Πατριαρχεία

Πάνε και οι Ρουμάνοι στην Σύναξη Προκαθημένων χωρίς τον Προκαθήμενό τους

Μετά τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, κατά τα φαινόμενα τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο και τον επικεφαλής της Ορθοδόξου Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας, ακόμη μια “σλαβική” εκκλησία, αυτή της Ρουμανίας, αποφάσισε να δώσει το “παρών” στην Σύναξη Προκαθημένων στην Ιορδανία, αλλά χωρίς τον Προκαθημενό της.

Συγκεκριμένα, στις 13 Φεβρουαρίου, υπό την Προεδρία του Πατριάρχη Δανιήλ, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση εργασίας της Ιεράς Συνόδου της Ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης τέθηκε επί τάπητος και η πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου για την Σύναξη Προκαθημένων στο Αμμάν.

Οι Ρουμάνοι, λοιπόν, βρήκαν την σολομώντειο λύση, αφού δηλώνουν πως θα συμμετάσχουν αλλά με αντιπροσωπεία Επισκόπων και όχι με τον Πατριάρχη Δανιήλ...

Η ρουμανική σύνοδος στην ανακοίνωσή της μιλάει για “βαθιά πόλωση των δύο ανταγωνιστικών στρατοπέδων” διευκρινίζοντας πως πρόκειται από την “μία για την ορθόδοξη Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και από την άλλη της Μόσχας”

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος είπε ότι συμφωνεί με τη χορήγηση του αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κατανόηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου Μόσχας και την πανορθόδοξη συναίνεση.

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ό,τι «η συνάντηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα Σύναξης προκαθημένων που θα επιλύσει το ζήτημα της αποκατάστασης της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ ορισμένων Εκκλησιών. Γι’ αυτό δεν θα συμμετάσχει ο Μακαριώτατος Πατριάρχης κ.κ. Δανιήλ, αλλά αντιπροσωπεία Επισκόπων».

Σημειώνει μάλιστα πως “η συμμετοχή στην αδελφική συνάντηση από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας στο Αμμάν αιτιολογείται από το γεγονός ότι όλες οι αυτοκέφαλες Ορθόδοξες Εκκλησίες έχουν την ευθύνη να εργαστούμε όλοι μαζί για να διατηρήσουμε την ενότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία, σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο του Χριστού και τους ιερούς ορθόδοξους κανόνες” .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ