης, δηλαδή οι κάμερες παρακολούθησης δεν πρέπει να εγκαθίστανται σε εξομολογητήρια ή βωμούς.Όσο για τον άλλο χώρο, πολλές εκκλησίες εγκατέστησαν τις κάμερες παρακολούθησης εδώ και πολύ καιρό προκειμένου να αποφευχθεί η κλοπή της εκκλησιαστικής περιουσίας καθώς και τα προσωπικά αντικείμενα των ενοριών μεταξύ άλλων σκοπών”, δήλωσε η επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας, ηγουμένη Ξένια (Chernega). Είπε ότι το κάθε βίντεο θα εξετάζεται περιοδικά.Αυτό ισχύει για τους κοιτώνες των μοναστηριών και των ξενώνων και άλλων χώρων στους οποίους η πρόσβαση περιορίζεται από τους εσωτερικούς κανονισμούς των θρησκευτικών οργανώσεων.

Επιπλέον, μια κοινή επιτροπή υπό την ηγεσία του τοπικού Ιεράρχη ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου έχει το δικαίωμα να αποφασίζει να μην γίνει εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης βίντεο εάν σε χώρους εκκλησιαστικών λειτουργιών ή προσκυνήματα που τελούνται λειτουργίες τακτικά (λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα). "Παρεμπιπτόντως, οι κάμερες παρακολούθησης μπορούν να απενεργοποιηθούν, κάτι που είναι γνωστό ακόμα και στα παιδιά", δήλωσε η εκπρόσωπος του Πατριαρχείου. Είπε ακόμη ότι με απόφαση των Ιεραρχών οι κάμερες μπορούν να απενεργοποιηθούν κατά τη διάρκεια προσωπικών τελετουργιών όπως το βάπτισμα, ο γάμος και η κηδεία, επειδή το ψήφισμα της κυβέρνησης προορίζεται για περιπτώσεις δημόσιων εκκλησιαστικών λειτουργιών και άλλων δημόσιων θρησκευτικών τελετών.

Την περασμένη εβδομάδα διάφορα κανάλια ανέφεραν ότι έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης σε όλες τις εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις. Είπαν ότι η επισκοπή Τούλα θα αποτελέσει πιλοτικό έργο από την άποψη αυτή, καθώς οι κάμερες εγκαθίστανται ακόμη και σε απομακρυσμένες εκκλησίες. Ωστόσο, η ηγουμένη Ξένια δήλωσε ότι «δεν υπάρχουν πιλοτικά έργα» για την εφαρμογή του κυβερνητικού ψηφίσματος σχετικά με τις απαιτήσεις για την αντιτρομοκρατική προστασία των χώρων των θρησκευτικών οργανώσεων. Είπε επίσης ότι η εγκατάσταση κάμερας υπονοείται μόνο για τοποθεσίες χωρητικότητας 500 πιστών και άνω. "Οι πληροφορίες που παρουσιάζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν είναι αληθείς και έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα", ανέφερε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ