Εκκλησία

Στάχτη στα μάτια ή κάτι κινείται στο παρασκήνιο για το ουκρανικό - Δεύτερη συνάντηση Ελπιδοφόρου με Ρώσους σε λίγες μέρες

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία ολοκληρώνει σήμερα τις εργασίες της για αυτόν τον μήνα, μετά την διακοπή μνημόνευσης του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου από την Μόσχα.

Στο μεταξύ, κι ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος βρίσκεται από χθες στην Ολλανδία, μια συνάντηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού χρήζει διερεύνησης.

Πριν από δέκα μέρες εντύπωση είχε προκαλέσει η συνάντηση Ιλαρίωνα-Ελπιδοφόρου και τότε όλοι αναρωτήθηκαν αν αυτή η επαφή θα μπορούσε να ξυπνήσει ελπίδες για γέφυρες ανάμεσα σε Φανάρι και Μόσχα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδόφορος επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Τύχωνα, τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου στο Chancery της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αμερικής (OCA-Ρωσική διασπορά). Οι δύο ιεράρχες αντάλλαξαν επίσημους χαιρετισμούς στο παρεκκλήσι του Αγίου Σεργίου. Επανέλαβαν τη σημασία της ανάπτυξης αδελφικής σχέσης μεταξύ της Αρχιεπισκοπής και της OCA μέσω συγκεκριμένων πρακτικών έργων και συνεργασίας. Ακολούθησε ένα μεσημεριανό γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου ο Μητροπολίτης Τύχων και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος συζήτησαν πιθανές ενέργειες για να πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τη σχέση τους. Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδόφορος επέμεινε στη σημασία της ευχαριστιακής κοινωνία ως ακρογωνιαίο λίθο της Ορθοδόξου ενότητας στη χώρα.

Κι αυτό έχει ιδιαίτερη στην παρούσα φάση που η Μόσχα έχει διακόψει την κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο και εσχάτως και με την Αθήνα.

Κι ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στις ΗΠΑ, στο ρωσικό στρατόπεδο μετρούν δυνάμεις. Μετά το συλλείτουργο με τη συμμετοχή του επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής των Δυτικοευρωπαϊκών ενοριών της ρωσικής παράδοσης του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη την Κυριακή, χθες ο Πατριάρχης Μόσχας εξήρε τον Μητροπολίτη Ονούφριο της κανονικής ουκρανικής εκκλησίας.

“Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Ονούφριος είναι ο υπερασπιστής των ορθοδόξων κανόνων σε συνθήκες της εκκλησιαστικής κρίσης στη χώρα”, λέει ο συγχαρητήριος λόγος του Πατριάρχη Μόσχας για την 75η επέτειο του προκαθήμενου της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

"Με την Πρόνοια του Παντοδύναμου, που αποκαλύφθηκε με τη συμβιβαστική απόφαση των επισκόπων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, μπορέσατε να σηκώσετε τον σταυρό στους δικούς σας ώμους. Στα δύσκολα χρόνια των δοκιμασιών, ο ουκρανικός λαός έχει βρει σε σας έναν παθιασμένο πατέρα, έναν πνευματικά πεπειραμένο επικεφαλής, έναν θαρραλέο υπερασπιστή των ιερών κανόνων και ένα ένθερμο βιβλίο προσευχής ενώπιον του Θεού ", λέει η συγχαρητήρια επιστολή.

Με αφορμή την επέτειο, από τον Πατριάρχη Κύριλλο απονεμήθηκε στον Μητροπολίτη Ονούφριο το βραβείο του Τάγματος του ΙσΑποστόλου πρίγκιπα Βλαντιμίρ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ