Πατριαρχεία

Τινάζεται στον αέρα η Σύναξη στο Αμμάν - Ούτε η Αντιόχεια θα πάει

Μετά το ΟΧΙ των Βουλγάρων-και μάλιστα αναιτιολόγητο- ούτε η εκκλησία της Αντιόχειας θα πάει στην Ιορδανία για την επικείμενη συνάντηση, που εκ των πραγμάτων πλέον μόνο πανορθόδοξη δεν είναι.

“Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αντιόχειας δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των προκαθημένων των ορθόδοξων εκκλησιών στο Αμμάν λόγω φόβων για βαθύ σχίσμα στην Ορθοδοξία”, δήλωσε το κέντρο των μέσων ενημέρωσης του Πατριαρχείου .

Με την απόφαση αυτή το ισοζύγιο παρόντων και απόντων είναι σαφώς κατά όσων ονειρεύτηκαν μια πανορθόδοξη σύναξη.

Μένει να δούμε αν η συνάντηση πλέον θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 26 Φεβρουαρίου όπως έχιε προγραμματιστεί.

Ιδιαίτερη σημασία έχει στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου Αντιοχείας η αναφορά για την ανάγκη να υπάρχει «ομοφωνία» μεταξύ των Εκκλησιών,

Ακολουθεί το Ανακοινωθέν του Αντιοχειανού Ορθόδοξου Κέντρου Ενημέρωσης

του Πατριαρχείου Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής

Balamand, 22 Φεβρουαρίου 2020

Με την ευγενική πρόσκληση που έλαβε προηγουμένως ο Μακαριότατος Πατριάρχης Ιωάννης Χ ', από τον Μακαριότατο Θεόφιλο Γ ', Πατριάρχη Ιεροσολύμων, για να συμμετάσχει σε συμβουλευτική συνάντηση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Αμάν - Ιορδανία, στις 25 του τρέχοντος μηνός, η Εκκλησία της Αντιόχειας δηλώνει ότι δεν θα συμμετάσχει στην εν λόγω συνάντηση.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας, καθώς αντιλαμβάνεται το ενεργό ενδιαφέρον των Προκαθημένων των Εκκλησιών και τις πρωτοβουλίες τους σε ό, τι θα μπορούσε να συμβάλει στην εξεύρεση λύσεων για τη σοβαρή κρίση, στην οποία η Ορθόδοξη Εκκλησία βρίσκεται αντιμέτωπος σήμερα , δεν συμμετέχει στη συνάντηση αυτή, με βάση των στοιχείων που κατέχει και της προσοχής της να αποφευχθεί καθετί που αυξάνει το χάσμα μεταξύ των αδελφών και τις αποκλίσεις τους. Είναι επίσης βέβαιο ότι το Πατριαρχείο δεν παραβλέπει την προθυμία του να επιταχύνει την εξεύρεση των αναγκαίων λύσεων για τους λόγους που οδήγησαν στη διακοπή της κοινωνίας μεταξύ της Εκκλησίας της Αντιόχειας και της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, καθώς η Εκκλησία της Αντιόχειας έδειξε την ετοιμότητά της να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να διευκολύνει αυτές τις λύσεις.

Με την ευκαιρία αυτή, η Εκκλησία της Αντιόχειας επαναλαμβάνει τη σταθερή της θέση ότι η «ομοφωνία» μεταξύ των Εκκλησιών, η οποία βασίζεται στην Αγία Γραφή και την αγία Παράδοση, είναι ο βασικός κανόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όσον αφορά γενικές αποφάσεις στο Πανορθόδοξο επίπεδο καθώς, αλλά και την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων. Επιβεβαιώνει επίσης την προσπάθειά της, μέσω της συνεχούς επικοινωνίας με τις Εκκλησίες, σε αυτό που εμβαθύνει την αγάπη και την ομόνοια μεταξύ των αδελφών και στην επιστροφή στη διαβούλευση, ώστε να είναι έτσι πιστή στο μήνυμα της χαράς, της ειρήνης και της ενότητας που ο Κύριος μας αναμένει από την Εκκλησία Του.

Η Εκκλησία της Αντιόχειας καλεί όλα τα τέκνα της να συμμετέχουν στην προσευχή και να εργάζονται υπέρ της ειρήνη στην Εκκλησία και σε όλον τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ