Πατριαρχεία

Αμερικανικές γέφυρες για Φανάρι-Μόσχα; Δεύτερη συνάντηση Ελπιδοφόρου-Τύχωνα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες μια συνάντηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού δημιουργεί εντυπώσεις πως κάτι κινείται στο παρασκήνιο σχετικά με τις “παγωμένες” σχέσεις Φαναρίου-Μόσχας.

Ο Ελληνορθόδοξος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής και ο επικεφαλής της Ρωσικής Διασποράς στις ΗΠΑ συναντήθηκαν χθες για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αν μη τι άλλο και αυτή η συνάντηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χρήζει διερεύνησης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο Μητροπολίτης Τύχων, λοιπόν, συναντήθηκαν χθες στην έδρα της ΕλληνΟρθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αμερικής “σε μια συνεχή προσπάθεια ενίσχυσης της σχέσης μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική” όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο τύπου.

Και σαν να μην έφτανε αυτό αποφάσισαν και για κοινές δράσεις!

Ως αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες καθόρισαν την 31η Μαρτίου ως μέρα για να σερβίρουν φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη σε συνδυασμό με το πρόγραμμα του Φιλοπτώχου "Feed the Hungry".

Επίσης, συζήτησαν το συλλείτουργο μιας Θείας Λειτουργίας και δεσμεύτηκαν να ευλογησούν και να ενθαρρύνουν τα διοικητικά συμβούλια της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Σταυρού και του Ορθοδόξου Θεολογικού Τομέα του Αγίου Βλαντιμίρ να συνεργαστούν για να βρουν τρόπους να συνεργάζονται καλύτερα.

Ειδικά η περίπτωση του ενδεχόμενου συλλείτουργου είναι αρκούντως σοβαρή στην παρούσα φάση που η Μόσχα έχει διακόψει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εσχάτως και με την Αθήνα και την Αλεξάνδρεια.

Υπενθυμίζεται πως η συνάντηση αυτή ήρθε ως απάντηση στην προηγηθείσα του Νοεμβρίου όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδόφορος επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Τύχωνα, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο Chancery της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής (OCA-Ρωσική διασπορά).

Τότε οι δύο ιεράρχες αντάλλαξαν επίσημους χαιρετισμούς στο παρεκκλήσι του Αγίου Σεργίου. Επανέλαβαν τη σημασία της ανάπτυξης αδελφικής σχέσης μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της OCA μέσω συγκεκριμένων πρακτικών έργων και συνεργασίας. Ακολούθησε ένα μεσημεριανό γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης Τύχων και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος συζήτησαν πιθανές ενέργειες για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη σχέση τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος επέμεινε στη σημασία της ευχαριστιακής κοινωνίας ως ακρογωνιαίο λίθο της Ορθοδόξου ενότητας στη χώρα.

Πριν από δέκα μέρες από εκείνη την συνάντηση εντύπωση είχε προκαλέσει και η συνάντηση Ιλαρίωνα-Ελπιδοφόρου και τότε όλοι αναρωτήθηκαν αν αυτή η επαφή θα μπορούσε να ξυπνήσει ελπίδες για γέφυρες ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ